Рішення
від 07.03.2024 по справі 569/1767/24
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/1767/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 березня 2024 року

Рівненський міський суд Рівненської області складі

головуючого судді Харечка С.П.,

при секретарі Литвиненко В.М.,

з участю заявника ОСОБА_1 та його представника адвоката Федоркова В.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Рівному цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля про встановлення факту, що має юридичне значення, -

ВСТАНОВИВ:

24 січня 2024 року представник ОСОБА_1 адвокат Федорков Віктор Іванович звернувся до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме, що встановити факт навчання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жит. АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , у періоди з 01.09.1982 року по 30.08.1983 року та з 01 вересня 1985 року по 05 червня 1989 року, 4 роки 9 місяців та 5 днів, на очній (денній ) формі навчання у Комунарському гірничо-металургійному інституті.

В обґрунтування заявлених вимог зазначає, що 13 вересня 2023 року ОСОБА_1 Рівненською міською медико-соціальною експертною комісією було визнано інвалідом 2 групи довіку. Внаслідок чого 10.10.2023 року він звернувся до Головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області та подав заяву та документи необхідні для призначення пенсії по інвалідності. Однак 17 жовтня 2023 року Головним управлінням Пенсійного фонду України в Харківській області винесено рішення про відмову Заявнику у призначенні пенсії по інвалідності, яке обґрунтоване відсутністю необхідного страхового стажу, при цьому до трудового стажу не було включено період навчання на денній формі в інституті. ПФУ аргументує свою відмову включити до страхового стажу періоду навчання Заявника у інституті з 1982 по 1989 рік перевищенням встановленого терміну навчання у вищому навчальному закладі. Аргументи Заявника щодо переривання на 2 роки періоду навчання внаслідок проходження строкової служби в лавах тодішньої Радянської армії, ПФУ не приймає до уваги. Заяву Заявника від 04.12.2023 року про підтвердження страхового стажу у період навчання на тимчасово окупованій території, у відповідності до Постанови КМУ від 12.08.1993 року №637, Головне управління ПФУ в Рівненській області залишило без задоволення. Про що повідомлено Заявника 03.01.2024 року.

Встановлення факту навчання на денній (очній) формі навчання Заявника необхідно для призначення пенсії по інвалідності, після чого у Заявника виникнуть права та пільги, передбачені для пенсіонерів. Трудова книжка за період трудової діяльності Заявника у Луганській області та військовий квиток не збереглися - залишилися на окупованій території, та надати ці документи у якості доказу немає можливості.

Заявник ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_2 в судовому засіданні заяву підтримали та просили її задовольнити в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля в судове засідання не з`явився, про дату та час судового засідання був повідомлений.

Заслухавши пояснення заявника та його представника, дослідивши матеріали справи та наявні в них докази, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до частини 1 статті 4 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно з частиною 2 статті 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

В судовому засіданні встановлено, що 10.10.2023 року ОСОБА_1 звернувся до Головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області та подав заяву та документи необхідні для призначення пенсії по інвалідності.

17 жовтня 2023 року Головним управлінням Пенсійного фонду України в Харківській області винесено рішення про відмову ОСОБА_1 у призначенні пенсії по інвалідності, яке обґрунтоване відсутністю необхідного страхового стажу, передбаченого ст.32 ЗУ «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

Навчання на денній (очній) формі навчання ОСОБА_1 у Комунарському гірничо- металургійному інституті підтверджується наступними доказами:

-Дипломом з відзнакою серії ПВ №773731 від 30.06.1989 року в якому зазначено, що ОСОБА_1 в 1982 році вступив в Комунарський гірничо-металургійний інститут і в 1989 р. закінчив повний курс за спеціальністю Металургія чорних металів;

-випискою із залікової відомості за період перебування в Комунарському гірничо- металургійному інституті з 1982 по 1989р.;

-випискою з Реєстру документів про освіту Єдиної державної електронної бази з питань освіти - Диплом спеціаліста ПВ 773731 ОСОБА_1 .

Форма та період спільного навчання, окрім диплому та додатку до нього, підтверджуються свідченнями осіб, які навчалися спільно з Заявником:

-заявою ОСОБА_3 від 19.01.2024 р. в якій зазначено, що ОСОБА_3 навчався на стаціонарній формі навчання з 1984р. по 1989р. у Комунарському гірничо-металургійному інституті, розташованому на той час в м.Алчевську Луганської області. Під час навчання в період з 1985 по 1989 рік з ним в одній групі з навчався ОСОБА_1 , який після закінчення строкової служби у радянській армії приєднався у їхню групу на 2 курс навчання;

-заявою ОСОБА_4 від 10.01.2024 р. в якій зазначено, що він знайомий з ОСОБА_1 , який з 01.09.1985р. по червень 1989р. дійсно навчався спільно з ним у Комунарському гірничо-металургійному інституті» на денній формі навчання на спеціальності «Металургія чорних металів». Також зазначає, що разом з ОСОБА_1 проходили військову кафедру в «Комунарському гірничо-металургійному інституті» і їм після закінчення інституту одним наказом Міноборони СССР №102 від 23.05.1989р. було присвоєно військові звання «Лейтенант».

Згідно відповіддю від 07.11.2023 № 01-40/337 на заяву ОСОБА_1 до передислокованого до м. Києва правонаступника Комунарського гірничо-металургійного інституту - Східноукраїнського Національного університету ім. Володимира Даля, вбачається, що Комунарський гірничо-металургійний інститут у 1992 році було перейменовано у Донбаський гірничо-металургійний інститут (ДГМІ), на базі якого наказом Міністерства освіти і науки України № 622 від 27 липня 2004 р. на був створений Донбаський державний технічний університет. Наказом Міністерства освіти і науки України від 05.06.2018 р. № 587 Донбаський державний технічний університет реорганізовано шляхом приєднання до Східноукраїнського Національного університету ім. Володимира Даля. Місто Комунарськ Луганської області у 1991 році було перейменовано на місто Алчевськ, яке є на даний час тимчасово окупованою територією та непідконтрольною центральним органам виконавчої влади України, а тому надати підтверджувальну інформацію про форму навчання ОСОБА_1 у Комунарському гірничо-металургійному інституті з 1982р. по 1989р неможливо.

Статтею 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» встановлено, що основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року №637 (далі - Порядок № 637), основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами. У разі коли документи про трудовий стаж не збереглися, підтвердження трудового стажу здійснюється органами Пенсійного фонду України.

Відповідно до пункту 3 Порядку № 637, за відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.

Згідно з пунктом 5 частини 2 статті 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Пунктом 1 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» № 5 від 31 березня 1995 року передбачено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Враховуючи вищевикладене суд вважає, що зазначений факт навчання у період з 01.09.1982 року по 30.08.1983 року та з 01 вересня 1985 року по 05 червня 1989 року у вищезазначеному університеті знайшов своє підтвердження у суді, чинним законодавством не передбачений інший порядок його встановлення та встановлення його іншим шляхом неможливе, у зв`язку з цим заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 4, 19, 293, 315, 316, 319 ЦПК України, суд, -

В И Р I Ш И В::

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити повністю.

Встановити факт навчання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жит. АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , у періоди з 01.09.1982 року по 30.08.1983 року та з 01 вересня 1985 року по 05 червня 1989 року, 4 роки 9 місяців та 5 днів, на очній (денній ) формі навчання у Комунарському гірничо-металургійному інституті.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Рівненського апеляційного суду через Рівненський міський суд Рівненської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Заінтересована особа: Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, місце знаходження: 01042, місто Київ, вулиця Іоанна Павла ІІ, буд. 17.

Суддя Харечко С.П.

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117520528
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —569/1767/24

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Харечко С. П.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Харечко С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні