Рішення
від 29.02.2024 по справі 716/57/24
ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 716/57/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29.02.2024 Заставнівський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді - Пухарєвої О.В.,

секретаря Кульки О.М.,

прокурора Бужака Д.Ю.,

відповідача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Заставна в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін цивільну справу за позовом керівника Чернівецької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України до ОСОБА_1 , третя особа - Обласне комунальне некомерційне підприємство "Чернівецька лікарня швидкої медичної допомоги" про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого внаслідок вчинення кримінального правопорушення, -

В С Т А Н О В И В :

Керівник Чернівецької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України звернувся до суду із позовною заявою до ОСОБА_1 , третя особа Обласне комунальне некомерційне підприємство «Чернівецька лікарня швидкої медичної допомоги», в якій просить стягнути із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь держави в особі Національної служби здоров`я України витрати на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення в сумі 4506,60 грн.

Свої позовні вимоги мотивує тим, що вироком Заставнівського районного суду Чернівецької області від 19.09.2022 ОСОБА_1 визнано винним у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 121 КК України. Потерпілим у даному кримінальному провадженні був ОСОБА_2 .

У ході проведення досудового розслідування встановлено, що потерпілий ОСОБА_2 знаходився на стаціонарному лікуванні у нейрохірургічному відділенні ОКНП «Чернівецька лікарня швидкої медичної допомоги» з 16.06.2022 по 21.06.2022 .

Згідно довідки ОКНП «Чернівецька лікарня швидкої медичної допомоги" №6237 від 09.11.2023 розмір витрат, понесених медичним закладом за рахунок коштів Національної служби здоров`я України на лікування потерпілого ОСОБА_2 становить 4506,60 грн.

Оскільки цивільний позов про відшкодування витрат, понесених медичною установою на лікування потерпілого ОСОБА_2 від кримінального правопорушення під час розгляду вказаного кримінального провадження прокурором не заявлявся, це питання не вирішувалося в порядку кримінального судочинства, прокурор просить стягнути з ОСОБА_1 на користь держави в особі Національної служби здоров`я України витрати на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення в сумі 4506,60 грн.

В судовому засіданні прокурор Бужак Д.Ю. позов підтримав, просив його задовольнити.

Представник Національної служби здоров`я України в судове засідання не з`явився, проте на адресу суду надіслав заяву із проханням про розгляд справи без участі їх представника, позовні вимоги підтримують в повному обсязі та наполягають на їх задоволенні.

Відповідач ОСОБА_1 в судовомузасіданні позовкерувника Чернівецької окружноїпрокуратури визнавповністю,не заперечувавпроти стягненняз ньогона користьНСЗУ витрат на стаціонарне лікування потерпілого в сумі 4506,60 грн.

Представник третьої особи, будучи належним чином повідомленим про дату і місце судового розгляду, в судове засідання не з`явився.

У відповідності до вимог ч.4 ст.206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд, приймаючи визнання відповідачем позову, оскільки це не суперечить Закону, а також правам та інтересам сторін, не порушує свободи чи інтереси інших осіб, та відповідає вимогам ч. 4 ст. 206 ЦПК України, ухвалює рішення про задоволення позову.

Судом встановлено, що вироком Заставнівського районного суду Чернівецької області від 19.09.2022 в кримінальному провадженні, внесеному в ЄРДР №12022262020001765 від 16.06.2022 ОСОБА_1 визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.121 КК України. Вирок набрав законної сили 20.10.2022.

Згідно з даним вироком 12.06.2022, близько 21:00 год. ОСОБА_1 , знаходячись на території місцевого стадіону, розташованого по вулиці Центральній в селі Юрківці Чернівецького району Чернівецької області, на ґрунті раптово виниклих неприязних стосунків з ОСОБА_2 , діючи умисно, переслідуючи мету спричинення тілесних ушкоджень, наніс йому один удар правою долонею в область голови, а потім ще один удар лівою долонею в область голови, спричинивши ОСОБА_2 тілесні ушкодження у вигляді закритого лінійного перелому основи черепа, забою головного мозку легкого ступеня, які відносяться до тяжких тілесних ушкоджень, як небезпечних для життя момент їх заподіяння.

У ході проведення досудового розслідування в даному кримінальному провадженні встановлено, що потерпілий ОСОБА_2 знаходився на стаціонарному лікуванні у нейрохірургічному відділенні ОКНП «Чернівецька лікарня швидкої медичної допомоги» з 16.06.2022 по 21.06.2022 .

Як вбачається з довідки ОКНП «Чернівецька лікарня швидкої медичної допомоги" №6237 від 09.11.2023 розмір витрат, понесених медичним закладом за рахунок коштів Національної служби здоров`я України на лікування потерпілого ОСОБА_2 становить 4506,60 грн.

У відповідності до ч.7 ст.128КПК України особа, яка не пред`явила цивільний позов в кримінальному провадженні, а також особа, цивільний позов якої залишено без розгляду, має право пред`явити його в порядку цивільного судочинства.

Зважаючи на те, що цивільний позов прокурора в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого ОСОБА_2 , понесених ОКНП «Чернівецька лікарня швидкої медичної допомоги» у вказаному кримінальному проваджені судом не пред`являвся керівник Чернівецької окружної прокуратури Шевчук П.В. звернувся до суду в порядку цивільного судочинства з вимогою до ОСОБА_1 про відшкодування витрат медичної установи на стаціонарне лікування потерпілого ОСОБА_2 від кримінального правопорушення.

Відповідно до ч.6 ст.82 ЦПК України вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Частиною 3 статті 128 КПК України передбачено, що цивільний позов в інтересах держави пред`являється прокурором.

Згідно із ч. 1 ст.1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ч. 2 ст.1191 ЦК України держава, Автономна Республіка Крим, територіальні громади, юридичні особи мають право зворотної вимоги до фізичної особи, винної у вчиненні кримінального правопорушення, у розмірі коштів, витрачених на лікування особи, яка потерпіла від цього кримінального правопорушення.

Постановою Пленуму Верховного Суду України № 11 від 07.07.1995 «Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат», зокрема, пунктом 3 роз`яснено, що питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з "Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання", затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16.07.1993 (далі Порядок).

Пунктом 2 Порядку, передбачено, що сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі, та вартості витрат на його лікування в день. Кількість ліжко-днів визначається на підставі медичної картки стаціонарного хворого (форма 003/у) або інших документів, які підтверджують дату госпіталізації та виписки хворого із стаціонару лікувального закладу. Визначення суми витрат на лікування потерпілого за один ліжко-день провадиться виходячи з фактичної кількості ліжко-днів і загальної суми фактичних витрат за місяць (в якому проводилось лікування) на утримання лікувального закладу, за винятком витрат на капітальні вкладення, капітальний ремонт і придбання інвентаря та обладнання.

Згідно з пунктом 3,4 Порядку встановлено, що визначена сума коштів на лікування потерпілого стягується судом з обвинуваченого або фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, при ухваленні вироку за позовом закладу охорони здоров`я або прокурора.У разі коли при ухваленні вироку сума коштів, витрачених на стаціонарне лікування потерпілого, ще не була визначена і рішення про їх відшкодування не було прийнято, стягнення провадиться в порядку цивільного судочинства за позовом вказаних юридичних осіб. У такому ж порядку відшкодовуються витрати на стаціонарне лікування особи, яка постраждала від злочину, в разі закриття кримінального провадження за нереабілітуючими обставинами. Стягнені в установленому порядку кошти залежно від джерела фінансування закладу охорони здоров`я, у якому перебував на стаціонарному лікуванні потерпілий, зараховуються до відповідного бюджету або на користь юридичної особи (відомства), якій належить заклад охорони здоров`я.

Відповідно до ч.3 ст.1206 ЦК України, якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, спільній власності територіальних громад, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету, за рахунок якого таке лікування фінансувалося. Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, який за відповідні надані медичні послуги отримує кошти згідно з договором про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, такі кошти зараховуються до Державного бюджету України.

Медичні послугипотерпілому ОСОБА_2 надано ОКНП«Чернівецька лікарняшвидкої медичноїдопомоги» на підставі відповідного договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, укладеного з НЗСУ

Відповідно до ч.1 ст. 3 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» держава гарантує повну оплату згідно з тарифом за рахунок коштів Державного бюджету України надання громадянам необхідних їм медичних послуг та лікарських засобів, що передбачені програмою медичних гарантій.

Послуги надані ОКНП «Чернівецькалікарня швидкоїмедичної допомоги» за програмою медичних гарантій пацієнтам, оплачено НСЗУ як замовником медичних послуг за рахунок коштів Державного бюджету України.

Згідно з Положенням про Національну службу здоров`я України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 № 1101 (далі - Положення), Національна служба здоров`я України (НСЗУ) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра охорони здоров`я, який реалізує державну політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення.

Основними завданнями НСЗУ є: реалізація державної політики у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення (програма медичних гарантій); виконання функцій замовника медичних послуг та лікарських засобів за програмою медичних гарантій; внесення на розгляд Міністра охорони здоров`я пропозицій щодо забезпечення формування державної політики у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення.

НСЗУ відповідно до покладених на неї завдань, зокрема: укладає, змінює та припиняє договори про медичне обслуговування населення та договори про реімбурсацію; здійснює заходи, що забезпечують цільове та ефективне використання коштів за програмою медичних гарантій; здійснює оплату згідно з тарифом за надані пацієнтам медичні послуги (включаючи медичні вироби) та лікарські засоби за договорами про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій.

Чернівецькою окружною прокуратурою листом №52/4-1685ВИХ-23 від 08.12.2023 повідомлено Національну службу здоров`я України про необхідність вжиття заходів з метою стягнення з ОСОБА_1 до державного бюджету витрат на лікування потерпілого.

Національна служба здоров`я України листом №43226/2-16-23 від 13.12.2023 повідомила прокурора, що відповідно до норм Положення про Національну службу здоров`я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 № 1101 НСЗУ не наділена повноваженнями представляти інтереси держави у даних категоріях справ. Одночасно НЗСУ не заперечувала щодо звернення до суду в інтересах держави прокуратури з метою відшкодування витрат на лікування потерпілого.

Відповідно до ч. 1 ст.24Закону України«Про прокуратуру» право подання позовної заяви (заяви, подання) в порядку цивільного, адміністративного, господарського судочинства надається Генеральному прокурору, його першому заступнику та заступникам, керівникам обласних та окружних прокуратур, їх першим заступникам та заступникам, прокурорам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Прокурор вправі пред`явити позов в інтересах держави у разі порушення матеріальних або інших інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, або у відповідного органу відсутні повноваження щодо звернення до суду.

Суд погоджується з доводами прокурора про те, що через відсутність претензійно-позовної роботи з боку Національної служби здоров`я України не надходять кошти до державного бюджету, порушуються інтереси держави в галузі охорони здоров`я та забезпечення пов`язаних з ними державних гарантій, внаслідок чого виникає передбачене законом право прокурора на звернення до суду з позовом для їх захисту.

Частиною першою статті 81 Цивільного процесуального кодексу України (далі за текстом ЦПК України) передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, таінших обставин, які мають значення для вирішення справи (частина перша статті 76 ЦПК України).

Витрати понесені НСЗУ на лікування ОСОБА_2 в ОКНП «Чернівецькалікарня швидкоїмедичної допомоги»у визначеному прокуратурою розмірі підтверджуються копією довідки ОКНП «Чернівецька лікарня швидкої медичної допомоги» №6237 від 09.11.2023 (а.с. 21).

Оскільки НСЗУ на підставі договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій витратила державні (бюджетні) кошти при наданні медичних послуг потерпілому ОСОБА_2 , котрий перебував на стаціонарному лікуванні з вини ОСОБА_1 , то суд приходить до висновку, що дані кошти необхідно стягнути з ОСОБА_1 на користь НЗСУ та зарахувати до Державного бюджету України.

За таких обставин позов керівника Чернівецької прокуратури в інтересах держави в особі НСЗУ підлягає задоволенню.

На підставі ст.24 Закону України «Про прокуратуру», ст. 1166, 1191, 1206 ЦК України, керуючись ст.ст. 76, 81, 263-265 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (ІПН НОМЕР_1 ), жителя АДРЕСА_1 на користь держави в особі Національної служби здоров`я України ( код отримувача 37836095, Казначейство України, р/р UA208999980313070115000024405, отримувач Чернівецьке ГУК/Чернівецька ТГ/24060300 "Інші надходження") витрати на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення в розмірі 4506,60 гривень.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту рішення до Чернівецького апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його складання має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складено 06.03.2024.

Суддя О.Пухарєва

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117503156
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого внаслідок вчинення кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —716/57/24

Рішення від 29.02.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Пухарєва    О. В.

Рішення від 29.02.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Пухарєва    О. В.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Пухарєва    О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні