Ухвала
від 08.03.2024 по справі 730/197/24
БОРЗНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БОРЗНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16400, м. Борзна, Чернігівської обл., вул. Незалежності, буд. 4 тел.: 0 (4653) 21-202

Справа №730/197/24

Провадження № 2/730/98/2024

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"08" березня 2024 р. м. Борзна

Борзнянський районний суд Чернігівської області в складі головуючого судді - Луговця О.А.

з участю секретаря судового засідання - Чорнухи Н.О.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Борзни в порядку загального позовного провадження справу за позовом ОСОБА_1 до Крутівської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області про визнання права в порядку спадкування, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася до суду з даним позовом, в якому просить визнати за нею в порядку спадкування право на земельну частку (пай) згідно сертифікату на землю ЧН №0181271 після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 матері ОСОБА_2 , яка в свою чергу фактично прийняла, але юридично не офомила після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 свого чоловіка ОСОБА_3 . Свої вимоги обгрунтовує тим, що після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 її батька ОСОБА_3 залишилося спадкове майно у вигляді вказаної земельної частки (паю), посвідченої відповідним земельним сертифікатом. Батькову спадщину фактично прийняла його дружина ОСОБА_2 , яка також померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , юридично не оформивши своїх спадкових прав. Вона є спадкоємцем за законом після смерті матері ОСОБА_2 та прийняла спадщину, оформивши частину спадкового майна, однак позбавлена можливості оформити свої спадкові права на вищезазначену земельну частку (пай) через органи нотаріату, оскільки правовстановлюючий документ (сертифікат) на неї за життя спадкодавцями був втрачений.

Ухвалою судді Борзнянського районного суду Чернігівської області від 09 лютого 2024 року дана позовна заява прийнята до розгляду, відкрито загальне позовне провадження у справі й призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою Борзнянського районного суду Чернігівської області від 26 лютого 2024 року за клопотанням позивачки підготовче судове засідання в справі відкладено.

Позивачка була належним чином та своєчасно повідомлена про дату, час і місце проведення підготовчого судового засідання, що підтверджується довідкою про доставку повідомлення у додаток «Viber» згідно поданої заявки, але до суду не з`явилась, про причини неприбуття не повідомила, надала письмову заяву від 08.03.2024р., в якій на підставі п.5 ч.1 ст.257 ЦПК України просить залишити її позов без розгляду.

Відповідач Крутівська сільська рада була належним чином та своєчасно повідомлена про дату, час і місце проведення підготовчого судового засідання засобами електронного зв`язку, що підтверджується довідкою про доставку судових документів до електронного кабінета (ч.6 ст.128 ЦПК України), але своїм правом на участь в судовому засіданні не скористалась, повноважного представника не направила, відзиву на позов не подала, в наданій заяві від 09.02.2024р. просить розглядати справу в їх відсутність, позовні вимоги визнає повністю.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Розглянувши вказану заяву позивачки, перевіривши матеріали справи, суд приходить до такого висновку.

Згідно з ч.3 ст.13 ЦПК України учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Приписами п.1 ч.2 ст.200 ЦПК України передбачено, що за результатами підготовчого засідання суд може постановити ухвалу про залишення позовної заяви без розгляду.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.257 ЦПК України суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду.

Враховуючи, що позивачкою в підготовче судове засідання, тобто до початку розгляду справи по суті, була подана заява про залишення її позову без розгляду, то виходячи з принципу диспозитивності цивільного судочинства, визначеного ст.13 ЦПК України, ці вимоги позивачки слід задовольнити.

На підставі викладеного, керуючись ст.13, 189-200, 257 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 до Крутівської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області про визнання права в порядку спадкування залишити без розгляду.

Роз`яснити позивачу право на повторне звернення до суду після усунення умов, що були підставою для залишення позову без розгляду.

Ухвалу може бути оскаржено в апеляційному порядку до Чернігівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в п`ятнадцятиденний строк з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження відповідно до ст.354 ЦПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Борзнянського районного суду О.А.Луговець

Дата ухвалення рішення08.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117521630
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —730/197/24

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Луговець О. А.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Луговець О. А.

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Луговець О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні