Ухвала
від 07.03.2024 по справі 494/80/23
БЕРЕЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Березівський районний суд Одеської області

07.03.2024

Справа № 494/80/23

Провадження № 2-о/494/3/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.03.2024 року м. Березівка

Березівський районний суд Одеської області

в складі: головуючого судді Римаря І.А

за участю секретаря судового засідання-Козубенко О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Березівка заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Розквітівська сільська рада Березівського району Одеської області, ОСОБА_2 про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

13.01.2023 року до Березівського районного суду Одеської області звернулась ОСОБА_1 з заявою про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Згідно протоколу автоматичного розподілу судової справи між суддями від 13.01.2023 року визначено суддю Березівського районного суду Одеської області ОСОБА_3 .

Відповідно до розпорядження №167 від 27.09.2023 року щодо призначення повторного автоматизованого розподілу судових справ вбачається, що вказана справа підлягає повторному розподілу між суддями у зв`язку з відставкою судді ОСОБА_3 .

На підставі викладеного 27.09.2023 року канцелярією суду проведено повторний автоматизований розподіл даної судової справи та визначено суддю Березівського районного суду Одеської області Римар І.А.

Ухвалою суду від 28.09.2023 року справу прийнято до свого провадження та призначено до судового розгляду.

Ухвалою суду від 07.11.2023 року витребувано від Суворовської державної нотаріальної контори у м. Одеса копію спадкової справи після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суду від 20.12.2023 року залучено до участі у справі в якості заінтересованої особи ОСОБА_2 .

У своїй заяві заявник вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_4 , після його смерті відкрилась спадщина на майно, за життя померлий заповіту не склав. На момент смерті ОСОБА_4 разом з ним проживала однією сім`єю без реєстрації шлюбу ОСОБА_1 з 1977 року по 03.12.2021 року. У встановлений законом строк заявник звернулась до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, однак нотаріусом їй рекомендовано звернутись до суду для підтвердження факту проживання однією сім`єю зі спадкодавцем.

Заявник та її представник у судове засідання 07.03.2024 року не з`явились, водночас, від представника заявника 07.03.2024 року надійшла до суду заява про розгляд справи за її відсутності, просила задовольнити заявлені вимоги.

Представник заінтересованої особиРозквітівської сільської ради Березівського району Одеської області у судове засідання 07.03.2024 року також не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений був належним чином, будь-яких заяв та клопотань на адресу суду не надсилав.

Заінтересована особа ОСОБА_2 у судове засідання 07.03.2024 року також не з`явився, про причини своєї неявки суду не повідомив.

Дослідивши матеріали справи, суд доходить наступного висновку.

Відповідно до вимогст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Окреме провадження - це одностороннє провадження, в якому відсутній спір про право.

Відповідно до п.5 ч.2ст.293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Так, у порядку окремого провадження суд може встановити факт, але не спір про право цивільне, так як метою такого судового розгляду є лише встановлення наявності або відсутності самого факту, і факт, що встановлюється судом у порядку окремого провадження, повинен мати юридичне значення, і мати безспірний характер, оскільки якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд повинен залишити заяву без розгляду і роз`яснити заявнику право подачі позову на загальних підставах.

Відповідно до ч.6ст.294 ЦПК України, якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

Відповідно до ч.4ст.315 ЦПК України,суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, - залишає заяву без розгляду.

22.11.2023 року на адресу суду від Суворовської державної нотаріальної контори у м. Одеса надійшла копія спадкової справи, що заведена після смерті ОСОБА_4 , з якої вбачається, що за свого життя 21.07.2017 року спадкодавець ОСОБА_4 склав заповіт та заповів належну йому земельну ділянку ОСОБА_2 , тобто суд вбачає, що на спадкове майно має можливість претендувати інша особа, а тому вважає про наявність спору про право.

Дослідивши матеріали справи, врахувавши відсутність заявника та заінтересованих осіб - суд вважає, що під час розгляду заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, який підлягає вирішенню в порядку позовного провадження, а тому, заяву слід залишити без розгляду.

Разом з тим, суд роз`яснює заявнику його право подати позов на загальних підставах.

На підставі викладеного та керуючись ч. 6 ст.294, ч. 4 ст.315 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Розквітівська сільська рада Березівського району Одеської області, ОСОБА_2 про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини - залишити без розгляду.

Роз`яснити заявнику, що він має право подати позов на загальних підставах.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя І.А. Римар

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117496622
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —494/80/23

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Римар І. А.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Римар І. А.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Римар І. А.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Римар І. А.

Ухвала від 01.03.2023

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Лебединський С. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні