Рішення
від 06.03.2024 по справі 646/233/24
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/233/24

№ провадження 2/646/211/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06.03.24 м.Харків

Червонозаводський районний суд м.Харкова у складі головуючого судді Демченко І.М., за участю секретаря Разєнкової Т.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у місті Харкові в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа ОСОБА_3 до Нечволодівської сільської ради Куп`янського району Харківської про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 04.01.2024 звернулися до суду з позовом про визначення їм додаткового строку для прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 спадкодавця ОСОБА_4 .

Позовна заява обґрунтована тим, що спадкодавець ОСОБА_4 помер у с. Нечволодівка Куп`янського району Харківської області, тобто території, яка невдовзі після його смерті потрапила під тимчасову окупацію збройними силами рф, у зв`язку з чим отримати документи та звернутися з заявою про прийняття спадщини фактично було неможливим.

Воєнні дії значно вплинули на їх життя, змусили виїхати в більш безпечні місця, а саме до Львівської області, а також до Латвійської Республіки, що створило певні проблеми та унеможливило своєчасно прийняти спадщину та призвело до пропуску ними шестимісячного строк для прийняття спадщини.

Посилаючись на поважність причин пропуску вказаного строку, просять суд встановити їм додатковий строк для прийняття спадщини терміном два місяці з часу набрання рішенням суду законної сили.

Ухвалою суду від 10.01.2024 справу прийнято до провадження суддею Демченко І.М. та призначено до розгляду за правилами загального позовного провадження.

05.02.2024 на електронну адресу суду надійшла заява Кіндрашівської сільської ради Куп`янського району Харківської області про визнання позовних вимог та розгляд справи без участі представника сільради.

12.02.2024 ОСОБА_3 до суду було подано клопотання про вступ у справі в якості третьої особи на стороні позивачів, оскільки він має докази, що мають значення для вирішення питання призначення додаткового строку для прийняття спадщини. 13.02.2024 ухвалою суду ОСОБА_3 було залучено до участі у справі в якості третьої особи на стороні позивачів.

Відповідно до ч.4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

У судовому засіданні позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та третя особа ОСОБА_3 позовні вимоги підтримали, просили їх задовольнити.

Суд, з`ясувавши думку сторін та третьої особи, дослідивши докази, встановив фактичні обставини справи та відповідні правовідносини, які виникли між сторонами.

Встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у селищі Нечволодівка Куп`янського району Харківської області помер ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується відповідною копією свідоцтва про смерть.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті1220,1222,1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина першастатті 1269 ЦК України).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Згідно з копією заповіту, посвідченого 03.09.2013 секретарем виконавчого комітету Нечволодівської сільської ради Куп`янського району Харківської області Машировою Н.В. та зареєстрованого в реєстрі за №35, ОСОБА_4 належну йому земельну ділянку площею 4,6605га з цільовим призначенням для ведення сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Нечволодівської сільської ради, заповідав ОСОБА_1 .

Відповідно до копії договору від 14.03.19912 року купівлі-продажу житлового будинку, зареєстрованому виконавчим комітетом Нечволодівської сільської ради Куп`янського району Харківської області за р. №36, ОСОБА_4 придбав житловий будинок з надвірними будівлями в с. Нечволодівка Куп`янського району Харківської області. На той час він знаходився у шлюбі з позивачкою ОСОБА_2 , яка також є спадкоємицею померлого.

Судовим розглядом встановлено, що спадкодавець на час смерті проживав с. Нечволодівка Куп`янського району Харківської області, позивач ОСОБА_2 проживала разом з ним за вказаною адресою.

Відповідно до п.7 ч. 1 ст. 11 Закону України«Прозабезпеченняправ ісвободгромадянта правовийрежимнатимчасово окупованійтериторіїУкраїни» тимчасово окупованаРосійською Федерацієютериторія України(тимчасовоокупованатериторія)-цечастинитериторії України,вмежахяких збройніформуванняРосійськоїФедерації таокупаційнаадміністраціяРосійської Федераціївстановилитаздійснюють фактичнийконтрольабов межахякихзбройніформування РосійськоїФедераціївстановилита здійснюютьзагальнийконтрольз метоювстановленняокупаційноїадміністрації РосійськоїФедерації.

Відповідно доНаказу Міністерстваз питаньреінтеграції тимчасовоо купованих територій України «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово о купованих Російською Федерацією» від 22.12.2022№309 с. Нечволодівка Куп`янського району Харківської області у період з 27.02.2022 по 01.10.2022 знаходилися у тимчасовій окупації, а з 19.10.2022 та 03.10.2022 відповідно відноситься до населених пунктів можливих бойових дій.

Позивач ОСОБА_1 згідно до довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи з 30.03.2022 знаходилася фактично у Яворівському районі Львівської області. Позивач ОСОБА_2 такожє внутрішньопереміщеною особоюта мешкаєв м.Харків.Як вбачається з наданих третьої особою ОСОБА_3 звернень та відповідей Куп`янського РВП ГУНП в Харківській області, Кіндрашівської сільської військової адміністрації, Харківської обласної військової адміністрації, після деокупації с. Нечволодівка Куп`янського району Харківської у вказаному будинку по вул. Дружби,8, мешкали військові ЗСУ.

Зазначені обставини об`єктивно унеможливлювали своєчасне звернення позивачів до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини.

Відповідно до вимог ч.ч.1-2 статті 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленогостаттею 1270цього Кодексу,не подавзаяву проприйняття спадщини,він вважаєтьсятаким,що неприйняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Враховуючи, що відповідач проти задоволення позовних вимог не заперечує, суд, висловлюючи повагу до волі спадкодавиця, з метою захисту спадкових прав позивачів, за відсутності об`єктивних даних, які свідчили б порушення прав третіх осіб, на підставі ч. 4 ст. 206 ЦПК України, приходить до висновку про задоволення позову.

Керуючись ст. ст. 2, 23, 76-81, 200, 206, 258, 259, 263, 264, 265, 273 ЦПК України, ст. 1272 ЦК України, суд

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа ОСОБА_3 до Нечволодівської сільської ради Куп`янського району Харківської про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , додатковийстрок - два місяці з днянабрання рішеннямсуду законноїсили для подання ним нотаріусу заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 , що настала ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , додатковийстрок - два місяці з днянабрання рішеннямсуду законноїсили для подання нею нотаріусу заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 , що настала ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення можебути оскарженоповністю абочастково учасникамисправи,а такожособами,які небрали участіу справі,якщо судвирішив питанняпро їхправа,свободи,інтереси та(або)обов`язки доХарківського апеляційногосуду шляхомподачі апеляційноїскарги безпосередньодо судуапеляційної інстанціїпротягом 30днів здня складенняповного судовогорішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених участині другійстатті 358 ЦПК України.

Головуючий : І.М.Демченко

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117494183
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —646/233/24

Рішення від 06.03.2024

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Демченко І. М.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Демченко І. М.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Демченко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні