Рішення
від 06.03.2024 по справі 686/32841/23
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/32841/23

Провадження № 2-о/686/70/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 березня 2024 року м. Хмельницький

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

в складі : головуючого судді Заворотної О.Л.,

секретаря судового засідання - Сікори Ю.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Хмельницький цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованої особи: Хмельницької районної ради Хмельницької області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,

встановив:

В грудні 2023 року ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, в обґрунтування якої вказала, що 11 квітня 1995 року ОСОБА_1 отримала у власність земельну ділянку для гаражного будівництва площею 24 кв.м. на території гаражного товариства «Співдружність» №14 Хмельницького району на підтвердження чого виданий Державний акт на право приватної власності на землю, на підставі рішення Хмельницької районної ради №27 від 27.12.1994 року.

З метою внесення відомостей до державного земельного кадастру, заявниця звернулася в органи Держгеокадастру, де у вказаному Державному акті було виявлено помилку, а саме у написанні її прізвища - замість « ОСОБА_2 », було записано - « ОСОБА_3 », що не відповідає даним у її паспорті громадянина України.

В зв`язку з вищевказаною причиною, орган Держгеокадастру відмовив у внесенні відомостей до Державного земельного кадастру на вказану земельну ділянку, про що вказав у своєму Рішенні № РВ-3500133182023 від 07.12.2023 року.

Дана обставина є підставою для звернення до суду з метою встановлення факту належності ОСОБА_4 правовстановлюючого документу, оскільки від встановлення даного факту залежить державна реєстрація її права власності на земельну ділянку.

Заявник в судове засідання не з`явилася, подала до суду заяву, в якій просить справу розглядати за її відсутності.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, повідомлений про час та місце судового розгляду у встановленому законом порядку.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив наступні обставини справи та відповідні правовідносини.

Згідно зі ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Неможливість в позасудовому порядку підтвердити факт належності державного акту на право приватної власності на землю перешкоджає заявнику в реалізації його прав та законних інтересів.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Встановлено, що ОСОБА_4 належить на праві власності земельна ділянка для гаражного будівництва площею 24 кв.м. на території гаражного товариства «Співдружність» №14 Хмельницького району, що підтверджується Державним актом на право приватної власності на землю, що був виданий на підставі рішення Хмельницької районної ради №27 від 27.12.1994 року, зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю №1215 заявнику на прізвище « ОСОБА_3 ».

07.12.2023 року відділом №2 Управління надання адміністративних послуг ГУ Держгеокадастру у Кіровоградській області рішенням № РВ-3500133182023 заявниці було відмовлено у проведенні реєстраційних дій у зв`язку з наявності розбіжностей в прізвищі власника земельної ділянки.

Згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 18.02.2004 серія НОМЕР_1 ОСОБА_1 на праві власності належить гараж загальною площею 22,3 кв.м, що розташований в АДРЕСА_1 .

Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (в тому числі і на земельну ділянку) проводиться органами державної реєстрації прав. Речове право на нерухоме майно, згідно названого Закону, підтверджується відповідним витягом з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію прав.

За правовими позиціями Верховного Суду України щодо судової практики розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення, коли громадяни не можуть використати правовстановлюючі документи, оскільки зазначені в них прізвище, ім`я, по батькові, місце чи час народження не відповідають записам у правовстановлюючому документі, якщо хоч і не посвідчують особу, але є необхідними для підтвердження певного права, а установи, які видали ці документи, не можуть виправити допущені в них помилки, відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, громадяни мають право звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу.

Згідно Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995р. «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» суд вправі розглядати справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі прізвище, ім`я, по-батькові якої зазначені в документі не збігаються в свідоцтві про народження, паспорті, свідоцтві про смерть, інше.

Враховуючи вищевикладене, заява про встановлення факту належності правовстановлюючого документа заявника підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.12,13,77,81,259,263-265, 268 ЦПК України - суд

вирішив :

Заяву задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , державного акту на право приватної власності на землю, серія ХМ, який зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №1215 від 11.04.1995, на земельну ділянку № НОМЕР_2 для гаражного будівництва площею 24 кв.м. на території гаражного товариства «Співдружність» Хмельницького району.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Хмельницького апеляційного суду шляхом подання в 30-ти денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення набуває законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: Хмельницька районна рада Хмельницької області, код ЄДРПОУ 04060536, м. Хмельницький, вул. Кам`янецька, 122/2.

Дата складення повного тексту рішення 06.03.2024.

Суддя :

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117504757
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючого документу

Судовий реєстр по справі —686/32841/23

Рішення від 06.03.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Заворотна О. Л.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Заворотна О. Л.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Заворотна О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні