Рішення
від 29.02.2024 по справі 214/7731/23
САКСАГАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 214/7731/23

2/214/1060/24

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

(заочне)

29 лютого 2024 року Саксаганський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Ткаченка А.В.,

за участю секретаря судового засідання Попкової Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кривому Розі в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Державної організації Комбінат «Прогрес» Державного агентства резерву України до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про надання послуг,

ВСТАНОВИВ:

Позивач Державної організації Комбінат «Прогрес» Державного агентства резерву України звернувся до суду з позовом до відповідача ОСОБА_1 та просить стягнути з відповідача заборгованість за укладеним з договором про надання платних послуг № 23/5 від 02 лютого 2021 року у сумі 2067,52 грн. посилаючись на неналежне виконання відповідачем взятих на себе зобов`язань за вказаним договором. В обґрунтування вимог позивачем зазначено, що 02 лютого 2021 року відповідно до постанови КМУ від 23.04.2003 № 586, на підставі заяви ОСОБА_1 , між сторонами було укладено договір про надання платних послуг № 23/5, відповідно до умов якого сторонами погоджено умови надання послуги зберігання товару, надання опалювальних та неопалювальних кімнат для тимчасового проживання окремих громадян, проведення розрахунків, терміни договору, тощо. Однак ОСОБА_1 зобов`язання за договором виконував неналежним чином, не здійснюючи оплату в повному обсязі за надані послуги, сплативши лише 257,36 грн. за додаткові послуги, в результаті чого утворилась заборгованість у сумі 2067,52 грн. З метою захисту прав зберігача за договором про надання платних послуг, позивач просить вимоги задовольнити.

Ухвалою суду від 13 жовтня 2023 року прийнято дорозгляду позовнузаяву та відкрито провадження у справі, розгляд справи ухвалено проводити у порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Ухвалою суду від 05 березня 2024 року, розгляд справи ухвалено проводити у заочному порядку.

У судове засідання сторони не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені у порядку, встановленому статтею 128 ЦПК України

Представник позивача ОСОБА_2 звернувся до суду з заявою про розгляд справи за його відсутності, на вимогах наполягає.

Відповідач ОСОБА_1 не повідомив причини неявки, відзиву на позов не подав.

Враховуючи вимоги частини першої статті 223 ЦПК України та частини другої статті 247 ЦПК України, суд вважає можливим розглянути справу у відсутність учасників процесу на підставі наявних у справі доказів без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, оскільки сторони були належним чином повідомлені про дату, час і місце цього засідання, однак їх неявка не перешкоджає розгляду справи.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов таких висновків.

Згідно частини першої статті 901 ЦК України , за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Як встановлено судом та підтверджується матеріалами справи, 02 лютого 2021 між Державною організацією Комбінат «Прогрес» Державного агентства резерву України, як зберігачем, та ОСОБА_1 , як поклажодавцем, було укладено договір про надання платних послуг № 23/5 (а.с. 9-15 копія договору з додатками).

Умовами розділу 1 сторони погодили, що за цим договором зберігач зобов`язується надати у майбутньому повністю або частково на вимогу поклажодавця згідно з умовами договору послуги: 1) зі зберігання товарно-матеріальних цінностей і повернути їх (товарно-матеріальні цінності) повністю або частково на вимогу поклажодавця, згідно з умовами договору, надання опалювальних та неопалювальних кімнат для тимчасового проживання окремих громадян; 2) з перевезення вантажів, проведення вантажних робіт, маневрові та буксиру вальні послуги, зарядження акумуляторних батарей.

Послуги надаються у складських приміщеннях, на відкритому майданчику, у холодильних камерах зберігача, в опалювальних та неопалювальних кімнатах, кімнатах для тимчасового проживання окремих громадян згідно з п. 1 додатку 1 до цього договору.

Відповідно до додатку № 1 до договору, який набирає чинності з дати складання та діє протягом строку дії договору (п. 3), з 02 лютого 2021 року зберігач зобов`язується надати послуги по зберіганню товару поклажодавця і повернути товар до закінчення терміну дії договору, а саме: в кімнаті опалювальній на площі - 35 кв.м.;

Договірна ціна щомісячної передоплати за надані зберігачем послуги по зберіганню товару поклажодавця та надання опалювальних і неопалювальних кімнат для тимчасового проживання окремих громадян складає :

кімната опалювальна 61,00 грн. /в т.ч. ПДВ 20% за 1 кв.м. на місяць.

Загальна сума Договору 3494,79 грн.

ПДВ 20% 698,96 грн.

Всього з ПДВ 4193,75 грн.

Згідно з п. 2.3 договору поклажодавцю можуть надаватись додаткові послуги, про що укладається відповідний До даток/Додаткова угода до Договору. У попередню оплату вартість фактично наданих додаткових послуг не включається і сплачується по окремих рахунках-фактурах поклажодавцем в безготівковій формі, щомісячно не пізніше 5 (п`ятого) числа місяця, наступного за календарним місяцем, в якому фактично надавалися додаткові послуги, шляхом перерахування коштів на рахунок зберігача на підставі виставленого рахунку-фактури.

Оплата послуг з перевезення вантажів, проведення вантажних робіт, маневрових та буксиру вальних послуг (надалі - послуги з навантаження/розвантаження), зарядження акумуляторних батарей та відшкодування витрат за спожиту електроенергію та інших платежів сплачується поклажодавцем» в безготівковій формі щомісячно не пізніше 5 (п`ятого) числа місяця, наступного за календарним місяцем, в якому фактично надавалися послуги та споживалась електроенергія, шляхом перерахування коштів на рахунок зберігача на підставі виставленого рахунку- фактури. (п. 2.2.3 договору)

З метою здійснення оплат за договором ДО Комбінат «Прогрес» виставлялись поклажодавцю рахунки за лютий та березень 2021 року на загальну суму 2324,88 грн. (а.с. 16,17,21).

Згідно зі статтею 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору.

Відповідно до частини першої статті 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (частина перша статті 612 ЦК України).

Згідно статті 936 ЦК України, за договором зберігання одна сторона (зберігач) зобов`язується зберігати річ, яка передана їй другою стороною (поклажодавцем), і повернути її поклажодавцеві у схоронності.

Договором зберігання, в якому зберігачем є особа, що здійснює зберігання на засадах підприємницької діяльності (професійний зберігач), може бути встановлений обов`язок зберігача зберігати річ, яка буде передана зберігачеві в майбутньому.

Договір зберігання є публічним, якщо зберігання речей здійснюється суб`єктом підприємницької діяльності на складах (у камерах, приміщеннях) загального користування.

Зберігач зобов`язаний виконувати свої обов`язки за договором зберігання особисто (частина 1 статті 943 ЦК України).

Згідно частин1-3статті 946ЦК України,плата зазберігання тастроки їївнесення встановлюютьсядоговором зберігання. Якщозберігання припинилосядостроково черезобставини,за якізберігач невідповідає,він маєправо напропорційну частинуплати. Якщо поклажодавець після закінчення строку договору зберігання не забрав річ, він зобов`язаний внести плату за весь фактичний час її зберігання.

Відповідно достатті 903ЦК України,якщо договоромпередбачено наданняпослуг заплату,замовник зобов`язанийоплатити надануйому послугув розмірі,у строкита впорядку,що встановленідоговором. У разі неможливості виконати договір про надання послуг, що виникла не з вини виконавця, замовник зобов`язаний виплатити виконавцеві розумну плату. Якщо неможливість виконати договір виникла з вини замовника, він зобов`язаний виплатити виконавцеві плату в повному обсязі, якщо інше не встановлено договором або законом.

Позивач Державна організація Комбінат «Прогрес» Державного агентства резерву України свої зобов`язання за договором виконав в повному обсязі, а саме надав відповідачеві визначені договором послуги, що не спростовано ОСОБА_1 , однак відповідач свої зобов`язання щодо оплати ДО Комбінат «Прогрес» Державного агентства резерву України вартості послуг у встановлений строк, всупереч вимогам цивільного законодавства, не виконав, здійснивши перерахування грошових коштів за зберігання лише в сумі 257,36 грн., в результаті чого утворилася заборгованість ОСОБА_1 перед ДО Комбінат «Прогрес» Державного агентства резерву України за договором у сумі 2067,52 грн. (а.с. 20, 21 копії виписки, довідки).

Доказів на спростовування зазначеного відповідачем не надано.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом (частини 1-3 статті 12 ЦПК України).

Належним чином повідомлений про дату слухання справи відповідач відзиву на позов та доказів на його підтвердження, суду не надав, тому враховуючи, що суд розглядає справи у межах заявлених особою вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках, оскільки збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду та кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій (статті 12,13 ЦПК України), суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення вимог

Згідно частини першої статті 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених вимог.

Позивачем при подачі позову до суду понесено витрати по сплаті судового збору в сумі 2684,00 грн., який з врахуванням задоволених вимог, суд вважає необхідним покласти на відповідача.

Керуючись статями 64, 67, 68 ЖК України, статями 509, 525, 625 ЦК України, статями 10, 12, 13, 81, 141, 263, 265, 280-284, 288 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Задовольнити позов Державної організаціїКомбінат «Прогрес»Державного агентстварезерву Українипро стягненнязаборгованості задоговором пронадання послуг повністю.

Стягнути ОСОБА_1 накористь Державноїорганізації Комбінат«Прогрес» Державногоагентства резервуУкраїни заборгованість за договором про надання платних послуг № 23/5 від 02 лютого 2021 року у сумі 2067 (дві тисячі шістдесят сім) гривень 52 коп. та у рахунок відшкодування витрат по сплаті судового збору 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривні 00 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

Відомості про сторін:

Позивач Державна організація Комбінат «Прогрес» Державного агентства резерву України, код ЄДРПОУ 14373207, юридична адреса: м. Київ, бул. Вацлава Гавела, буд. 24.

Відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , останнє відоме зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 .

Повний текст рішення складено 05 березня 2024 року

Суддя А.В. Ткаченко

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117498307
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання послуг

Судовий реєстр по справі —214/7731/23

Рішення від 29.02.2024

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Ткаченко А. В.

Рішення від 29.02.2024

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Ткаченко А. В.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Ткаченко А. В.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Ткаченко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні