Вирок
від 07.03.2024 по справі 162/117/24
ЛЮБЕШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 162/117/24

Провадження № 1-кп/162/63/2024

ЛЮБЕШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 березня 2024 року селище Любешів

Любешівський районний суд Волинської області у складі судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

представника потерпілої юридичної особи ОСОБА_4 ,

підозрюваного ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 (у режимі відеоконференції),

розглянувши у підготовчому судовому засіданні у залі суду кримінальне провадження № 12024030540000028, яке внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань 26 січня 2024 року, за частиною першою статті 246 Кримінального кодексу України (далі по тексту - КК) відносно

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця і жителя АДРЕСА_1 , з професійно-технічною освітою, непрацюючого, одруженого, утримує одну дитину, несудимого,

встановив:

ОСОБА_5 приблизно о 19 годині 30 хвилин 25 січня 2024 року, перебуваючи у лісовому масиві виділу № 20 кварталу № 49 Новочервищанського лісництва філії «Маневицьке лісове господарство» державного підприємства «Ліси України», що між селами Карасин та Нові Червища Камінь-Каширського району Волинської області, у порушення вимог статей 1, 4, 69 Лісового кодексу України, статей 5, 38 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», статті 10 Закону України «Про рослинний світ», пункту 2 Порядку видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 761 від 23 липня 2007 року «Про врегулювання питань щодо використання лісових ресурсів», умисно, тобто усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, незаконно, тобто без спеціального дозволу на використання лісових ресурсів, який посвідчується відповідним документом (лісорубним квитком, ордером), бензопилою «Pro Craft Gasoline Chain Saw GS-58X» зрізав до ступеня припинення росту, повністю відокремивши їх від кореня, п`ять сироростучих дерев породи «сосна» з діаметром пнів 33, 28, 27, 35 та 31 сантиметр, чим спричинив істотну шкоду державним інтересам в особі філії «Маневицьке лісове господарство» державного підприємства «Ліси України» та навколишньому природному середовищу на загальну суму 41569,15 гривень.

За письмової згоди представника потерпілої юридичної особи між прокурором та підозрюваним за участі захисника 06 лютого 2024 року укладено угоду про визнання винуватості.

Сторони погодились з викладеними в обвинувальному акті обставинами вчинення ОСОБА_5 кримінального правопорушення, його кваліфікацією тощо.

Обставинами, що пом`якшують покарання ОСОБА_5 , є щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення, добровільне відшкодування завданого збитку.

Обставин, що обтяжують покарання, не встановлено.

ОСОБА_5 у межах строків притягнення до кримінальної відповідальності зобов`язався співпрацювати з прокуратурою та іншими правоохоронними органами у викритті та виявленні відомих йому правопорушень.

Наслідки укладення та затвердження угоди, передбачені статтею 473 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК), її невиконання сторонам зрозумілі.

Сторони угоди про визнання винуватості вважають, що необхідним і достатнім для виправлення ОСОБА_5 буде призначення покарання у межах санкції частини першої статті 246 КК у виді позбавлення волі строком на два роки із звільненням від його відбування на підставі статті 75 КК.

Виконавши вимоги частин четвертої-сьомої статті 474 КПК, суд дійшов таких висновків.

Аналіз змісту угоди вказує на її відповідність вимогам КПК та КК.

Представник потерпілого ОСОБА_4 надав письмову згоду на укладення угоди про визнання винуватості.

Дії ОСОБА_5 підлягають кваліфікації за частиною першою статті 246 КК.

Обставин, які б вказували на порушення під час досудового розслідування прав підозрюваного, потерпілої юридичної особи не встановлено.

Узгоджений сторонами вид та розмір покарання відповідає статті 65 КК.

Запобіжні заходи до ОСОБА_5 не застосовувались.

Процесуальні витрати у справі відсутні.

Питання про долю речових доказів підлягає вирішенню відповідно до вимог статті 100 КПК.

Враховуючи наведене, керуючись статтями 373, 374, 475 КПК, суд

ухвалив:

У кримінальному провадженні, яке внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань 26 січня 2024 року за № 12024030540000028, затвердити угоду про визнання винуватості від 06 лютого 2024 року, яка укладена між підозрюваним ОСОБА_5 за участі захисника ОСОБА_6 та прокурором ОСОБА_7 за письмової згоди представника потерпілої юридичної особи ОСОБА_4 .

Визнати винуватим ОСОБА_5 у вчиненні злочину, передбаченого частиною першою статті 246 Кримінального кодексу України, і призначити йому покарання у виді позбавлення волі строком на два роки.

На підставі статті 75 Кримінального кодексу України ОСОБА_5 звільнити від покарання, якщо він протягом одного року іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення і відповідно до статті 76 цього Кодексу виконає такі обов`язки:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання;

- не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Запобіжний захід щодо ОСОБА_5 до набрання вироком законної сили не обирати.

На підставі статей 96-1, 96-2 Кримінального кодексу України застосувати до підозрюваного ОСОБА_5 спеціальну конфіскацію та конфіскувати у власність держави 28 (двадцять вісім) сортиментів деревини породи «сосна», бензопилу «Pro Craft Gasoline Chain Saw GS-58X».

Речові докази: 5 (п`ять) зрізів з пнів дерев породи «сосна», 5 (п`ять) зрізів з нижніх частин колод породи «сосна» - знищити як малоцінні.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав, передбачених статтею 394 Кримінального процесуального кодексу України, до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Любешівський районний суд Волинської області.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено12.03.2024
Номер документу117519412
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —162/117/24

Вирок від 07.03.2024

Кримінальне

Любешівський районний суд Волинської області

Глинянчук В. Д.

Ухвала від 19.02.2024

Кримінальне

Любешівський районний суд Волинської області

Глинянчук В. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні