Рішення
від 01.03.2024 по справі 346/307/24
КОЛОМИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 346/307/24

Провадження № 2/346/679/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 березня 2024 р.м. Коломия Коломийський міськрайонний суд Івано - Франківської області

в складі головуючого судді Калинюка О.П.

з участю секретаря Вербіщук О.Д.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог, на стороні відповідачки: орган опіки та піклування, виконавчий комітет Нижньовербізької сільської ради Коломийського району Івано-Франківської області), про визнання батьківства,

В С Т А Н О В И В:

в обгрунтування своїх вимог позивач зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Нижній Вербіж Коломийського району Івано-Франківської області народилась ОСОБА_3 .

Відомості про батька у свідоцтві про народження цієї дитини внесено в порядку ч.1 ст.135 Сімейного кодексу України, тобто зі слів матері, так як батьки вказаної дитини не перебували в шлюбі.

Позивач є біологічним батьком малолітньої зазначеної дитини, оскільки з 209 року перебував з її матір`ю ОСОБА_4 у фактичних шлюбних відносинах, та в період її вагітності визнавав своєї батьківство щодо дитини, яка мала народитися. Крім того, факт його батьківства підтверджується документом про результат молекулярно-генетичного дослідження, складеним медичною лабораторією «Ескулаб». ТОВ «Медікал Геномікс Україна 2000».

Проте, весною 2010 року між позивачем та ОСОБА_5 почали виникати непорозуміння та конфлікти, вона стала зловживати спиртними напоями, вживала наркотики, грала в комп?ютерні ігри, на які витрачала всі свої, а також позичені грошові кошти, набувши належність від таких ігор. Тому в липні 2010 року позивач повернувся проживати до своїх батьків, за адресою: АДРЕСА_1 , та з того часу не вони не поновлювали фактичних шлюбних відносин з ОСОБА_4 .

ОСОБА_5 же продовжувала зловживатиспиртними напоями, залишиладочку проживати зїї матір?ю, тобто бабою дитини ОСОБА_2 та цілковито припинила брати участьу вихованнідочки. Тому рішеннямКоломийського міськрайонного суду Івано -Франківської області від 22.09.2014 року ОСОБА_4 позбавлена батьківських прав щодо її дочки ОСОБА_3 .

Тому розпорядженням Коломийської районної державної адміністрації Івано-Франківської області № 380 від 14.11.2014 року ОСОБА_2 призначена опікуном цієї дитини, тобто своєї онуки.

Позивач же із часу народження його дочки ОСОБА_6 своєї визнає батьківство щодо неї, бере участь у її вихованні, дбає про її духовний та фізичний розвиток, надає матеріальну допомогу, купує їй одяг та все необхідне для розвитку.

Позивач регулярно, декілька разів на тиждень зустрічається з дочкою, відвідує школу, де вона навчається, а також забезпечує їй надання медичної допомоги у разі потреби. Між ним та його дочкою склалися теплі родинні відносини.

Тому позивач з метою захисту прав та інтересів дитини просить на підставі ст. 128 СК України визнати його батьківство щодо вказаної дочки.

Позивач в підготовче засідання не з`явився, 21.02.2024 року подав до суду заяву, в якій вказав про підтримання позовних вимог та просить розгляд справи проводити без його участі.

Відповідачка в підготовче засідання не з`явилась, про час і місце розгляду справи повідомлена належним чином. В заяві, поданій 21.02.2024 року, вона вказала про визнання позовних вимог та розгляд справи без її участі.

Представник заінтересованої особи в підготовче засідання не з`явився, 28.02.2024 року ОСОБА_7 подала клопотання про розгляд даної справи без її участі.

Оскільки відповідачка визнає позов, то наявні підстави для ухвалення рішення в підготовчому засіданні, передбачені ч.3 ст.200 ЦПК України.

В зв`язку з неявкою в судове засідання осіб, які беруть участь справі (їх представників), фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося, що відповідає правилам ч.2 ст.247 ЦПК України.

Суд, вивчивши матеріали справи, оцінивши надані докази, дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст.126 СК України походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

Стаття 128 цього Кодексу закріплює положення, відповідно до яких за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 135 цього Кодексу при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Судом встановлено, що відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого повторно 04.03.2022 року ОСОБА_3 народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 с.Нижній Вербіж Коломийського району Івано-Франківської області, про що 06.05.2010 року виконавчим комітетом Нижньовербізької сільської ради Коломийського району Івано-Франківської області складено актовий запис № 13 (а.с.7).

Згідно з даними витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження ОСОБА_3 вона народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 . Її батьком вказаний « ОСОБА_8 », відомості про нього внесені відповідно до ч.1 ст.135 СК України (а.с.8).

Відповідно до рішення Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 22.09.2014 року (справа № 346/4375/14-ц), яке набрало законної сили, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , позбавлена батьківських прав щодо її дочки ОСОБА_3 (а.с.9, 10).

Тому розпорядженням Коломийської районної державної адміністрації Івано-Франківської області № 380 від 14.11.2014 року «Про встановлення опіки над дитиною, позбавленою батьківського піклування, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 », ОСОБА_2 призначена опікуном цієї дитини, тобто своєї онуки (а.с. 11).

Відповідно до результату молекулярно-генетичного дослідження, складеного медичною лабораторією «Ескулаб» ОСОБА_1 є біологічним батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , статистичні обрахунки: 0, 9999858 (а.с.12,13).

Крім того, відповідно до положень ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Судом встановлено, що визнання відповідачкою як опікуном вказаної дитини позову не суперечить закону та не порушує права і охоронювані законом інтереси інших осіб.

За встановлених обставин суд вважає доведеним те, що позивач з ймовірністю «99,99858» % є біологічним батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . А тому позов підлягає задоволенню.

Згідно ст.134 СК України на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове свідоцтво про народження.

На підставі наведеного та ст.ст. 128, 130, 134 Сімейного кодексу України, керуючись ст.ст.200, 206, 263-265, 268, 273, 352-355 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

заяву задовольнити.

Встановити фактбатьківства ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця м.Коломия Івано-Франківської області, зареєстрованемісце проживання за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 ,щодо йогодочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,яку народила ОСОБА_4 , уродженки і жительки АДРЕСА_2 .

Внести відповідні зміни в актовий запис № 13, складений 06.05.2010 року виконавчим комітетом Нижньовербізької сільської ради Коломийського району Івано-Франківської області, про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянки України, та видати нове свідоцтво про народження цієї дитини.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його ухвалення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 08.03.2024 року.

Суддя: Калинюк О. П.

Дата ухвалення рішення01.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117522531
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання батьківства

Судовий реєстр по справі —346/307/24

Рішення від 01.03.2024

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Калинюк О. П.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Калинюк О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні