Ухвала
від 28.02.2024 по справі 761/29034/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/29034/23

Провадження № 2/761/3116/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 лютого 2024 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

головуючого: судді - Притули Н.Г.

при секретарі: Габунії М.Г.,

за участі:

представника позивача: ОСОБА_1 ,

представника відповідача: ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представника ОСОБА_3 про призначення судової будівельно-технічної та товарознавчої експертизи у цивільній справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , треті особи: Комунальне підприємство «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Шевченківського району м. Києва», Приватне підприємство «Український центр управління нерухомістю» про відшкодування шкоди, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Шевченківського районного суду м. Києва перебуває справа за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , треті особи: Комунальне підприємство «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Шевченківського району м. Києва», Приватне підприємство «Український центр управління нерухомістю» про відшкодування шкоди.

В своїх вимогах позивач просить: стягнути з відповідача матеріальну шкоду в розмірі 373 853,64 грн.

04.12.2023 року до суду надійшло клопотання представника позивача про призначення судової будівельно-технічної та товарознавчої експертизи, оскільки відповідач заперечує, що залиття відбулось з його вини, а також не згоден із заявленою позивачем сумою матеріальної шкоди, тому з метою з`ясування обставин справи та встановлення дійсної вартості шкоди, що була завдана позивачу, необхідно провести судову будівельно-технічну та товарознавчу експертизу, а для цього необхідні спеціальні знання в галузі науки.

На вирішення експертів в рамках судової будівельно-технічної експертизи представник позивача просить поставити такі запитання:

- в межах 2021 - 2023 років скільки разів відбувалося залиття водою в квартирі за адресою: АДРЕСА_1 , із зазначенням днів, місяців та років в яких відбувалося таке залиття водою?;

??- у якому причинно наслідковому зв`язку перебували (що являлись причинами) в межах 2021 - 2023 років затоплення водою в квартирі за адресою: АДРЕСА_1 ?;

- які об`єкти (майно) за адресою: АДРЕСА_1 зазнали пошкодження внаслідок останнього (не пізніше травня 2023 року) залиття водою в квартирі за адресою: АДРЕСА_1 ?;

- який розмір грошової суми ремонтно-будівельних робіт та відновлювального ремонту (включаючи вартість матеріалів та робіт), проведення яких необхідне для відновлення пошкоджень спричинених внаслідок останнього (не пізніше травня 2023 року) залиття водою в квартирі за адресою: АДРЕСА_1 ?

На вирішення експертів в рамках судової товарознавчої експертизи представник позивача просить поставити такі запитання:

- які об`єкти (майно) за адресою: АДРЕСА_1 зазнали пошкодження внаслідок останнього (не пізніше травня 2023 року) залиття водою в квартирі за адресою: АДРЕСА_1 ?;

??- який розмір грошової суми матеріальних збитків нанесено у зв`язку з пошкодженням об`єктів (майна) внаслідок останнього (не пізніше травня 2023) залиття водою в квартирі за адресою: АДРЕСА_1 ?

Проведення зазначеної експертизи заявник просив доручити Київському науково-дослідному інституту судових експертиз.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав подане клопотання та просив його задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні заперечував щодо задоволення даного клопотання, у зв`язку з тим, що сторона позивача не була позбавлена можливості надати висновок експерта разом з позовом.

Інші учасники в судове засідання не з`явилися, про дату, час і місце судового розгляду повідомлялись належним чином у встановленому законом порядку.

На підставі положень статті 223 ЦПК України суд ухвалив про подальше слухання справи у відсутність сторін, які не з`явились в судове засідання.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Частиною 1 ст. 103 ЦПК України визначено, що для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд призначає експертизу за заявою осіб, які беруть участь у справі.

Згідно з ч. 3 ст. 103 ЦПК України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно.

Отже, враховуючи ту обставину, що відповідачем заперечується факт залиття та сума майнової шкоди, а встановлення зазначених обставин потребує спеціальних знань, суд приходить до висновку про задоволення заявленого клопотання та призначення по справі судової будівельно-технічної та товарознавчої експертизи.

Керуючись ст.ст. 76, 103, 104 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника ОСОБА_3 про призначення судової будівельно-технічної та товарознавчої експертизи у цивільній справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , треті особи: Комунальне підприємство «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Шевченківського району м. Києва», Приватне підприємство «Український центр управління нерухомістю» про відшкодування шкоди - задовольнити.

Призначити у справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , треті особи: Комунальне підприємство «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Шевченківського району м. Києва», Приватне підприємство «Український центр управління нерухомістю» про відшкодування шкоди - судову будівельно-технічну та товарознавчу експертизу.

Проведення експертизи доручити експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (м. Київ, вул. Сім`ї Бродських, 6), попередивши їх про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 КК України - за дачу завідомо неправдивого висновку або за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

На вирішення судової будівельно-технічної експертизи поставити запитання:

- в межах 2021 - 2023 років скільки разів відбувалося залиття водою квартири АДРЕСА_2 , за можливості із зазначенням днів, місяців та років в яких відбувалося таке залиття?

- які причини такого залиття?

- яка вартість ремонтно-будівельних робіт та відновлювального ремонту (включаючи вартість матеріалів та робіт), проведення яких необхідне для відновлення пошкоджень спричинених внаслідок останнього (не пізніше травня 2023 року) залиття водою квартири АДРЕСА_2 ?

На вирішення судової товарознавчої експертизи поставити запитання:

- яке майно, що знаходиться в квартирі АДРЕСА_2 було пошкоджено внаслідок останнього залиття, яке відбулось не пізніше травня 2023 року (згідно з актом 24.04.2023 року)?

- який розмір матеріальних збитків спричинених власнику квартири АДРЕСА_2 внаслідок залиття, яке відбулось 24 квітня 2023 року (згідно акту а.с.44)?

Попередню оплату витрат за проведення експертизи покласти на ОСОБА_3 .

В розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи №761/29034/23.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали безпосередньо до апеляційної інстанції.

Суддя: Н.Г. Притула

Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117514762
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —761/29034/23

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні