Рішення
від 01.03.2024 по справі 582/50/24
НЕДРИГАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/582/18/24

Справа № 582/50/24

Копія

Недригайлівський районний суд Сумської області

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"01" березня 2024 р.

Недригайлівський районний суд Сумської області в складі:

головуючого Яковенко Н. М.

присяжних Дядченко О. В.

Коренев С. В.

за участю секретаря Ярмоленко А. І.,

з участю заявників ОСОБА_1 ,

ОСОБА_2 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в смт Недригайлів цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , заінтересовані особи: орган опіки і піклування Роменської районної державної адміністрації, Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Суми Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, Лебединський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Сумському районі Сумської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про усиновлення малолітніх дітей, -

В С Т А Н О В И В :

Стислий виклад позиції заявника та заінтересованих осіб.

До Недригайлівського районного суду звернулися заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 із заявою про усиновлення малолітніх ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у якій просили внести відповідні зміни до актових записів про народження, вказавши заявників батьками дітей.

Заява мотивована тим, що заявники перебувають у зареєстрованому шлюбі. Відповідно до розпорядження Роменської районної державної адміністрації Сумської області №14-ОД від 03.02.2023 «Про створення прийомної сімї та влаштування до неї дітей, позбавлених батьківського піклування», дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , було передано у сім`ю заявників на виховання та спільне проживання. Заявники бажають усиновити цих малолітніх дітей.

Службою у справах дітей Роменської районної державної адміністрації надано висновок щодо можливості заявників бути усиновлювачами малолітніх ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

У судовому засіданні ОСОБА_1 та ОСОБА_2 свою заяву підтримали, пояснили, що є подружжям, малолітні діти проживають разом із ними з лютого 2022 року. За цей час вони полюбили дітей як рідних та дійсно стали сім`єю. Діти називають їх батьками, оскільки своєї біологічної матері не пам`ятають. Наслідки усиновлення заявникам зрозумілі.

Представники заінтересованих осіб у судове засідання не з`явилися, направили до суду заяви, у яких просили судове засідання провести без участі заявників, проти задоволення вимог не заперечували.

Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду від 11 січня 2024 року заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, призначено судове засідання в справі.

Фактичні обставини, встановлені судом, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебувають в шлюбі із 14 липня 2001 року, що підтверджується копією свідоцтва про одруження серії НОМЕР_1 від 14.07.2001 (а.с.13).

Із копії свідоцтва серії НОМЕР_2 (а.с.20) про народження ОСОБА_3 встановлено, що він народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Суми. Його батьками зазначені ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

Із копії свідоцтва серії НОМЕР_3 (а.с.23) про народження ОСОБА_4 встановлено, що вона народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 в м. Суми. Її батьками зазначені ОСОБА_5 та ОСОБА_7 .

Рішенням Лебединського районного суду Сумської області від 30.08.2022 ОСОБА_5 позбавлена батьківських прав відносно сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.26-28). Зі змісту рішення встановлено, що відомості про батька дитини у актовому записі про народження дитини записані відповідно ч. 1 ст. 135 СК України за вказівкою матері.

Рішенням Лебединського районного суду Сумської області від 05.10.2022 ОСОБА_5 позбавлена батьківських прав відносно дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.29-30). Зі змісту рішення встановлено, що відомості про батька дитини у актовому записі про народження дитини записані відповідно ч. 1 ст. 135 СК України за вказівкою матері.

Із висновку Служби у справах дітей Роменської районної державної адміністрації від 23.11.2023 № 01-11/300 встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 можуть бути усиновлювачами малолітніх дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , тобто взяті на облік служби у справах дітей як кандидати в усиновлювачі. Дані про кандидатів внесені до Книги обліку кандидатів в усиновлювачі (обліковий номер 20) та Єдиного банку даних (а.с.18-19,39-42).

Заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на території України станом на 20.11.2023 до кримінальної відповідальності не притягувалися, незнятої чи непогашеної судимості не мають, у розшуку не перебувають, що підтверджується Витягом з інформаційно- аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявність судимості» № ВР-001782548 та №ВР-001782553 (а.с.33-34).

Відповідно до висновків про стан здоров`я заявників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , які видані Комунальним некомерційним підприємством «Недригайлівська лікарня» Недригайлівської селищної ради від 23.01.2023 за станом здоров`я ОСОБА_1 та ОСОБА_2 можуть бути усиновлювачами (а.с.31-32).

З пояснень заявників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 встановлено, що вони з дітьми проживають в АДРЕСА_1 , у власному будинку, який вони придбали у 2012 році, право власності зареєстроване за ОСОБА_1 (а.с.35-38).

Із висновку органу опіки та піклування Роменської районної державної адміністрації від 27.11.2023 за №01-26/4662 встановлено, що усиновлення ОСОБА_1 та ОСОБА_2 малолітніх дітей позбавлених батьківського піклування ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , є доцільним та відповідає інтересам дітей (а.с.18-19,39-42).

Опитування дітей судом не проводилося через їх малолітство, оскільки на час розгляду справи ОСОБА_8 виповнилося три роки, а ОСОБА_4 півтора року. Діти рік проживають в сім`ї прийомних батьків та з пояснень заявників вбачається, що вони не пам`ятають минулого життя та вважають заявників своїми батьками.

Оцінка суду, застосовані норми права.

Заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.ст. 207, 208 Сімейного кодексу України усиновленою може бути дитина. Усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно зі статтею 8 Європейської конвенції про усиновлення дітей (ETS N58), прийнятої 24 квітня 1967 року в Страсбурзі, і яка, відповідно до статті 9 Конституції України, є складовою частиною національного законодавства України, компетентний орган приймає рішення про усиновлення лише тоді, коли впевниться, що воно здійснюється в інтересах дитини. Кожного разу компетентний орган звертає особливу увагу на те, щоб це усиновлення забезпечило дитині стабільні та гармонійні домашні умови.

За змістом ст. 217 СК України усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками, що передбачено ч. 4 ст. 218 СК України.

Згідно зі ст. 223 СК України особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення.

Згідно зі ст. 224 СК України суд враховує стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

Згідно вимог ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Суд враховує, що заявники можуть бути усиновлювачами, відповідно до вимог частин 1 та 3 ст. 211 СК України, оскільки вони повнолітні, дієздатні особи. Обставин, визначених статтею 212 СК України, які б перешкоджали заявникам бути усиновлювачами, судом не встановлено.

При вирішенні заяви, суд враховує мотиви заявників для усиновлення дітей, їх бажання створити для дітей справжню родину. Заявники проживають із ОСОБА_9 та ОСОБА_10 однією сім`єю, утримують та виховують їх. Між ними та дітьми склалися теплі, родинні стосунки.

Дослідивши обставини справи, враховуючи мотиви, на підставі яких заявники бажають усиновити дітей, суд дійшов висновку, що заявники за своїм станом здоров`я, матеріальним, сімейним станом та умовами проживання, ставленням до виховання дітей можуть забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя та розвитку усиновлюваних малолітніх дітей.

Також підлягають задоволенню вимога щодо внесення змін до актових записів про народження дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , в частині зазначення заявників батьками дітей, зміни прізвища та по батькові дітей, оскільки суд вважає, що таке рішення забезпечить стабільні та гармонійні умови для життя дітей, надасть їм змогу відчути в майбутньому себе повноцінними членами сім`ї та захистить їх інтереси. При цьому, судом враховано також положення ч. 4 ст. 295 ЦК України, згідно якого прізвище, власне ім`я та по батькові фізичної особи можуть бути змінені, в тому числі й у разі її усиновлення.

Таким чином, суд дійшов висновку, що усиновлення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , провадиться у їх найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов життя.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 89, 310, 312, 313, 314 , 352, 354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , заінтересовані особи: орган опіки і піклування Роменської районної державної адміністрації, Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Суми Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, Лебединський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Сумському районі Сумської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про усиновлення малолітніх дітей, - задовольнити.

Усиновити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Суми Сумської області, та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженку м. Суми Сумської області.

Зобов`язати Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Суми Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції внести до актового запису №200 від 09.02.2021, складеного на малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , наступні зміни: вказати батьком дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянина України, місце проживання якого зареєстровано за адресою АДРЕСА_1 , вказати матір`ю дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянку України, місце проживання якої зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 , змінити прізвище дитини « ОСОБА_11 » на « ОСОБА_12 »; змінити по-батькові дитини « ОСОБА_13 » на « ОСОБА_14 », ім`я, дату та місце народження залишити без змін.

Зобов`язати Лебединський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Сумському районі Сумської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції внести до актового запису №88 від 11.08.2022, складеного на малолітню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , наступні зміни: вказати батьком дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянина України, місце проживання якого зареєстровано за адресою АДРЕСА_1 , вказати матір`ю дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянку України, місце проживання якої зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 , змінити прізвище дитини « ОСОБА_11 » на « ОСОБА_12 »; змінити по-батькові дитини « ОСОБА_15 » на « ОСОБА_16 », ім`я, дату та місце народження залишити без змін.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Сумського апеляційного суду протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 07 березня 2024 року.

Суддя:підпис З оригіналом згідно

Суддя: Н. М. Яковенко

Присяжні: О. В. Дядченко

С. В. Коренев

Дата ухвалення рішення01.03.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117495825
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення малолітніх дітей

Судовий реєстр по справі —582/50/24

Рішення від 01.03.2024

Цивільне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Яковенко Н. М.

Рішення від 01.03.2024

Цивільне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Яковенко Н. М.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Яковенко Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні