Ухвала
від 08.03.2024 по справі 686/9367/23
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

08 березня 2024 року

м. Хмельницький

Справа № 686/9367/23

Провадження № 22-ц/4820/535/24

Хмельницький апеляційний суд у складі

колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

Талалай О. І., Корніюк А. П., П`єнти І. В.

розглянувши відзив представника ОСОБА_1 ОСОБА_2 на апеляційну скаргу ОСОБА_3 на рішення Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 08 грудня 2023 року у справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , ОСОБА_1 , Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області про визнання незаконною і скасування державної реєстрації земельних ділянок та змін в Державному земельному кадастрі, припинення права власності на земельну ділянку, визнання недійсним державного акта на землю

у с т а н о в и л а:

07 березня 2024 року представник ОСОБА_1 ОСОБА_2 через підсистему «Електронний Суд» подав відзив на апеляційну скаргу ОСОБА_3 .

Відзив підлягає поверненню з таких підстав.

Відповідно до частини 2 статті 178 ЦПК України відзив підписується відповідачем або його представником.

До відзиву, підписаного представником відповідача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника відповідача (частина 6 статті 178 ЦПК України).

За приписами статті 62 ЦПК України повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність».

Ордер - письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням та повинен містити підпис адвоката. Рада адвокатів України затверджує типову форму ордера (частина 2 статті 26 Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність»).

Відповідно до пункту 4 Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 12 квітня 2019 року № 41 (далі - Положення), з подальшими змінами, ордер видається адвокатом, адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням та повинен містити обов`язкові реквізити, передбачені цим Положенням.

Пунктом 10 Положення передбачено, що ордер, який видається адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням, обов`язково має містити підпис адвоката, який надає правничу (правову) допомогу на підставі цього ордера, та підпис керівника адвокатського бюро, адвокатського об`єднання і скріплений печаткою юридичної особи. Під час дії воєнного стану на території України дозволяється видача адвокатським бюро/адвокатським об`єднанням ордеру без скріплення його печаткою юридичної особи та без підпису керівника адвокатського об`єднання, адвокатського бюро. Правовідносини між адвокатом, який надає правничу (правову) допомогу на підставі цього ордера та адвокатським об`єднанням, адвокатським бюро врегульовуються внутрішніми документами цих організаційно правових форм здійснення адвокатської діяльності.

Змістом пункту 11 Положення встановлено, що ордер встановленої цим Положенням форми є належним та достатнім підтвердженням правомочності адвоката на вчинення дій в інтересах клієнта.

Пунктом 12 Положення передбачено перелік реквізитів, які має містити ордер на надання правничої (правової) допомоги.

Згідно зі змістом пунктів 12.11, 12.12 Положення ордер має містити підпис адвоката, який надає правову допомогу, якщо ордер, виданий адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням (у графі «Адвокат»); підпис керівника адвокатського бюро/адвокатського об`єднання, відтиск печатки адвокатського бюро/адвокатського об`єднання (за наявності) у випадку, якщо ордер видається адвокатським бюро/адвокатським об`єднанням. Під час дії воєнного стану на території України, реквізити, передбачені цим підпунктом можуть оформлятись у відповідності до п. 10 цього Положення.

На підтвердження своїх повноважень представляти ОСОБА_1 адвокат Сергійчук Ю. В. надав ордер на надання правничої (правової) допомоги серії ВХ№1064529 від 07.03.2024, виданий адвокатським об`єднанням «Сергійчук та партнери».

Проте ордер не містить підпису адвоката Сергійчука Ю. В. чи підпису керівника адвокатського об`єднання, який відповідно до Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги є обов`язковим реквізитом цього документу.

Отже, ордер, наданий адвокатом Сергійчуком Ю. В. до відзиву на апеляційну скаргу, не є належним та достатнім підтвердженням повноважень на представництво інтересів ОСОБА_1 .

Скріплення відзиву на апеляційну скаргу електронним цифровим підписом, зокрема скріплення електронним цифровим підписом скан-копії ордеру про надання правничої (правової) допомоги, а також подання відзиву із застосуванням системи «Електронний суд» із доданням до нього не підписаної скан-копії ордеру не підтверджує дотримання форми документа, що підтверджує його право на здійснення представництва інтересів особи, зокрема на підписання відзиву на апеляційну скаргу, як того вимагають норми Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та Положення.

Аналогічного висновку дійшов Верховний Суд в ухвалі від 20 липня 2023 року у справі №183/3972/22.

Відповідно до ч. 4 ст 183 ЦПК України суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Керуючись ст 183, 381 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Відзив представника ОСОБА_1 ОСОБА_2 на апеляційну скаргу ОСОБА_3 на рішення Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 08 грудня 2023 року повернути без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з дня її підписання та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Суддя-доповідач О. І. Талалай

Судді А. П. Корніюк

І. В. П`єнта

Дата ухвалення рішення08.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117518666
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконною і скасування державної реєстрації земельних ділянок та змін в Державному земельному кадастрі, припинення права власності на земельну ділянку, визнання недійсним державного акта на землю

Судовий реєстр по справі —686/9367/23

Постанова від 08.05.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Мазурок О. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Рішення від 29.01.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Мазурок О. В.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Рішення від 08.12.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Мазурок О. В.

Рішення від 08.12.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Мазурок О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні