Ухвала
від 01.03.2024 по справі 456/1206/24
СТРИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 456/1206/24

Провадження № 2/456/633/2024

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

01 березня 2024 року Суддя Стрийського міськрайонного суду Львівської області Бучківська В. Л. , розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ТзОВ «Національна електронна біржа», Корпоративного недержавного пенсійного фонду Національного банку України про визнання недійсними результатів електронних торгів,

в с т а н о в и в :

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить визнати недійсними результати електронних торгів з продажу лота №14KNPFNBU2020 до складу якого входить право власності на нежитлові будівлі, які розташовані за адресою: АДРЕСА_1 .

Зазначена позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки подана зпорушеннямвимог ст. 175 ЦПК України.

Відповідно доч.3ст.175ЦПК Українипозовна заяваповинна містити: найменуваннясуду першоїінстанції,до якогоподається заява; повненайменування (дляюридичних осіб)або ім`я(прізвище,ім`я тапо батькові-для фізичнихосіб)сторін таінших учасниківсправи,їх місцезнаходження(дляюридичних осіб)або місцепроживання чиперебування (дляфізичних осіб),поштовий індекс,ідентифікаційний кодюридичної особив Єдиномудержавному реєстріпідприємств іорганізацій України(дляюридичних осіб,зареєстрованих зазаконодавством України),а такожреєстраційний номероблікової карткиплатника податків(дляфізичних осіб)за йогонаявності абономер ісерію паспортадля фізичнихосіб -громадян України(якщотакі відомостіпозивачу відомі),відомі номеризасобів зв`язку,офіційної електронноїадреси таадреси електронноїпошти; зазначенняціни позову,якщо позовпідлягає грошовійоцінці;обґрунтований розрахуноксум,що стягуютьсячи оспорюються; змістпозовних вимог:спосіб (способи)захисту правабо інтересів,передбачений закономчи договором,або іншийспосіб (способи)захисту правта інтересів,який несуперечить законуі якийпозивач проситьсуд визначитиу рішенні;якщо позовподано докількох відповідачів-зміст позовнихвимог щодокожного зних; викладобставин,якими позивачобґрунтовує своївимоги;зазначення доказів,що підтверджуютьвказані обставини; відомостіпро вжиттязаходів досудовоговрегулювання спору,якщо такіпроводилися,в томучислі,якщо закономвизначений обов`язковийдосудовий порядокурегулювання спору; відомостіпро вжиттязаходів забезпеченнядоказів абопозову доподання позовноїзаяви,якщо такіздійснювалися; перелікдокументів таінших доказів,що додаютьсядо заяви;зазначення доказів,які неможуть бутиподані разоміз позовноюзаявою (занаявності);зазначення щодонаявності упозивача абоіншої особиоригіналів письмовихабо електроннихдоказів,копії якихдодано дозаяви; попередній(орієнтовний)розрахунок сумисудових витрат,які позивачпоніс іякі очікуєпонести узв`язку ізрозглядом справи; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

В п. 4 Постанови Пленуму Верховного суду від 21.12.2007 вказано, що оскільки розгляд справи провадиться в межах заявлених вимог і на підставі поданих доказів, суди повинні вимагати від осіб, що подали заяву, повного викладення обставин, якими обґрунтовуються дані вимоги, й посилання на засоби їх доказування.

Відповідно до ч.4ст.177 ЦПК Українидо позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч.1ст. 9 Закону «Про судовий збір»судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України.

Згідно вимогЗакону України«Про судовий збір»позивач повиненоплатити судовий збір за подання усіх позовних вимог, як немайновогохарактеру кожної вимоги, так і майнового.

Відповідно дост.4 Закону України«Про судовий збір»судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Розмір ставок судового збору за подання позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою складає 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Розмір прожитковогомінімуму для працездатнихосібстаном на 01.01.2024 складає 3028 грн. Тобто, судовий збір за подання позовної вимоги складає 1211,20 грн.

Позивачем до матеріалів позовної заяви не долучено квитанцію про сплату судового збору.

Водночас однією із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Приймаючи до уваги зазначене, а також конституційний принцип рівності сторін перед законом і судом, суд вважає, що позивач як сторона у справі має виконувати встановлений законодавством обов`язок сплати судового збору.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що позивачу слід сплатити судовий збір або надати належні докази неможливості сплати такого.

Такожвстановлено, що позовна заява не відповідає вимогамст.177ЦПК України, зокрема позивачем не долучено до позовної заяви документів, які підтверджують обставини, викладені в позовній заяві.

Відповідно до вимог ч. 1ст. 177 ЦПК Українипозивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб. У разі подання до суду позовної заяви та документів, що додаються до неї, в електронній формі через електронний кабінет позивач зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надсилання іншим учасникам справи копій поданих до суду документів з урахуванням положеньстатті 43 цього Кодексу.

Водночас, позивачем не долучено до позовної заяви ні документи, ні їх копії, як і не долучено доказ надсилання іншим учасникам справи копій поданих до суду документів з урахуванням положеньстатті 43 цього Кодексу.

Також, позовназаява не відповідає вимогам ч. 3ст. 175 ЦПК України, а саме: у порушення п. 10 позивачем не зазначено підтвердження того, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Згіднозі ст.23 ЦПК Україниусі справи, що підлягають вирішенню в порядку цивільного судочинства, розглядаються місцевими загальними судами як судами першої інстанції, крім справ, визначених частинами другою - четвертою цієї статті.

Правова природа процедури реалізації майна на електронних торгах шляхом продажу полягає в продажу майна, тобто в забезпеченні переходу права власності на будь-яке майно (матеріальні та нематеріальні активи), від замовника до переможця учасника електронних торгів, від якого на момент завершення електронних торгів надійшла найвища цінова пропозиція. Результати електронних торгів відображаються у відповідному протоколі, який автоматично формується та розміщується на веб-сайті організатора електронних торгів. Вказаний протокол є підставою для перерахування коштів за придбане майно на розрахунковий рахунок Замовника, а також для подальшого підписання договору купівлі-продажу майна (лоту) з Замовником.

Разом з цим, переможець конкурсу до участі у справі позивачем не залучений. Суд звертає увагу на те, що у справі про визнання електронних торгів недійсими повинні залучатися Замовник, Організатор торгів, а також Переможець електронних торгів.

Дотримання вимогст.175 ЦПК Українипри пред`явленні заяви в суд є імперативним правилом в тому числі і для суду на предмет перевірки заяви і долучених до неї матеріалів і недопущення відкриття провадження і призначення непідготовленої справи (позову) до розгляду. Заява не може ґрунтуватися на припущеннях.

Право на доступ до правосуддя не є абсолютним, на цьому наголошує і Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях «Голдер проти Великої Британії» від 21.02.1975 року, «Жоффр де ля Прадель проти Франції» від 16.12.1992. Відтак в кожному випадку позивач при зверненні до суду із позовом повинен дотримуватися норм процесуального законодавства.

З положень частини 5 статті 177ЦПК України слідує, що позивач зобов`язаний додати до заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, та, відповідно до частини 2статті 83 ЦПК України, такі докази мають бути подані разом з поданням позовної заяви.

Відповідно дост. 185 ЦПК України, позовна заява, подана без додержання вимог, викладених у статтях175,177 ЦПК України, підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.175,177,185,259-261 ЦПК України,

у х в а л и в :

Позовну заяву ОСОБА_1 до ТзОВ «Національна електронна біржа», Корпоративного недержавного пенсійного фонду Національного банку України про визнання недійсними результатів електронних торгів залишити без руху.

Повідомити позивача ОСОБА_1 про необхідність усунути недоліки позовної заяви, вказані в мотивувальній частині ухвали суду у десятиденний строк з дня отримання ним цієї ухвали.

У разі невиконання ухвали суду у зазначений строк позовну заяву вважати неподаною та повернути її позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя В.Л.Бучківська

Дата ухвалення рішення01.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117503103
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсними результатів електронних торгів

Судовий реєстр по справі —456/1206/24

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Бучківська В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні