Ухвала
від 07.03.2024 по справі 710/1698/23
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №710/1698/23

Номер провадження 2/710/13/24

УХВАЛА

про залучення третьої особи

07.03.2024 м. Шпола

Шполянський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Щербак О.В.,

розглянувши клопотання позивача у справі за позовом ОСОБА_1 до Шполянської міської ради ОТГ Черкаської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

у с т а н о в и в:

У провадженні суду перебуває цивільна справа за вказаним позовом, у якому позивач просить визначити їй, ОСОБА_1 , додатковий строк в три місяці для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Черкаси, актовий запис про смерть №935 від 10.04.2013.

29.02.2024 позивач подала клопотання, в якому просила залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, ОСОБА_3 , так як він є сином ОСОБА_2 та може бути одним із спадкоємців після її смерті. В обґрунтування зазначила, що відповідно постанови нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії інших спадкоємців, які прийняли спадщину після смерті ОСОБА_2 немає. Разом із тим, їй відомо та вона вказує у позовній заяві, що у ОСОБА_2 є син, її батько, ОСОБА_3 та з невідомих їй причин не прийняв спадщину після смерті матері. Втім вказаний спадкоємець може вважатися таким, що прийняв спадщину після смерті матері, якщо на момент її смерті він був недієздатною особою, у порядку ч.4 ст. 1268 ЦК України. В цей же час підтвердити або спростувати факт прийняття ним спадщини після смерті матері можу або сам спадкоємець, а у разі його недієздатності - близькі до нього особи, які проживають з ним чи опікун. Таким чином, задля не порушення прав ОСОБА_3 на спадщину після смерті його матері , вважає за необхідне залучити його до участі у справі.

07.03.2024 позивач подала заяву, в якій просила проводити розгляд, поданого нею клопотання без її участі.

Представник відповідача, в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву, в якій просив проводити розгляд без його участі.

Згідно з ч. 2 ст.247 ЦПК України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Відповідно до ч. 1ст. 2 ЦПК Українизавданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ч. 1 та ч. 3 ст. 53 Цивільного процесуального кодексу України визначено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і в заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Відповідно до ч.2 ст. 54 ЦПК України у разі розгляду справи без повідомлення третьої особи про розгляд справи обставини справи, встановлені судовим рішенням, не мають юридичних наслідків при розгляді позову, пред`явленого стороною, яка брала участь у цій справі, до цієї третьої особи або позову, пред`явленого цією третьою особою до такої сторони.

Виходячи з предмету спору, доводи позивача з приводу залучення третьої особи, та з урахуванням вимог ст.54 Цивільного процесуального кодексу України щодо наслідків незалучення у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог ОСОБА_3 , оскільки вирішення даної позовної заяви може вплинути на його права і обов`язки.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 53,54, 197 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Залучити до участі у справів якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 .

Визначити третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору п`ятнадцятиденний строк з дня вручення цієї ухвали для поданняпоясненняна позовну заяву.

Третій особі роз`яснити, що вона має процесуальні права і обов`язки, передбачені ст.43 ЦПК України.

До пояснень третьої особи застосовуються правила, встановленічастинами третьою - шостою,дев`ятоюстатті 178 цього Кодексу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.В. Щербак

СудШполянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117503125
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —710/1698/23

Рішення від 01.05.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Щербак О. В.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Щербак О. В.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Щербак О. В.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Щербак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні