Рішення
від 21.02.2024 по справі 911/3381/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" лютого 2024 р. м. Київ Справа № 911/3381/23

Господарський суд Київської області у складі судді Колесника Р.М., за участю секретаря судового засідання Тимошенка Д.Ю., розглянувши в порядку загального позовного провадження справу за позовом

Товариства з обмеженою відповідальністю «Бумеранг» ЛТД (11571, Житомирська обл., Коростенський р-н, село Ушомир, вулиця Київська, будинок 5, код: 38115696)

до

Товариства з обмеженою відповідальністю «Біогазенерго» (07201, Київська обл., Іванківський р-н, селище міського типу Іванків, вулиця Розважівська, будинок 192, код: 33593431)

про стягнення 502748,90 гривень,

за участю представників учасників справи:

від позивача:Янович В.Л.;

від відповідача:не з`явився;

До Господарського суду Київської області 08.11.2023 надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Бумеранг» ЛТД (надалі по тексту позивач/ТОВ «Бумеранг») про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Біогазенерго» (надалі по тексту відповідач/ТОВ «Біогазенерго») заборгованості за договором купівлі-продажу від 04.01.2022 № 04-1/01-2022 у розмірі 502748,90 гривень.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що стягувана сума утворилася внаслідок неналежного виконання відповідачем зобов`язань з оплати отриманого товару за договором купівлі-продажу від 04.01.2022 № 04-1/01-2022.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 14.11.2023 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі № 911/3381/23, постановлено розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання у справі на 20.12.2023.

Підготовче судове засідання у справі неодноразово судом відкладалося та остаточно ухвалою суду від 10.01.2024 підготовче провадження закрито та призначено справу до розгляду по суті на 31.01.2024, яке в подальшому судом відкладалося та остаточно призначено на 21.02.2024.

На адресу суду 06.02.2024 від представника позивача надійшло клопотання про долучення до матеріалів справи додаткових доказів, які підтверджують обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги.

В судовому засіданні 21.02.2024 представник позивача, що приймав участь в режимі відеоконференції, позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив суд їх задовольнити.

Розглянувши в судовому засіданні клопотання представника позивача про долучення до матеріалів справи додаткових доказів, суд дійшов висновку про його задоволення та долучення доказів до матеріалів справи.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, хоча щодо розгляду справи повідомлявся належним чином.

Разом з тим, відповідач процесуальним правом на подання відзиву не скористався.

Враховуючи те, що відповідач не скористався наданими йому процесуальними правами, а наявних у матеріалах справи доказів достатньо для правильного вирішення спору, у зв`язку з чим суд вважає, що справа може бути розглянута за наявними у ній матеріалами відповідно до ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України.

У відповідності до ч. 1 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

Між ТОВ «Бумеранг» (продавець) та ТОВ «Біогазенерго» (покупець) 04.01.2022 укладено договір купівлі-продажу № 04-1/01-2022 (далі договір), за умовами п. 1.1. якого в порядку та на умовах, визначених цим договором, продавець зобов`язується передати у власність, а покупець прийняти та оплатити товар, загальна кількість, асортимент, одиниця виміру, ціна за одиницю виміру та загальна вартість, умови та строки передачі і оплати якого визначена сторонами у специфікації, що є невід`ємною частиною цього договору та оформлюється у формі додатку до цього договору (надалі товар).

Згідно п. 2.1., 2.3. договору ціна товару визначається сторонами на момент підписання специфікації та підтверджується видатковою накладною, що оформляється продавцем на кожну партію товару. Загальна вартість цього договору складається з суми вартості поставлених та оплачених партій товару протягом дії даного договору згідно видаткових накладних.

Розрахунки за кожну партію товару здійснюються покупцем в національній валюті України - гривні у безготівковому порядку шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок продавця, що вказаний у цьому договорі, на підставі виставленого продавцем рахунку (пункт 3.1. договору).

Пунктом 3.3. договору визначено, що розрахунок за фактично одержану партію товару здійснюється покупцем на підставі належним чином оформлених видаткових накладних (актів приймання-передачі товару) та рахунків на оплату від продавця на кожну партію товару.

Відповідно до пункту 5.6. договору право власності на товар та ризики виникають в момент передачі товару покупцю, що фіксується видатковою накладною та/або актом приймання-передачі товару.

Специфікацією від 04.01.2022, яка є невід`ємною частиною договору, сторони погодили, зокрема, асортимент, одиницю виміру, кількість, ціну за одиницю, загальну вартість.

Так, згідно вказаної специфікації ТОВ «Бумеранг» взяло на себе обов`язок поставити ТОВ «Біогазенерго» деревину дров`яну ПВ у кількості 1000 куб.м, ціна за одиницю виміру з ПДВ становить 1350,00 гривень, а загальна вартість з ПДВ становить 1350000,00 гривень.

Згідно пункту 2 специфікації умови передачі товару: доставка товару продавцем за адресою: 07201, Київська обл., Іванківський р-н, селище міського типу Іванків, вулиця Розважівська, будинок 192.

За умовами пункту 6 специфікації строки та порядок розрахунків: відстрочення платежу до 10 календарних днів від дати поставки. Оплата здійснюється за фактом поставки товару, згідно рахунку та видаткової накладної.

Так, на виконання укладеного сторонами договору продавцем протягом січня-лютого 2022 року поставлено, а покупцем прийнято товар на загальну суму 1519448,90 гривень, що підтверджується наявними у матеріалах справи копіями видаткових накладних та товарно-транспортних накладних, які підписані обома сторонами, а їх підписи скріплені печатками сторін.

Позивач вказує, що відповідач всупереч умовам договору взяте на себе зобов`язання по оплаті поставленого та прийнятого відповідачем товару у повному обсязі не виконав, що стало підставою для звернення позивача із розглядуваним позовом до суду із вимогою про стягнення з відповідача заборгованості в розмірі 502748,90 гривень.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам, з урахуванням фактичних та правових підстав позовних вимог, суд дійшов наступних висновків.

За змістом ст. ст. 11, 509, 627 Цивільного кодексу України та ст. 179 Господарського кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, зокрема, з правочинів. Зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Майново-господарські зобов`язання між суб`єктами господарювання виникають на підставі договорів. Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору.

У відповідності до ч. 1 ст. 173 Господарського кодексу України господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 1 ст. 175 Господарського кодексу України, майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно зі ст. 655 Цивільного кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Обов`язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним у момент: 1) вручення товару покупцеві, якщо договором встановлений обов`язок продавця доставити товар; 2) надання товару в розпорядження покупця, якщо товар має бути переданий покупцеві за місцезнаходженням товару (ч. 1 ст. 664 Цивільного кодексу України).

Згідно ч.ч. 3, 4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Матеріалами справи підтверджується та не спростовано відповідачем, факт належного виконання позивачем взятих на себе зобов`язань щодо поставки товару на користь відповідача на загальну суму 1519448,90 гривень, що відповідачем в перебігу розгляду справи не заперечувалось.

Частиною 1 ст. 530 Цивільного кодексу України закріплено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Як встановлено судом за умовами пункту 6 специфікації строки та порядок розрахунків: відстрочення платежу до 10 календарних днів від дати поставки. Оплата здійснюється за фактом поставки товару, згідно рахунку та видаткової накладної.

Отже, строк оплати отриманого відповідачем товару за видатковими накладними є таким що настав та, відповідно, і обов`язок покупця оплатити отриманий товар.

Згідно зі статтею 599 Цивільного кодексу України зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Однак, матеріали справи не містять доказів належного виконання покупцем свого зобов`язання по оплаті отриманого товару за видатковими накладними у повному обсязі, внаслідок чого за відповідачем утворилась заборгованість, яка за доводами позивача становить 502748,90 гривень.

Відповідач правом на подання відзиву на позов не скористався, доводи позивача про наявність у нього заборгованості не спростував, доказів належного виконання своїх зобов`язань за договором та сплати коштів за отриманий товар не надав, заперечень щодо факту отримання товару не висловив, доказів пред`явлення позивачу претензій та зауважень щодо кількості, якості та вартості товару або накладних на повернення товару також не надано.

Враховуючи викладене вище, суд вважає доведеним факт існування простроченої заборгованості відповідача перед позивачем у сумі 502748,90 гривень, а вимога позивача про стягнення з відповідача існуючої заборгованості є обґрунтованою, матеріалами справи підтверджена та належить до задоволення.

Статтею 13 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом.

Статтею 73 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню.

А саме суд приймає рішення про стягнення з ТОВ «Біогазенерго» на користь ТОВ «Бумеранг» ЛТД» 502748,90 гривень боргу.

Витрати по сплаті судового збору, у відповідності до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України покладаються судом на відповідача у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 73-80, 86, 129, 232, 233, 236-238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Бумеранг» ЛТД задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Біогазенерго» (07201, Київська обл., Іванківський р-н, селище міського типу Іванків, вулиця Розважівська, будинок 192, код: 33593431) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Бумеранг» ЛТД» (11571, Житомирська обл., Коростенський р-н, село Ушомир, вулиця Київська, будинок 5, код: 38115696) 502748,90 гривень боргу та 7541,23 гривень судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана до Північного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту рішення у відповідності до ст.ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення складено та підписано 07.03.2024.

Суддя Р.М. Колесник

Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117506874
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 502748,90 гривень

Судовий реєстр по справі —911/3381/23

Рішення від 13.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Рішення від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 31.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 20.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 14.11.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні