Рішення
від 06.03.2024 по справі 149/1691/23
ХМІЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 149/1691/23

Провадження №2-о/149/1/24

Номер рядка звіту 21

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

06.03.2024 р. м. Хмільник

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Войнаревича М. Г.,

при секретарі Паламарчук Л. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Хмільницької міської ради Вінницької області, заінтересована особа: ОСОБА_1 про визнання спадщини відумерлою та передачу у комунальну власність Хмільницької міської територіальної громади в особі Хмільницької міської ради,

ВСТАНОВИВ:

25.05.2023 Хмільницькаміська радаВінницької області звернулася до Хмільницького міськрайонного суду Вінницької області з заявою про визнання спадщини відумерлою та передачу у комунальну власність Хмільницької міської територіальної громади в особі Хмільницької міської ради.

Заява мотивована тим, що на території Хмільницької міської територіальної громади перебуває нерухоме майно за адресою по АДРЕСА_1 . Це нерухоме майно на праві спільної часткової власності у розмірі частки по 1/2 належить ОСОБА_1 та ОСОБА_2 . Хмільницька міська рада неодноразово зверталася до суду із вимогами про стягнення коштів за фактичне землекористування із ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , оскільки в останніх перебувало на праві власності нерухоме майно, яке розміщене на землях комунальної форми власності без належного оформлення правовстановлюючих документів на землю, плата за використання земельної ділянки не надходила. Тому Хмільницька міська рада звернулася до суду із позовною заявою про стягнення коштів за фактичне землекористування. Під час розгляду справи, ОСОБА_2 померла. Із спадкової справи вбачається, що ОСОБА_1 свідоцтва про право на спадщину не отримав, тобто частку ОСОБА_2 на себе не переоформив. Враховуючи вищевикладене, заявник просить визнати нерухоме майно відумерлою спадщиною та передати її у комунальну власність Хмільницької міської територіальної громади в особі Хмільницької міської ради.

Ухвалою суду від 29.05.2023 відкрито провадження у даній справі та призначено судове засідання по суті.

В судове засідання сторони не з`явилися, надали заяви про розгляд справи за їх відсутності.

Представник заявника просить задоволити заяву, надав додаткові пояснення по справі відповідно до яких зазначає наступне: ОСОБА_1 обов`язково мав звернутись до нотаріуса для отримання свідоцтва про право на спадщину. Також відповідно до ч. 1 ст. 1298 ЦК України свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини. Але строк звернення до нотаріуса на отримання свідоцтва був пропущений, а також і не було заяви для поновлення цього строку. Тому Хмільницька міська рада вважає, що спадкоємець ОСОБА_1 ухиляється від отримання свідоцтва про право на спадщину, яке є обов`язковим в даному випадку.

Представник заінтересованої особи просить відмовити у задоволенні заяви та зазначає, що ОСОБА_1 своєчасно в шестимісячний термін з дня смерті спадкодавця звернувся до нотаріуса та подав заяву про прийняття спадщини після смерті своєї матері ОСОБА_2 , отже є таким що прийняв спадщину та вона належить йому з часу відкриття спадщини. Згідно ст. 1296 ЦК України Спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Дослідивши матеріали заяви, судом встановлено наступне.

Згідно інформації з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта № 245411791 встановлено, що ОСОБА_2 на праві власності належить житловий будинок по АДРЕСА_2 (копія на а.с. 5-6).

Свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 підтверджено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (копія на а.с. 9).

Відповідно до заяви ОСОБА_1 № 342/2022 від 26.09.2022 підтверджено, що ОСОБА_1 приймає спадщину за законом, яка залишилася після смерті матері ОСОБА_2 (копія на а.с. 8).

Витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі № 70139398 підтверджено, що після смерті ОСОБА_2 було заведено спадкову справу № 129/2022 (копія на а.с. 16-18).

Згідно із ч. 1 ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

За правилами ч. 1 ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом .

Відповідно до ч. 1 ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (ч. 3ст. 46 цього Кодексу).

Згідно ч. 1 ст. 1221 ЦК України передбачено, що місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до положень ст. 1269, ч. 1 ст. 1270 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Отже, чинне законодавство пов`язує можливість прийняття спадщини не тільки з фактом подання заяви про прийняття спадщини, а і з самим фактом проживання за однією адресою з померлим.

Згідно із ч. 1 ст. 1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

Частиною 1 ст. 1297 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Відповідно до ч. 3 ст. 1296 ЦК України відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Таким чином, з наведених норм цивільного законодавства вбачається, що ОСОБА_1 своєчасно в шестимісячний термін з дня смерті спадкодавця звернувся до нотаріуса та подав заяву про прийняття спадщини після смерті своєї матері ОСОБА_2 , отже є таким що прийняв спадщину та вона належить йому з часу відкриття спадщини.

Згідно ст. 1296 ЦК України Спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати

свідоцтво про право на спадщину. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину. Строк для звернення спадкоємця за отриманням свідоцтва про право на спадщину чинним законодавством України не обмежено.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання спадщини відумерлою (п. 8 ч. 2ст. 293 ЦПК України).

Згідно зі ст. 335 ЦПК України у заяві про визнання спадщини відумерлою мають бути зазначені відомості про час і місце відкриття спадщини, про майно, що становить спадщину, а також докази, які свідчать про належність цього майна спадкодавцю, про відсутність спадкоємців за заповітом і за законом, або про усунення їх від права на спадкування, або про неприйняття ними спадщини, або про відмову від її прийняття.

З огляду на наведені правила розгляду заяв про відумерлість спадщини, заявником не зазначено та не надано суду доказів щодо відсутності заяв про прийняття спадщини спадкоємцями та/або їх відмову від прийняття спадщини.

Із наданих суду матеріалів копії спадкової справи, заведеної до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 вбачається реєстрація спадкової справи за заявою спадкоємця ОСОБА_1 про прийняття спадщини. (а.с. 112 -121)

За таких обставин, враховуючи викладене, беручи до уваги те, що після смерті ОСОБА_2 спадкоємцем є її син ОСОБА_1 , який вважається таким, що прийняв спадщину, до складу якої входить спірне нерухоме майно, а також останній не звертався до нотаріальної контори із заявою про відмову від її прийняття, суд дійшов висновку про відсутність правових підстав для задоволення заяви про визнання спадщини відумерлою.

Керуючись ст. ст. 258, 259, 263-265, 273, 293, 354 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

У задоволенні заяви Хмільницької міської ради Вінницької області, заінтересована особа: ОСОБА_1 про визнання спадщини відумерлою та передачу у комунальну власність Хмільницької міської територіальної громади в особі Хмільницької міської ради - відмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження.

Рішення може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду через Хмільницький міськрайонний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Михайло ВОЙНАРЕВИЧ

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117494966
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання спадщини відумерлою та передачу у комунальну власність Хмільницької міської територіальної громади в особі Хмільницької міської ради

Судовий реєстр по справі —149/1691/23

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Рішення від 06.03.2024

Цивільне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Войнаревич М. Г.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Войнаревич М. Г.

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Войнаревич М. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні