Ухвала
від 06.03.2024 по справі 154/4108/23
ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

154/4108/23

2-о/154/9/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 березня 2024 року Володимир-Волинський міський суд Волинської області у складі:

головуючого - судді Лутая А.М.,

присяжних Омелюха В.М., Романюка Б.В.,

за участю: секретаря судового засідання Жолоб К.В.,

представниказаявника - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про звільнення від повноважень опікуна, визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, заінтересована особа виконавчий комітет Оваднівської сільської ради Володимирського району, як орган опіки та піклування,

ВСТАНОВИВ

03.10.2023 року ОСОБА_2 , ОСОБА_3 звернулися до суду із заявою, в якій просять звільнити від повноважень опікуна над дочкою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - ОСОБА_2 , визнати недієздатною ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановити опіку та призначити ОСОБА_3 , опікуном.

Свої вимоги обґрунтовують тим, що ОСОБА_5 , 1977 р.н. є інвалідом дитинства І групи та є такою, що потребує постійного догляду і сторонньої допомоги. Рішенням Володимир-Волинського міського суду Волинської області від 22.09.2017 ОСОБА_4 була визнана недієздатною і над нею було призначено опікуна - матір ОСОБА_2 .

На даний час за станом здоров"я вона не може виконувати обов"язки опінуна, а тому просять визнати ОСОБА_4 недієздатною, звільнити ОСОБА_2 від обов"язків опікуна, призначити опікуном брата ОСОБА_4 -заявника ОСОБА_3 .

З метою встановлення психічного стану ОСОБА_4 , заявники також просили призначити у справі судово-психіатричну експертизу.

Ухвалою суду від 06.11.2023 року у справі призначено амбулаторну судово-психіатричну експертизу, виконання якої доручено «Волинській філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інституту психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України», провадження у справі зупинено на час проведення експертизи.

05.01.2024 року до суду надійшов лист-повідомлення з «Волинської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інституту психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» у якому зазаначено, що у зв"язку з великим навантаженням проведення експертизи у даній справі призначено на 28.01.2026 року. Одночасно повідомлено , що суд може доручити проведення судово-психіатричної експертизи іншій філії "ІСПМОЗ України".

24.01.2024 року представник заявників подала до суду клопотання про відкликання матеріалів справи за заявою ОСОБА_3 , ОСОБА_2 для передоручення проведеної судово-психіатричної експертизи іншій установі, а саме Рівненській філії судових експертиз ДУ«Інстититут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України».

Ухвалою суду від 12.02.2024 року поновлено провадження у даній справі з метою вирішення клопотання представника заявників про передоручення проведеної судово-психіатричної експертизи іншій установі.

Заявники в судове засіданні не з"явились, однак їх представник підтримала клопотання та просила призначити у справі судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_4 , проведення експертизи доручити Рівненській філії судових експертиз ДУ«Інстититут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України». Оплату за проведення судово-психіатричної експертизи покласти на заявників.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не з"явився, однак подав до суду заяву в якій просить розгляд справи проводити у його відсутності, не заперечувє проти задоволення вказаного клопотання.

Відповідно до ч. 1ст.298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно дост.21 Закону України «Про психіатричну допомогу»судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом, як це передбачено ч.4-6ст.103 ЦПК України.

Згідно з п. 2 ч.1ст.105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Суд вважає, що для правильного вирішення питання про те, чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , розуміти свої дії та керувати ними, потрібні спеціальні пізнання в області психіатрії, тому слід задоволити клопотання представника заявиків.

Відповідно до п.5 ч.1ст.252 ЦПК Українисуд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Враховуючи, що проведення експертизи потребує значного часу, а також положення п.5 ч.1 ст.252, п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України, провадження по справі слід зупинити на час проведення експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 103,105,113, 252, 253, 298 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про звільнення від повноважень опікуна, визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, заінтересована особа виконавчий комітет Оваднівської сільської ради Володимирського району, як орган опіки та піклування, амбулаторну судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні запитання:

1) Чи страждає ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , будь-яким психічним захворюванням і якщо так, то яким ?

2) Чи розуміє ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними ?

3) Чи потребує ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення опіки та призначення опікуна?

4) Чи може ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за своїм психічним станом бути присутнім у судовому засіданні та давати пояснення по суті справи?

Проведення судово-психіатричної експертизи доручитиРівненській філії судових експертиз ДУ«Інстититут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України»., попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

Надати в розпорядження експертів для проведення експертизи матеріали цивільної справи № 154/4108/23 та медичну карту ОСОБА_4 .

Оплату за проведення судово-психіатричної експертизи покласти на заявників ОСОБА_2 , ОСОБА_3 .

Провадження у цивільній справі зупинити на весь час проведення судово-психіатричної експертизи до отримання її висновків.

Роз`яснити сторонам положенняст.108 ЦПК Українипро наслідки ухилення від участі в експертизі, а саме: у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Волинського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Головуючий А.М. Лутай

Присяжні: В.М. Омелюх

Б.В. Романюк

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117497302
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення від повноважень опікуна, визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, заінтересована особа виконавчий комітет Оваднівської сільської ради Володимирського району, як орган опіки та піклування

Судовий реєстр по справі —154/4108/23

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лутай А. М.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лутай А. М.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лутай А. М.

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лутай А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні