Ухвала
від 06.03.2024 по справі 554/2201/24
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 06.03.2024Справа № 554/2201/24 Провадження № 1-кс/554/2960/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 березня 2024 року м.Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м.Полтави ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши скаргу Громадська спілка «Асоціація Сонячної Енергетики України» на бездіяльність Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м.Полтаві, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,-

ВСТАНОВИВ :

Громадська спілка «Асоціація Сонячної Енергетики України» звернулася до слідчого судді зі скаргою на бездіяльність Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м.Полтаві, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

На обґрунтування скарги заявник посилається на ті обставини, що 30.01.2024 року ними було направлено до ТУ ДБР, розташованого у м.Полтаві, заяву про вчинення кримінального правопорушення посадовою особою Головного управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області, а саме щодо видачі кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг кваліфікованих сертифікатів та ключів електронного підпису №12297131 та №12297132 на ім?я ОСОБА_3 , як керівника громадської спілки Асоціація Сонячної Енергетики України, код ЄДРПОУ41769391 (далі - АСЕУ), в той час як, за наявною в АСЕУ інформацією, він на початку 2022 року виїхав за межі України і жодного разу з того часу до України не приїздив, тому не міг бути присутнім 21.06.2023 року під час формування кваліфікованого сертифіката відкритого ключа електронного підпису у приміщенні ГУ ДПС у Дніпропетровській області. Лише завдяки оперативному реагуванню керівництвом АСЕУ, шляхом вжиття заходів необхідних для унеможливлення списання коштів з банківського рахунку АСЕУ за допомогою кваліфікованих сертифікатів та нових ключів електронного підпису, вдалося уникнути завдання істотної шкоди спілці, як власнику відповідних коштів. На думку заявника, у діях посадових осіб вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ст.365 КК України. Станом на день звернення зі скаргою, відомості про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР не внесені.

Враховуючи викладене, заявник вважає, що уповноваженими особами ТУ ДБР не виконані вимоги ст. 214 КПК України, тому просить суд зобов`язати їх внести до реєстру відомості про вчинення кримінального правопорушення, викладені в повідомленні від 30.01.2024 року.

Представник скаржника у судове засідання не з`явився, направив до суду заяву у якій просив розглянути скаргу за відсутності представника АСЕУ, вимоги, викладені у скарзі, підтримали у повному обсязі.

Представник особи, бездіяльність якої оскаржується, будучи належним чином повідомленим про день час та місце розгляду скарги у судове засідання не з`явився.

Відповідно до ч. 3 ст. 306 КПК України, слідчий суддя вважає за можливе розглядати скаргу у відсутність представника особи, бездіяльність якої оскаржується, оскільки це не є перешкодою для розгляду скарги.

Дослідивши матеріали скарги та долучені до неї матеріали, слідчий суддя дійшов такого висновку.

За змістом ст. 26 КПК України, слідчий суддя у кримінальному провадженні вирішує лише ті питання, що винесені на його розгляд сторонами та віднесені до його повноважень КПК України, при цьому сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, що визначені КПК України.

Під час розгляду скарги встановлено, що 31.01.2024 року скаржником направлено повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення до Територіального управління Державного бюро розслідувань у м.Полтаві із заявою про вчинене кримінальне правопорушення.

Дані про внесення відомостей про злочин, викладений у заяві в матеріалах судової справи відсутні.

Відповідно до ст.214КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування. Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.3КПК України досудове розслідування - стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні може бути оскаржена, зокрема бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Слідчий суддя, розглянувши скаргу в межах питань, які були винесені на його розгляд заявником, перевіривши долучені до неї матеріали, дійшов висновку про наявність в повідомленні про вчинене кримінальне правопорушення від 31.01.2024 року відомостей, що можуть свідчити про кримінальне правопорушення та які можуть стати предметом перевірки у кримінально-процесуальному порядку.

Згідно зі ст.307КПК України ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про: скасування рішення слідчого чи прокурора; скасування повідомлення про підозру; зобов`язання припинити дію; зобов`язання вчинити певну дію; відмову у задоволенні скарги.

Враховуючи викладене, слідчий суддя дійшов висновку, що службові особи Територіального управління Державного бюро розслідувань у м.Полтаві не виконали обов`язок, передбачений ст. 214 КПК України, тому наявні підстави для зобов`язання їх внести до ЄРДР відомості про кримінальне правопорушення на підставі повідомлення про кримінальне правопорушення від 31.01.2024 року.

Відтак, скаргу Військової частини НОМЕР_1 стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань слід задовольнити.

Керуючись статтями 214,303,304,306,307,309,КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ :

Скаргу Громадська спілка «Асоціація Сонячної Енергетики України» на бездіяльність Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м.Полтаві, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань - задовольнити.

Зобов`язати уповноважених осіб органу Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованого у м.Полтаві, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення за повідомленням Громадської спілки «Асоціація Сонячної Енергетики України» від 30.01.2024 року.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду упродовж 5-ти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117490775
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —554/2201/24

Ухвала від 06.03.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 04.03.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні