Ухвала
від 26.02.2024 по справі 532/2768/23
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

532/2768/23

2-о/532/17/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 лютого 2024 р. м. Кобеляки

Кобеляцький районний суд Полтавської області у складі головуючого судді Макарчука С.М., з участю секретаря судового засідання Демидюк О.Р., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Кобеляки заяву органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області про призначення другого опікуна

Встановив:

12 грудня 2023 року до суду надійшла заява органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Кобеляцької міської ради про призначення недієздатному ОСОБА_1 другого опікуна - адміністрацію Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату в особі директора.

У своїй заяві заявник зазначив, що ОСОБА_2 визнана судом недієздатною і над нею встановлено опіку. Опікуном призначено її бабусю - ОСОБА_3 . Недієздатна ОСОБА_1 на цей час перебуває на повному державному утриманні та проживає в Ліщинівському психоневрологічному будинку-інтернаті, однау в повній мірі забезпечити права та інтереси ОСОБА_1 , створення належних умов для проживання, соціально-побутового обслуговування, денної зайнятості та надання медичної допомоги, соціальих послуг у виді догляду, реабілітації та представництва інтересів Ліщинівський психоневрологічний будинок-інтернат без встановлення опіки не може.

Представник заявника, органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Кобеляцької міської ради, будучи належним чином повідомленим про дату, час і місце розгляду справи, в судове засідання не з`явився, однак від нього надійшла заява про розгляд справи за відсутності представника заявника. Заявлені вимоги підтримує та прохає задовольнити.

Представник заінтересованої особи, Ліщинівського психоневрологічного будинку - інтернату, будучи належним чином повідомленим про дату, час і місце розгляду справи, в судове засідання не з`явився, однак надав суду заяву про розгляд справи без його участі.

Заінтересована особа ОСОБА_3 , будучи належним чином повідомленою про дату, час і місце розгляду справи, в судове засідання не з`явилась.

Суд, розглянувши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що рішенням Октябрського районного суду м. Полтава від 27.08.2009 у справі № 2-о-145/09 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатною та призначено її опікуном її бабусю - ОСОБА_3 . Рішення суду безстрокове (а.с. 15).

Відповідно до путівки № 204 на влаштування до інтернатної установи від 08.09.2023 ОСОБА_1 направлена до Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату (а.с. 6).

Із 19.09.2023 ОСОБА_1 зарахована в списки підопічних Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату на повне державне утримання (наказ № 264 від 19.09.2023, довідка № 477 від 17.11.2023) (а.с. 7, 9).

Також судом установлено, що 27.09.2023 до органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Кобеляцької міської ради звернулася адміністрація Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату про призначення установи другим опікуном Волошиної Я.О. (а.с. 11), а опікун недієздатної ОСОБА_1 - ОСОБА_3 подала заяву про відсутність запечень проти цього (а.с. 12).

Рішенням виконавчого комітету Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області № 45 від 30.10.2023 надано згоду на призначення адміністрації Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату в особі директора над недієздатною ОСОБА_1 (а.с. 13).

Відповідно ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування. Згідно ч.5 ст. 63 ЦК України, фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника (ч. 4 ст. 63 ЦК України).

Виконавчим комітетом Кобеляцької міської ради направлено подання про доцільність призначення Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату другим опікуном над ОСОБА_1 (а.с. 14).

Згідно з п. 3.1 Правил опіки та піклування, при призначенні опікуна беруться до уваги його можливості виконувати опікунські обов`язки, стосунки між ним та підопічним. Опікун призначається лише за його згодою і, як правило, з числа родичів чи близьких підопічному осіб.

Таким чином, враховуючи, що на цей час ОСОБА_1 через хворобу, не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, перебуває на державному утриманні в Ліщинівському психоневрологічному будинку-інтернаті та потребує стороннього догляду, а також те, попередній його опікун не заперечує проти цього, з метою захисту його майнових на немайнових прав і свобод, суд вважає доцільним призначити другим опікуном адміністрацію Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату над недієздатною ОСОБА_5 .

Керуючись статтями 60-63 ЦК України, статтями 2, 4, 18, 293, 300 ЦПК України, суд

Постановив:

Заяву органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області про призначення другого опікуна задовольнити.

Призначити над недієздатною ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , другим опікуном адміністрацію Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату в особі директора.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на її оскарження.

Ухвала суду може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її винесення.

Суддя

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117500134
СудочинствоЦивільне
Сутьпризначення другого опікуна

Судовий реєстр по справі —532/2768/23

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні