Рішення
від 07.03.2024 по справі 289/41/24
РАДОМИШЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 289/41/24

Номер провадження 2/289/285/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.03.2024 м. Радомишль

Радомишльський районнийсуд Житомирськоїобласті ускладі:головуючого -судді МельникаО.В.,з секретаремГалькевич Ю.В.,розглянувши впорядку спрощеногопозовного провадженнябез викликусторін цивільнусправу запозовом ОСОБА_1 (місце знаходження / місце проживання: АДРЕСА_1 )до Товариства з обмеженою відповідальністю «Схід-Агротрейд» (місце знаходження / місце проживання: вул. Соборна, буд. 103/10, прим. 316, с. Софіївська Борщагівка, Бучанський район, Київська область, 08148) про розірвання договору оренди земельної ділянки,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Схід-Агротрейд» про розірвання договору оренди земельної ділянки.

В обґрунтуванняпозову зазначила,що вонає власникомземельної ділянки загальною площею 2,0605 га з кадастровим номером 1825080900:09:000:0231, яка знаходиться на території Великорацької сільської ради Радомишльського району Житомирської області.

Вказана вищеземельнаділянка перебуваєу користуванні ТОВ «Благодійний Союз (БС)»на підставі договору оренди землі від 29 квітня 2015 року укладеногопозивачем, зареєстровано право оренди належної позивачеві земельної ділянки строком на 15 років.

Проте, в порушення умов договору, в 2022 - 2023 роках та до моменту звернення позивача до суду, відповідач жодного разу не виплатив орендну плату. Таким чином, неналежне виконання умов договору, а саме невиконання орендарем обов`язку зі сплати орендної плати, є порушенням умов договору та надає право орендодавцю вимагати його розірвання.

На підставі вищевикладеного, позивач просить суд розірвати договір оренди землі від 29 квітня 2015 та стягнути з відповідача на користь позивача судові витрати.

Згідно коду ЄДРПОУ зазначеному в договорі, він належить ТОВ «Схід-Агротрейд», який і є відповідачем у справі.

Ухвалою суду від 08.01.2024 відкрито спрощене провадження у даній справі без виклику сторін, копію позовної заяви разом із додатками та копією ухвали направлено відповідачеві.

У визначений судом строк відповідач своїм правом на надання відзиву не скористався. Заперечення щодо розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження засобами поштового чи електронного зв`язку до суду не подавав.

Відповідно до ч. 5 ст. 279 ЦПК України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше.

Частиною 3 ст. 12 ЦПК України визначено, що учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України, підставою для виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини. Згідно з вимогами ч. 1 ст. 14 ЦК України цивільні обов`язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства.

Суд, дослідивши матеріали справи та давши їм належну оцінку, приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 2,0605 га з кадастровим номером 1825080900:09:000:0231 цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташовані на території Великорацької сільської ради Радомишльського району Житомирської області.

29 квітня 2015 року між ОСОБА_1 та уповноваженою особою ТОВ «Благодійний Союз (БС)» ЄДРПОУ 35893156, був укладений договір оренди земельної ділянки площею 2,0605 га з кадастровим номером, терміном 1825080900:09:000:0231 на 15 років відповідно (п. 8.1 Договору).

Згідно п. 1.1 вказаного Договору, Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування (оренду) земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Великорацької сільської ради Житомирського (до ліквідації та утворення районів Радомишльського) району Житомирської області, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Відповідно доп. 2.1 Договору оренди землі від 29.04.2015 встановлено, що за рік оренди сплачується орендна плата в розмірі5% нормативно грошової оцінки, що складає 2034,90 гривень.

Пунктом 2.5 договору передбачено, що орендна плата вноситься до 31 грудня поточного року.

Орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати (п. 9.1 договору).

Згідно п. 15.1. Договір набирає чинності після підписання сторонами.

Відповідно до інформації № 359610306 від 22.12.2023 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, право власності на земельну ділянку площею2,0605 га з кадастровим номером 1825080900:09:000:0231, яка знаходиться на території Великорацької сільської ради Житомирського (доліквідації таутворення районів Радомишльського) району Житомирської області належить ОСОБА_1 , на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЖТ № 175892 від 13.08.2004 року.

На підставі розпорядження голови Радомишльської районної державної адміністрації від 07 червня 2004 року №113 ОСОБА_1 було видано державний акт серії ЖТ №175892 від 13 серпня 2004 року на право власності на земельну ділянку площею 2,0605 га з кадастровим номером 1825080900:09:000:0231, яка розташована на території Великорацької сільської ради Житомирської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, юридична особа за кодом ЄДРПОУ 35893156 є Товариство з обмеженою відповідальність «Схід-Агротрейд», з місцем знаходження: 08148, Київська обл., Бучанський р-н., с. Софіївська Борщагівка, вул. Соборна, буд. 103/10, прим. 316, а ТОВ «Благодійний союз» є відокремленим підрозділом даної юридичної особи.

Жодних доказів на спростування заявлених позивачем вимог, доказів сплати орендної плати у грошовому вигляді, майном чи наданням послуг в 2021- 2023 роках відповідач суду не надав.

Відповідно до ч. 2 ст. 792 ЦК України майнові відносини, що виникають з договору найму (оренди) земельної ділянки, є цивільно-правовими, ґрунтуються на засадах рівності, вільного волевиявлення та майнової самостійності сторін договору та, крім загальних норм цивільного законодавства, вони регулюються також актами земельного законодавства Земельним кодексом України, Законом України «Про оренду землі».

Згідно із ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору (п. 1 ч.1 ст. 611 ЦК України).

Відповідно до частини другої статті 651 ЦК України, договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених законом або договором. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої ним шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Відповідно до ч.1 та ч.2 ст. 652 ЦК України, у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувались при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов`язання. Зміна обставин є істотною, якщо вони змінились настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір, або уклали б його на інших умовах. Якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, або щодо його розірвання, договір може бути розірваний за рішенням суду на вимоги заінтересованої сторони за наявності одночасно таких умов: в момент укладання договору сторони виходили з того, що така зміна обставин не настане, зміна обставин зумовлена причинами, які заінтересована сторона не могла усунути після їх виникнення при всій турботливості та обачності, які від неї вимагались; виконання договору порушило б співвідношення майнових інтересів сторін і позбавило б заінтересовану сторону того, на що вона розраховувала при укладенні договору; із суті договору або звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обставин несе заінтересована сторона.

Згідно зі статтею 13 Закону «Про оренду землі» договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

З частини 1 ст. 14 Закону України «Про оренду землі» (у редакції, чинній на дату виникнення спірних правовідносин) слідує, що договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально, а ч. 5 ст. 6 цього Закону визначено, що право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 15 Закону «Про оренду землі» істотними умовами договору оренди землі є, зокрема, орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Частинами першою-третьою статті 21 Закону України «Про оренду землі» (у редакції, чинній на дату укладення договору оренди земельної ділянки) передбачено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Згідно з частинами третьою, четвертою статті 31 Закону «Про оренду землі» договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Частиною першою статті 32 Закону «Про оренду землі» передбачено, що на вимогу однієї із сторін договір може бути достроково розірваний за рішенням суду у разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Стаття 141 ЗК України передбачає таку підставу припинення права користування земельною ділянкою, як систематична несплата земельного податку або орендної плати.

Відповідач не надав жодних належних та допустимих доказів, які б спростували доводи позивача щодо невиплати орендної плати за Договорами оренди землі від 29.04.2015 року за 2021 - 2023 роки, що свідчить про систематичне невиконання умов договору.

На цьому зокрема наголошує Верховний Суд у постанові від 31 липня 2020 року по справі № 479/1073/18.

Суд також враховує, що відповідно до Постанови КМУ «Деякі питанняформування переліку територій, на якихведуться (велися) бойові дії або тимчасовоокупованих РосійськоюФедерацією» від 6 грудня 2022 р. № 1364 та Наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року № 309 (із змінами і доповненнями) яким затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, земельна ділянка, яка знаходить в оренді у відповідача, не перебувала і не перебуває в зоні активних бойових дій чи наближеній до такої зони, і відповідно непереборні перешкоди для здійснення ТОВ «БлагодійнийСоюз(БС)» на орендованій земельній ділянці господарської діяльності відсутні.

Таким чином, всебічно дослідивши наявні у справі докази, суд дійшов до висновку про наявність підстав для задоволення поданого позову.

Крім того, згідно з ст. 141 ЦПК України, суд стягує з відповідача на користь позивача документально підтверджені судові витрати, які складаються з сплати судового збору.

Керуючись ст. ст. 10, 12, 81, 141, 264, 265, 268, 280 ЦПК України ,

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 про розірвання договору оренди земельних ділянокзадовольнити.

Розірвати договіроренди земельноїділянки площею2,0605 га з кадастровим номером 1825080900:09:000:0231, яка знаходиться на території Великорацької сільської ради Житомирського (доліквідації та утворення районів Радомишльського) району Житомирської області, укладений 29 квітня 2015 року між ОСОБА_1 таТОВ «БлагодійнийСоюз (БС)» (код ЄДРПОУ 35893156) відокремленим підрозділом Товариства з обмеженою відповідальністю«Схід-Агротрейд».

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю«Схід-Агротрейд» код ЄДРПОУ 35893156, на користь ОСОБА_1 , ВМ НОМЕР_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ,сплачений судовий збір у розмірі 1211,20 грн.

Рішення суду може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду через Радомишльський районний суд Житомирської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Суддя О. В. Мельник

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117498927
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання договору оренди земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —289/41/24

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні