Ухвала
від 05.03.2024 по справі 922/44/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

05 березня 2024 року м. ХарківСправа № 922/44/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Хотенця П.В.

при секретарі судового засідання Гаврильєву О.В.

розглянувши заяву (вхідний № 5162 від 26 лютого 2024 року) Акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" про заміну сторони виконавчого провадження по справі

за позовом Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" в особі Відокремленого підрозділу "Автоматика та машинобудування" ДП "НАЕК "Енергоатом", м. Жовті Води, Дніпропетровської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРАНС ЕНЕРГО", смт. Донець, Балаклійського району про стягнення 11038,68 грн. за участю представників сторін:

заявника - не з`явився

стягувача - не з`явився

боржника - не з`явився

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Державне підприємство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" Відокремленого підрозділу "Автоматика та машинобудування" ДП "НАЕК "Енергоатом", м. Жовті Води, Дніпропетровської області звернулося до Господарського суду Харківської області з позовною заявою до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРАНС ЕНЕРГО", смт. Донець, Балаклійського району, в якій просить суд стягнути з відповідача штрафні санкції за порушення строку поставки за договором №53-142-01-22-01644 від 19 січня 2022 року у розмірі 11038,68 грн, з яких 8938,93 грн пеня та 2099,75 грн штраф. Також просить покласти на відповідача витрати зі сплати судового збору.

Рішенням господарського суду Харківської області від 10 березня 2023 року позов задоволено повністю; стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРАНС ЕНЕРГО" на користь Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" в особі Відокремленого підрозділу "Автоматика та машинобудування" ДП "НАЕК "Енергоатом" штрафні санкції за порушення строку поставки за договором №53-142-01-22-01644 від 19 січня 2022 року у розмірі 11038,68 грн, з яких 8938,93 грн пеня та 2099,75 грн штраф, а також 2481,00 грн судового збору.

07 листопада 2023 року по справі № 922/44/23 було видано відповідний наказ.

26 лютого 2024 року через систему "Електронний суд", Акціонерним товариством "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" подано заяву (вхідний № 5162) про заміну сторони виконавчого провадження, в якій заявник просить замінити стягувача у виконавчому провадженні - Державне підприємство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" в особі Відокремленого підрозділу "Автоматика та машинобудування" ДП "НАЕК "Енергоатом" його правонаступником - Акціонерним товариством "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом".

Ухвалою господарського суду Харківської області від 26 лютого 2024 року прийнято заяву (вхідний № 5162 від 26 лютого 2024 року) Акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" про заміну сторони виконавчого провадження до розгляду та розгляд заяви призначено у судовому засіданні на 05 березня 2024 року о 11:40 годин.

Представник Акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" у судове засідання не з`явився.

Представники стягувача та боржника у судове засідання не з`явилися.

Дослідивши матеріали справи та заяви Акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" про заміну сторони виконавчого провадження, судом встановлено наступне.

10 березня 2023 року рішенням господарського суду Харківської області позов задоволено повністю; стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРАНС ЕНЕРГО" на користь Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" в особі Відокремленого підрозділу "Автоматика та машинобудування" ДП "НАЕК "Енергоатом" штрафні санкції за порушення строку поставки за договором №53-142-01-22-01644 від 19 січня 2022 року у розмірі 11038,68 грн, з яких 8938,93 грн пеня та 2099,75 грн штраф, а також 2481,00 грн судового збору.

На виконання рішення господарського суду Харківської області від 10 березня 2023 року, видано судовий наказ від 07 листопада 2023 року №922/44/23, який на даний час перебуває на примусовому виконанні у Балаклійському відділі державної виконавчої служби в Ізюмському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (постанова ВП №73511958 від 05 грудня 2023 року про відкриття виконавчого провадження).

У зв`язку з внесенням змін до організаційної структури "ДП "НАЕК "Енергоатом", згідно наказу №01-793-н від 14 листопада 2022 року, було припинено діяльність відокремленого підрозділу "Автоматика та машинобудування" та виключено з організаційної структури юридичної особи. Передано до ВП "Атоменергомаш" функції ВП "Автоматика та машинобудування" у повному обсязі згідно з додатком 1 до цього наказу.

Відповідно до Закону України "Про акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" цей Закон визначає правові, економічні та організаційні засади утворення та функціонування акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", 100 відсотків акцій якого належать державі і не підлягають приватизації (далі - товариство), управління, використання та розпорядження його майном і спрямований на сталий розвиток товариства, забезпечення економічної та енергетичної безпеки і захисту інтересів держави.

Пунктами 1, 2, 4 Закону України "Про акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" передбачено, що утворення товариства здійснюється шляхом перетворення державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (код згідно з ЄДРПОУ 24584661) (далі - НАЕК "Енергоатом") за рішенням Кабінету Міністрів України відповідно до законодавства з урахуванням особливостей, визначених цим Законом. Набуті державою в результаті утворення товариства акції не підлягають приватизації.

Засновником товариства є держава в особі Кабінету Міністрів України (засновник).

Товариство є правонаступником усіх прав та обов`язків НАЕК "Енергоатом" із дня державної реєстрації товариства, НАЕК "Енергоатом" припиняється одночасно із державною реєстрацією товариства.

29 грудня 2023 року Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову № 1420 "Про утворення акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом".

Згідно із вказаним рішенням Уряду: утворено акціонерне товариство «Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (Товариство), 100 відсотків акцій якого належать державі, шляхом перетворення державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (код ЄДРПОУ 24584661) (пункт 1 Постанови); затверджено статут Товариства, Положення про наглядову раду товариства, Положення про принципи формування наглядової ради товариства (пункт 2 Постанови).

Пунктом 3 даної Постанови № 1420 "Про утворення акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" встановлено, що: Товариство є правонаступником усіх майнових і немайнових прав та обов`язків державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" із дня державної реєстрації товариства; відокремлені підрозділи державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" із дня державної реєстрації Товариства продовжують функціонувати як відокремлені підрозділи Товариства (філії, представництва).

11 січня 2024 року проведено державну реєстрацію утворення юридичної особи - Акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом".

Відтак, як свідчать матеріали справи, станом на сьогоднішній день ВП "Атоменергомаш" перетворено в філію "Відокремлений підрозділ "Атоменергомаш".

Ідентифікаційний код та місцезнаходження товариства відповідають цим же даним державного підприємства.

Відповідно до статті 59 Господарського кодексу України припинення суб`єкта господарювання здійснюється відповідно до закону.

Згідно частини 1 статті 104 Цивільного кодексу України, юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників

Відповідно до статті 52 Господарського процесуального кодексу України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Згідно статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" визначено, що сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник.

Відповідно до частини 2 статті 334 Господарського процесуального кодексу України заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа) державний або приватний виконавець.

Згідно частини 3 статті 334 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Відповідно до частини 4 статті 334 Господарського процесуального кодексу України ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому статтею 242 цього Кодексу.

З огляду на викладене, суд вважає, заяву Акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" про заміну сторони виконавчого провадження обґрунтованою, законною та такою, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись статтями 52, 232-235, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву (вхідний № 5162 від 26 лютого 2024 року) Акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" про заміну сторони виконавчого провадження у справі № 922/44/23 задовольнити.

Замінити стягувача у виконавчому провадженні по справі №922/44/23 з Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (01032, м. Київ, вул. Назарівська, 3, ідентифікаційний код: 24584661) в особі Відокремленого підрозділу "Автоматика та машинобудування" (52204, м. Жовті Води, вул. Гагаріна, буд. 4, ідентифікаційний код: 39688675) на його правонаступника - Акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (01032, м. Київ, вул. Назарівська, 3, ідентифікаційний код: 24584661) в особі філії "Відокремлений підрозділ "Атоменергомаш" (01032, м. Київ, вул. Павла Скоропадського Гетьмана, 59, ідентифікаційний код: 26444970).

2. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

3. Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Східного апеляційного господарського суду, у межах апеляційного округу, в порядку статтей 255-257 Господарського процесуального кодексу України та з урахуванням пункту 17.5 Перехідних положень Кодексу.

Ухвалу складено та підписано 07.03.2024 року

СуддяП.В. Хотенець

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі - http://reyestr.court.gov.ua.

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117507555
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 11038,68 грн.

Судовий реєстр по справі —922/44/23

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Рішення від 10.03.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 09.01.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні