Ухвала
від 07.03.2024 по справі 334/10153/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 07.03.2024

Справа № 334/10153/23

Провадження № 1-кс/334/645/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 березня 2024 року слідчий суддя Ленінського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у м. Запоріжжі клопотання директора Запорізької КУ «АВТОГОСПЦЕНТР» про зняття арешту з майна у кримінальному провадженні №12023082050002222 від 03.11.2023 року,

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Ленінського районного суду м. Запоріжжя надійшло клопотання директора Запорізької КУ «АВТОГОСПЦЕНТР» про зняття арешту з майна у кримінальному провадженні №12023082050002222 від 03.11.2023 року, який був накладений ухвалою слідчого судді від 08.11.2023 року на автомобіль марки «Chevrolet Lacetti», реєстраційний номер НОМЕР_1 , який належить Запорізька КУ «Автогоспцентр», адреса реєстрації: м. Запоріжжя, пр. Соборний буд. 206.

В клопотання заявниця зазначила, що 08.11.2023 року слідчий суддя Ленінського районного суду м. Запоріжжя вказане клопотання задовольнив, та наклав арешт на вказаний транспортний засіб, з позбавленням його власника права на відчуження, розпорядження та користування вказаним майном, з подальшим його збереженням на території спеціального майданчика вилучених транспортних засобів ГУНП в Запорізькій області за адресою: м. Запоріжжя, вул. Привокзальна буд. 13.

Станом на сьогоднішній день, слідчий СВ Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області, капітан поліції ОСОБА_3 в телефонному режимі повідомив заявника про те, що ним проведені всі необхідні слідчі дії щодо автомобіля «Chevrolet Lacetti», реєстраційний номер НОМЕР_1 , який належить Запорізька КУ «Автогоспцентр», адреса реєстрації: м. Запоріжжя, пр. Соборний буд. 206, на який накладено арешт постановою слідчого судді Ленінського районного суду м. Запоріжжя від 08.11.2023, та у випадку необхідності вони мають право звернутись із заявою до Ленінського районного суду м. Запоріжжя про скасування арешту на зазначений транспортний засіб та передачі його власнику.

Враховуючи те, що станом на сьогоднішній день в подальшому застосуванні арешту на транспортний засіб, автомобіля «Chevrolet Lacetti», реєстраційний номер НОМЕР_1 , який належить Запорізька КУ «Автогоспцентр», відпала потреба, власник майна звертається до слідчого судді із даним клопотанням про скасування арешту, у кримінальному провадженні за № 12023082050002222 від 03.11.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України.

Представник заявника Запорізької КУ «АВТОГОСПЦЕНТР», а саме керівник ОСОБА_4 просить скасувати арешт у кримінальному провадженні за№ 12023082050002222 від 03.11.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України, із пошкодженого автомобіля «Chevrolet Lacetti», реєстраційний номер НОМЕР_1 , який належить Запорізька КУ «Автогоспцентр», адреса реєстрації: м. Запоріжжя, пр. Соборний буд. 206 із подальшою передачею його на відповідальне зберігання Запорізькій КУ «Автогоспцентр».

В судове засідання представник заявника ОСОБА_4 не з`явився, використовуючи систему «Електронний суд» надав заяву про розгляд даного клопотання без його участі, просив клопотання задовольнити у повному обсязі.

Слідчий у судове засідання не з`явився, надав заяву в якій просив розгляд даного клопотання проводити без його участі та вирішити його на розсуд суду.

Неявка учасників справи не перешкоджає розгляду даного клопотання.

Дослідивши матеріали справи, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

08.11.2023 року ухвалою слідчого судді Ленінського районного суду м. Запоріжжя клопотання слідчого СВ Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області про арешт майна у кримінальному провадженні №12023082050002222 від 03.11.2023 року було задоволено накладено арешт на автомобіль марки Chevrolet Lacetti», реєстраційний номер НОМЕР_1 , який належить Запорізька КУ «Автогоспцентр», адреса реєстрації: м. Запоріжжя, пр. Соборний буд. 206, з позбавленням власника права на відчуження, розпорядження та користування вказаним майном, з подальшим його збереженням на території спеціального майданчику вилучених транспортних засобів ГУНП в Запорізькій області.

На дату винесення ухвали суду, під час проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні №12023082050002222 від 03.11.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 286 КК України, жодній особі про підозру не повідомлено.

Згідно ухвали слідчого судді від 08.11.2023 року, постановою слідчого СВ Запорізького РУП ЕУНП в Запорізькій області капітана поліції ОСОБА_3 автомобілі «ЗАЗ СЕНС», реєстраційний номер НОМЕР_2 , та «Chevrolet Lacetti», реєстраційний номер НОМЕР_1 , визнано речовими доказами у кримінальному провадженні та залишено на відповідальне зберігання на території спеціального майданчику вилучених транспортних засобів ЕУНП в Запорізькій області за адресою: м. Запоріжжя, вул. Привокзальна буд.13.

Також, згідно вищевказаної ухвали від 08.11.2023 року, відповідно свідоцтва про реєстрацію автомобіль «Chevrolet Lacetti», реєстраційний номер НОМЕР_1 , належить Запорізька КУ «Автогоспцентр», адреса: м. Запоріжжя, пр. Соборний буд.206.

Відповідно до ст. 41 Конституції України, право власності є непорушним, ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності.

Статтею 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачено, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства та на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є речовим доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою збереження речових доказів.

Стаття 98 КПК України передбачає, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом.

Слідчий ВР ЗСТ СВ Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області в своїй заяві від 07.02.2023 року зазначає, що стосовно автомобіля «Chevrolet Lacetti», реєстраційний номер НОМЕР_1 проведені необхідні судові експертизи.

Відповідно до ст.174КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Таким чином, враховуючи те, що під час досудового розслідування, як зазначає слідчий, стосовно автомобіля «Chevrolet Lacetti», реєстраційний номер НОМЕР_1 проведені необхідні судові експертизи, слідчий суддя вважає, що застосування заходу забезпечення кримінального провадження як накладення арешту в частині користування автомобілем наразі відпала.

Однак, враховуючи, що наразі досудове розслідування кримінального провадження №12023082050002222 від 03.11.2023 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 286 КК України, ще продовжується, підозра у кримінальному провадження не пред`явлена, застосування заходу забезпечення у вигляді арешту автомобіля в частині заборони розпорядження та відчуження з метою збереження речових доказів, наразі залишається актуальним .

Щодо вимоги передати автомобіль на відповідальне зберігання Запорізькій КУ «Автогоспцентр», суд зазначає наступне.

Згідно із частиною третьою статті 26 КПК України слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

Зберігання вказаного автомобілю здійснюється в порядку, передбаченому Постановою Кабінету Міністрів України №1104 «Про затвердження порядку зберігання речових доказів стороною обвинувачення їх реалізації, технологічної переробки, знищення, здійснення витрат, пов`язаних з їх зберіганням і пересиланням, схоронності тимчасово вилученого майна під час кримінального провадження».

Слідчий суддя вважає необґрунтованими вимоги заявника щодо передачі транспортного засобу «Chevrolet Lacetti», реєстраційний номер НОМЕР_1 на відповідальне зберігання Запорізькій КУ «Автогоспцентр», оскільки до повноважень слідчого судді не належить вирішення даної вимоги.

Керуючись ст. ст. 7, 9, 26, 170-173, 174, 376 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання директора Запорізької КУ «АВТОГОСПЦЕНТР» про зняття арешту з майна у кримінальному провадженні №12023082050002222 від 03.11.2023 року задовольнити частково.

Скасувати частково арешт накладений ухвалою слідчого судді Ленінського районного суду м. Запоріжжя від 08.11.2023 року на автомобіль марки «Chevrolet Lacetti», реєстраційний номер НОМЕР_1 , власником якого є Запорізька КУ «Автогоспцентр», шляхом скасування заборони власнику автомобіля користуватись вказаним автомобілем, залишивши накладений арешт щодо заборони відчуження та розпорядження транспортного засобу.

В іншій частині відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчийсуддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117501725
СудочинствоКримінальне
Сутьзняття арешту з майна у кримінальному провадженні №12023082050002222 від 03.11.2023 року

Судовий реєстр по справі —334/10153/23

Ухвала від 07.03.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Баруліна Т. Є.

Ухвала від 08.11.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Телегуз С. М.

Ухвала від 08.11.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Телегуз С. М.

Ухвала від 07.11.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Телегуз С. М.

Ухвала від 07.11.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Телегуз С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні