Ухвала
від 01.03.2024 по справі 755/6821/23
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Дніпровський районний суд міста Києва

Справа № 755/6821/23

Провадження №2/755/250/24

У Х В А Л А

про зупинення провадження у справі

"01" березня 2024 р. м. Київ

Дніпровський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Коваленко І.В.,

при секретарі Назаровій І.В.,

за участю :

представника позивача - адвоката Каленської М.А.,

відповідача - ОСОБА_1 ,

представника відповідача - адвоката Мельникова Д.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні, в залі суду, в приміщенні Дніпровського районного суду м.Києва, в порядку загального позовного провадження, клопотання представника відповідача ОСОБА_1 - адвоката Мельникова Дениса Олександровича про зупинення провадження у справі за позовом Акціонерного товариства «Аграрний Фонд» до ОСОБА_1 про стягнення матеріальної шкоди в порядку регресу,

в с т а н о в и в :

В провадженні суду перебуває зазначена цивільна справа.

29.01.2024 року представник відповідача - адвокат Мельников Д.О. через систему «Електронний суд» направив до суду клопотання про зупинення провадження у справі (зареєстровано в канцелярії 30.01.2024 року за Вх.№5393) до ухвалення Верховним судом остаточного рішення у справі № 755/13814/21.

Заява обґрунтована тим, що ухвалою Верховного Суду від 11.09.2023 року відкрите касаційне провадження за касаційною скаргою Акціонерного товариства «Аграрний фонд» на постанову Київського апеляційного суду від 18 липня 2023 року у справі за позовом Акціонерного товариства «Аграрний Фонд» до ОСОБА_1 про стягнення матеріальної шкоди. Представник відповідача звертає увагу на те, що наявні достатні процесуальні підстави для зупинення провадження у справі до розгляду тотожних позовних вимог у справі за участі тих самих сторін з тієї самої матеріально-правової підстави - відшкодування у порядку регресу. Дніпровським районним судом міста Києва зухвало проігноровано заперечення відповідача щодо підсудності справи господарському суду, натомість Київський апеляційний суд врахував аргументи апеляційної скарги відповідача і рішення суду першої інстанції скасував, провадження у справі закрив за відсутності у Дніпровського районного суду міста Києва компетенції розглянути подібний спір.

Представник позивача Каленська М.А. у судовому засіданні заперечувала щодо задоволення клопотання представника відповідача про зупинення розгляду справи, посилаючись на те, що клопотання направлене на затягування розгляду справи.

Відповідач та його представник - адвокат Мельников Д.О. у судовому засіданні підтримали клопотання про зупинення розгляду справи та просив його задовольнити.

Суд, вивчивши клопотання, заслухавши позицію учасників справи, дослідивши матеріали справи, надходить до висновку, що провадження у справі підлягає зупиненню з наступних підстав.

Зупинення провадження у справі - це тимчасове припинення судом вчинення процесуальних дій під час судового розгляду із визначених у законі об`єктивних підстав, які перешкоджають подальшому розгляду справи і щодо яких неможливо передбачити їх усунення.

Порядок та умови зупинення провадження у справі врегульовано положеннями статей 251, 252 ЦПК України, в яких наведено вичерпний перелік підстав, за яких суд, відповідно, зобов`язаний або ж має право зупинити провадження у справі.

Відповідно до п.6 ч.1 ст. 251 ЦПК України, суд зобов`язаний зупинити провадження в справі в разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського, кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі.

Згідно вимог п. 10 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, у випадку перегляду судового рішення у подібних правовідносинах (в іншій справі) у касаційному порядку палатою (1), об`єднаною палатою (2), Великою Палатою Верховного Суду (3), суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі.

Окрім того, відповідно до вимог ч. 6 ст. 13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, враховуються іншими судами при застосуванні таких норм права.

Згідно роз`яснень, які містить п.33 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції», визначаючи наявність підстав, за яких провадження у справі підлягає обов`язковому зупиненню, суд повинен, зокрема, врахувати, що така підстава для зупинення провадження у справі, як неможливість розгляду цивільної справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного, цивільного, господарського, кримінального чи адміністративного судочинства, застосовується у тому разі, коли в іншій справі можуть бути вирішені питання, що стосуються підстав, заявлених у справі вимог, чи умов, від яких залежить можливість розгляду.

Зупинення провадження по справі допускається у тому разі, коли постановлення рішення можливо після підтвердження певних фактів, що мають преюдиційне значення для даної справи після вирішення іншої справи, яка розглядається в порядку цивільного, господарського, кримінального судочинства.

Відтак, підставою для зупинення провадження у справі є не лише існування іншої справи на розгляді в суді та припущення про те, що рішення по ній має значення для цивільної справи, що розглядається, а саме об`єктивна неможливість її розгляду до вирішення цієї іншої справи.

Неможливість розгляду справи полягає в тому, що обставини, які підлягають з`ясуванню та мають значення при розгляді конкретної справи, не можуть бути встановлені судом самостійно у даній справі, тобто йдеться про те, що суд не може розглянути певну справу через обмеженість своєї юрисдикції щодо конкретної справи.

Таким чином, необхідність в зупиненні провадження у справі виникає у випадку, якщо неможливо прийняти рішення у даній справі до ухвалення рішення в іншій справі. Тобто між справами, що розглядаються, повинен існувати тісний матеріально-правовий зв`язок, який виражається в тому, що факти, встановлені в одній із справ, будуть мати преюдиціальне значення для іншої справи.

Вищезазначену правову позицію підтверджує постанова судової палати у цивільних справах Верховного Суду України від 01.02.2017 року у справі № 6-1957цс16.

Як вбачається з поданих стороною відповідача доказів та підтверджується даними Єдиного державного реєстру судових рішень України, в провадженні Дніпровського районного суду міста Києва перебувала цивільна справа №755/13814/21 за позовом Акціонерного товариства «Аграрний фонд» до ОСОБА_1 про стягнення матеріальної шкоди.

Заочним рішенням Дніпровського районного суду міста Києва 26 липня 2022 року позов Акціонерного товариства «Аграрний фонд» до ОСОБА_1 про стягнення матеріальної шкоди було задоволено частково. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства «Аграрний фонд» завдану матеріальну шкоду у розмірі 945892 (дев`ятсот сорок п`ять тисяч вісімсот дев`яносто дві) грн. 84 коп. В іншій частині позову відмовлено.

Постановою Київського апеляційного суду від 18 липня 2023 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 задоволено частково. Заочне рішення Дніпровського районного суду м. Києва від 26 липня 2022 року скасовано, провадження у справі №755/13814/21 за позовом Акціонерного товариства «Аграрний фонд» до ОСОБА_1 про стягнення матеріальної шкоди, закрито.

Роз`яснено позивачу, що даний спір відноситься до юрисдикції господарських судів, а також положення ч.1 ст.256 ЦПК України.

11.09.2023 року ухвалою Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду відкрито касаційне провадження за касаційною скаргою Акціонерного товариства «Аграрний фонд» на постанову Київського апеляційного суду від 18 липня 2023 року у справі №755/13814/21 за позовом Акціонерного товариства «Аграрний фонд» до ОСОБА_1 про стягнення матеріальної шкоди.

Окрім того, в провадженні Дніпровського районного суду міста Києва також перебувала цивільна справа №755/4855/22 за позовом Акціонерного товариства «Аграрний фонд» до ОСОБА_1 про стягнення матеріальної шкоди.

Рішенням Дніпровського районного суду міста Києва від 07 червня 2023 року позов Акціонерного товариства «Аграрний фонд» до ОСОБА_1 про стягнення матеріальної шкоди в порядку регресу - задоволено частково. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства «Аграрний фонд» завдану матеріальну шкоду у розмірі 1 490 014 (один мільйон чотириста дев`яносто тисяч чотирнадцять) грн 03 коп. В іншій частині позову - відмовлено.

Однак, за результатами розгляду апеляційної скарги ОСОБА_1 постановою Київського апеляційного суду від 14 листопада 2023 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення, а рішення Дніпровського районного суду м. Києва від 07 червня 2023 року без змін.

05 січня 2024 року ухвалою Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду відкрито касаційне провадження у даній справі. Витребувано з Дніпровського районного суду міста Києва цивільну справу № 755/4855/22 за позовом Акціонерного товариства «Аграрний фонд» до ОСОБА_1 про стягнення майнової шкоди в порядку регресу.

Згідно відомостей про стан розгляду справ з Інтернет-порталу "Судова влада України", станом на 01.03.2024 року, рішення у вказаних справах Верховним Судом не прийнято.

Відповідно до п. 14 ч. 1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадку, встановленому п. 10 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, до закінчення перегляду справи в касаційному порядку.

Оскільки цивільна справа у подібних правовідносинах, перебуває на розгляді в касаційній інстанції Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду, суд вважає за необхідне зупинити провадження у даній справі до закінчення перегляду в касаційному порядку Другою судовою палатою Касаційного цивільного суду справи №755/13814/21.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.251, 252-253, 260, 353 ЦПК України, суд,

п о с т а н о в и в:

Клопотання представника відповідача ОСОБА_1 - адвоката Мельникова Дениса Олександровича про зупинення провадження у справі за позовом Акціонерного товариства «Аграрний Фонд» до ОСОБА_1 про стягнення матеріальної шкоди в порядку регресу, яке подане до суду через систему «Електронний суд» 29.01.2024 року (зареєстровано в канцелярії 30.01.2024 за Вх.№ 5393), - задовольнити.

Провадження у цивільній справі за позовом Акціонерного товариства «Аграрний Фонд» до ОСОБА_1 про стягнення матеріальної шкоди в порядку регресу - зупинити до закінчення перегляду в касаційному порядку палатою Верховного Суду цивільної справи № 755/13814/21 за позовом Акціонерного товариства «Аграрний фонд» до ОСОБА_1 про стягнення матеріальної шкоди.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

З текстом ухвали можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: gttp://reyestr.court.gov.ua

Повний текст ухвали виготовлений 06 березня 2024 року.

Суддя: І.В.Коваленко

СудДніпровський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення01.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117514658
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної працівниками державним підприємству, установі, організації

Судовий реєстр по справі —755/6821/23

Постанова від 27.05.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Матвієнко Юлія Олександрівна

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Матвієнко Юлія Олександрівна

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Матвієнко Юлія Олександрівна

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Коваленко І. В.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Коваленко І. В.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Коваленко І. В.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Коваленко І. В.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Коваленко І. В.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Коваленко І. В.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Коваленко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні