Ухвала
від 06.03.2024 по справі 627/735/22
КРАСНОКУТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 627/735/22

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про роз`яснення судового рішення

"06" березня 2024 р. с-ще Краснокутськ

Краснокутський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді Бугаєнко І.В.,

за участі секретаря В`юнник В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в с-щі Краснокутську заяву представника Лиманського відділу державної виконавчої служби у Краматорському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Жабіна Андрія Сергійовича про надання роз`яснення щодо подальшого виконання судового наказу-

ВСТАНОВИВ:

До Краснокутського районного суду Харківської області надійшла заява представника Лиманського відділу державної виконавчої служби у Краматорському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Жабіна Андрія Сергійовича про надання роз`яснення щодо подальшого виконання судового наказу, у якій він просить надати роз`яснення резолютивної частини судового наказу № 627/735/22 виданого Краснокутським районним судом Харківської області, задля забезпечення його виконання, а саме: вказати дату з якої починати стягнення аліментів.

Свою заяву мотивує тим, що на виконанні Лиманського відділу державної виконавчої служби у Краматорському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції перебуває судовий наказ Краснокутського районного суду Харківської області № 627/735/22 про стягнення з ОСОБА_1 аліментів на утримання дитини. Представник відділу, зазначає, що виходячи зі змісту резолютивної частини згаданого судового наказу, невизназначено з якого моменту починати стягнення аліментів з ОСОБА_1 .

У судове засідання сторони та заявник не з`явилися, належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, що не позбавляє суд можливості розглянути заяву за відсутності учасників справи.

Вивчивши заяву про роз`яснення судового рішення, дослідивши матеріали справи, суд доходить наступного.

Як вбачається з матеріалів цивільної справи № 627/735/22, провадження 2-н/627/2/2023, судовим наказом Краснокутського районного суду Харківської області 17.01.2023 року стягнуто з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , на користь ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , аліменти на утримання малолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у розмірі частини заробітку (доходу) платника аліментів, але не менше, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, та не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку, до досягнення ОСОБА_3 повноліття.

Відповідно до ст. 271 ЦПК Україниза заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення. Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до примусового виконання. Суд розглядає заяву про роз`яснення судового рішення у порядку, в якому було ухвалено відповідне судове рішення, протягом десяти днів з дня її надходження. У разі необхідності суд може викликати учасників справи, державного чи приватного виконавця в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розглядові заяви про роз`яснення рішення. Про роз`яснення або відмову у роз`ясненні судового рішення суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено.

У пункті 21Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судове рішення у цивільній справі" № 14 від 18.12.2009 рокузазначено, що роз`яснення рішення суду можливе тоді, коли воно не містить недоліків, що можуть бути усунені лише ухваленням додаткового рішення, а є незрозумілим, що ускладнює його реалізацію. Зазначене питання розглядається судом, що ухвалив рішення, і в ухвалі суд викладає більш повно та ясно ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін у суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду. Якщо фактично порушено питання про зміну рішення або внесення в нього нових даних, у тому числі й роз`яснення мотивів ухваленого рішення, суд ухвалою відмовляє в роз`ясненні рішення.

У мотивувальній частині рішення суддя зазначила, що наявні підстави для призначення аліментів в заявленому розмірі з дати пред`явлення позову, згідно з вимогами ч.1ст.191 СК України.

З матеріалами цивільної справи № 627/735/22, провадження 2-н/627/2/2023, вбачається, що 04.11.2022 року ОСОБА_2 звернулася до Краснокутського районного суду Харківської області із заявою про видачу судового наказу про присудження аліментів.

Статтею191 СК Українипередбачено, що аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви.

З урахуванням вищевикладеного, суд роз`яснює, що відповідно до резолютивної частини рішення стягнення аліментів з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , на утримання на утримання малолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , щомісячно до досягнення повноліття, починається з дня пред`явлення позову до суду, тобто з 04.11.2022 року.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.258,260,261,271,353,354,355ЦПК Українисуд, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву представника Лиманського відділу державної виконавчої служби у Краматорському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Жабіна Андрія Сергійовича про надання роз`яснення щодо подальшого виконання судового наказу - задовольнити.

Роз`яснити резолютивну частину судового наказу № 627/735/22 виданого Краснокутським районним судом Харківської області від 17.01.2023 в частині визначення дати, з якої починається стягнення аліментів з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , на користь ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , на утримання малолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у розмірі частини заробітку (доходу) платника аліментів, але не менше, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, та не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку, до досягнення ОСОБА_3 повноліття, - а саме з ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Копію ухвали надіслати особам, що беруть участь у справі.

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційногосуду,шляхом подачіапеляційної скаргина рішеннясуду, протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Суддя: І. В. Бугаєнко

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117501420
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання роз`яснення щодо подальшого виконання судового наказу

Судовий реєстр по справі —627/735/22

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

Судовий наказ від 17.01.2023

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні