Ухвала
від 07.03.2024 по справі 922/681/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"07" березня 2024 р.м. ХарківСправа № 922/681/24

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Хотенця П.В.

розглянув матеріали

позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "КОНСТРАКШН МАШИНЕРІ", м. Київ до Товариства з обмеженою відповідальністю "МІРІНВЕСТ", м. Харків про стягнення 178039,78 грн.

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "КОНСТРАКШН МАШИНЕРІ", м. Київ звернулося до господарського суду Харківської області з позовною заявою до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "МІРІНВЕСТ", м. Харків, в якій просить суд стягнути з відповідача 178039,78 грн збитків. Просить покласти на відповідача витрати зі сплати судового збору. Також просить розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження.

Разом з позовом Товариство з обмеженою відповідальністю "КОНСТРАКШН МАШИНЕРІ" надало суду клопотання (вхідний № 5851 від 04 березня 2024 року) про витребування доказів, в якому позивача просить суд витребувати у Головного управління ДПС у Харківській області (код ЄДРПОУ: 43983495, вул. Пушкінська, 46, м. Харків, 61057) Акт про результати документальної позапланової перевірки Товариства з обмеженою відповідальністю "МІРІНВЕСТ", проведеної за наслідками скарги (заяви від 20 січня 2023 року за формою згідно додатку №7 до податкової декларації з податку на додану вартість) Товариства з обмеженою відповідальністю "КОНСТРАКШН МАШИНЕРІ".

Розглянувши позовну заяву з додатками, суд встановив, що така відповідає процесуальним вимогам статей 162, 164, 172 ГПК України, а відтак, на підставі статті 176 ГПК України, приймає позовну заяву до розгляду і відкриває провадження у справі.

Пунктом 4 частини 2 статті 176 ГПК України передбачено, що про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначаються, зокрема, за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа.

Відповідно до пунктів 1, 2 частини 5 статті 12 ГПК України для цілей цього Кодексу малозначними справами є: справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Здійснивши аналіз вищезазначених норм Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку, що в порядку спрощеного провадження підлягають розгляду малозначні справи, і в даному випадку критерієм для такого розгляду є саме ціна позову.

Згідно частини 1 статті 250 ГПК України визначено, що питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Відповідно до частини 5 статті 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Враховуючи, що в даному випадку справа відповідає ознакам справи незначної складності (малозначні), наведеним в пункті 2 частини 5 статті 12 ГПК України, оскільки ціна позову складає 178039,78 грн, з огляду на наявність в матеріалах позовної заяви клопотання позивача про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження, а відтак для повного та всебічного встановлення обставин справи відсутня необхідність у проведенні судового засідання з повідомленням (викликом) сторін, з метою економії процесуального часу учасників справи та виконання завдань господарського судочинства, визначених у статті 2 ГПК України, в тому числі щодо забезпечення своєчасного вирішення судом спору, суд на підставі частини 5 статті 252 ГПК України вирішує розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

Розглянувши клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "КОНСТРАКШН МАШИНЕРІ" про витребування доказів, суд зазначає наступне.

Згідно частини 1 статті 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до частини 1 статті 91 ГПК України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Згідно частини 2 статті 91 ГПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Відповідно до частини 4 статті 91 ГПК України копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

Згідно частини 1 статті 80 ГПК України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Відповідно до частини 3 статті 80 ГПК України відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Згідно статті 81 ГПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази. Будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Відповідно до частини 2 статті 81 ГПК України у клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

Суд, розглянувши подане клопотання, враховуючи предмет позову, з метою забезпечення повноти встановлення обставин по справі задовольняє подане клопотання та витребовує у Головного управління ДПС у Харківській області Акт про результати документальної позапланової перевірки Товариства з обмеженою відповідальністю "МІРІНВЕСТ", проведеної за наслідками скарги (заяви від 20 січня 2023 року за формою згідно додатку №7 до податкової декларації з податку на додану вартість) Товариства з обмеженою відповідальністю "КОНСТРАКШН МАШИНЕРІ".

Керуючись статтями 8, 12, 80, 81, 91, 162, 164-167, 176, 232-236, 249, 251, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити спрощене позовне провадження у справі № 922/681/24.

2. Розгляд справи № 922/681/24 здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

3. Встановити відповідачеві, згідно статті 251 ГПК України строк 15 днів з дня вручення цієї ухвали для подання відзивів на позов.

4. Встановити позивачеві, згідно статті 251 ГПК України строк 5 днів на подання до суду відповіді на відзив з дня його отримання.

5. Встановити відповідачеві, згідно статті 251 ГПК України строк 5 днів на подання до суду заперечення на відповідь на відзив з дня її отримання.

6. Клопотання (вхідний № 5851 від 04 березня 2024 року) Товариства з обмеженою відповідальністю "КОНСТРАКШН МАШИНЕРІ" про витребування доказів задовольнити.

Витребувати у Головного управління ДПС у Харківській області Акт про результати документальної позапланової перевірки Товариства з обмеженою відповідальністю "МІРІНВЕСТ", проведеної за наслідками скарги (заяви від 20 січня 2023 року за формою згідно додатку №7 до податкової декларації з податку на додану вартість) Товариства з обмеженою відповідальністю "КОНСТРАКШН МАШИНЕРІ".

Встановити строк для надання витребуваних доказів - до 04 квітня 2024 року.

Ухвалу суду від 07 березня 2024 року по справі № 922/681/24 про витребування доказів направити Головному управлінню ДПС у Харківській області (61057, м. Харків, вул. Пушкінська, 46) - для виконання.

7. Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

8. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвалу підписано 07.03.2024 року.

СуддяП.В. Хотенець

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117507633
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 178039,78 грн

Судовий реєстр по справі —922/681/24

Ухвала від 07.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні