Рішення
від 07.03.2024 по справі 298/281/24
ВЕЛИКОБЕРЕЗНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 298/281/24

Номер провадження 2-о/298/2/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 березня 2024 року смт. Великий Березний

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області в складі

Головуючого - судді Тарасевича П.П.,

при секретарі судового засідання Келешовчак І.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі судових засідань, в смт. Великий Березний цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , зацікавлена особа: Великоберезнянська селищна рада Ужгородського району Закарпатської області, про встановлення факту, що має юридичне значення - здійснення постійного догляду за особою, яка потребує постійного догляду,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду з вказаною заявою, в якій просить встановити факт, а саме що ОСОБА_1 , 1983 року народження , здійснює постійний догляд на безоплатній основі за своєю мамою ОСОБА_2 , 1960 року народження, яка за станом свого здоров`я відповідно до висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров`я потребує постійного догляду та відсутності інших осіб, окрім ОСОБА_1 , які можуть здійснювати постійний догляд.

Заявник заяву мотивує тим, що його мама, потребує постійного стороннього догляду та нездатна до самообслуговування, що стверджено висновкам із протоколу ЛКК. Він зайнятий постійним доглядом за хворою матір`ю, яка за висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров`я потребує постійного догляду. Він щоденно здійснюю постійний догляд за хворою своєю матір`ю на непрофесійній, та безоплатній основі. Інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд - немає.

Родичі першого ступеня прямої спорідненості чоловік ОСОБА_3 , 1954 року народження, дружина ОСОБА_2 , 1960 року народження, син ОСОБА_4 , 1979 року народження, ОСОБА_1 , 1983 року народження, ОСОБА_5 , 1990 року народження. Інших дітей ОСОБА_2 , 1960 року народження, не мала.

Відсутні інші особи серед родичів першого ступеня прямої спорідненості ОСОБА_2 , 1960 року народження, які можуть здійснювати постійний догляд за ним, окрім особи, яка здійснює такий постійний догляд: чоловік ОСОБА_3 , 1954 року народження, за станом здоров`я не може здійснювати догляд за хворою дружиною, оскільки сам потребує постійного догляду, що стверджено висновком із протоколу ЛКК від 02.02.2023 р. №32 та пенсійним посвідченням (інвалід 3 групи) серії НОМЕР_1 ; син ОСОБА_4 , 1979 року народження, постійно проживає за адресою АДРЕСА_1 , що стверджено підтвердженням реєстрації за адресою АДРЕСА_1 , тобто не може здійснювати постійний догляд за своєю хворою матірю, через віддаленість між місцем свого проживання та місцем проживання матері; дочка ОСОБА_5 1990 року народження, за станом здоров`я не може здійснювати догляд за хворою мамою, оскільки сама потребує постійного догляду, що стверджено довідкою від 31.01.2023 р. №23 та пенсійним посвідченням серії НОМЕР_2 ; син ОСОБА_1 , 1983 року народження, є єдиним із родичів першого ступеня прямої спорідненості, який може здійснювати постійний догляд за своєю хворою мамою, що він і робить.

Посилаючись на зазначені обставини, заявник просить задовольнити його заяву, оскільки дана заява, напряму впливає на його права й обов`язки та інтереси особи, яка потребує постійного догляду, породжує виникнення у заявника прав та обов`язків в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Заявник в судове засідання не з`явився, однак подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, про встановлення факту, що має юридичне значення, підтримав в повному обсязі.

Заінтересована особа: Великоберезнянська селищна рада явку свого представника до суду не забезпечила, надала заяву про слухання справи у їх відсутності, проти задоволення заяви не заперечують.

Згідно ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, ознайомившись із змістом заяви та дослідивши письмові докази, зазначає про наступне.

З виданого висновку із протоколу ЛКК від 30.01.2023 р. №222, вбачається, що ОСОБА_2 , 1960 року народження, пенсіонерка, невиліковно хвора, яка через порушення функцій організму не може самостійно пересуватись та обслуговуватись.

З виданого свідоцтва про укладення шлюбу серіїНОМЕР_3 від 27 травня 1978 року, вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 уклав шлюб з ( ОСОБА_2 ) ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , актовий запис № 4 від 27 травня 1978 року.

З свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 від 12 лютого 1979 року вбачається що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є сином ОСОБА_3 та ОСОБА_2 .

З свідоцтва про народження серії НОМЕР_5 від 30 червня 1983 року, вбачається що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , є сином ОСОБА_3 та ОСОБА_2 .

З свідоцтва про народження серії НОМЕР_6 від 03 січня 1991 року вбачається що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , є дочкою ОСОБА_3 та ОСОБА_2 .

З виданої висновку із протоколу ЛКК КНП «ВЦПМСД Ужгородської районної ради» від 02 лютого 2023 року № 32, вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за станом здоров`я не може надавати соціальні послуги та здійснювати сторонній догляд.

З висновку із протоколу ЛКК від 30 січня 2023 року № 213, вбачається, що ОСОБА_1 , 1983 року народження, за станом здоров`я може здійснювати сторонній догляд.

З довідки виданої виконкомом Великоберезнянської селищної ради Ужгородського району Закарпатської області від 03 лютого 2023 року № 169, вбачається що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрований за адресою АДРЕСА_2 , та здійснює постійний щоденний догляд за своєю матір`ю - ОСОБА_2 , 1960 року народження, оскільки вона потребує сторонньої допомоги та постійного щоденного догляду. Осіб, які б могли здійснювати догляд більше не має.

З акту проведення обстеження сім`ї № 102/03.1-19 від 03 лютого 2023 року, вбачається та встановлено спільне ОСОБА_1 з матір`ю проживання та здійснення ним відносно неї постійного догляду за адресою АДРЕСА_2 .

З виданого свідоцтва про шлюбу серіїНОМЕР_7 від 15 лютого 2014 року, вбачається, що ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 уклав шлюб з ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , актовий запис № 8 від 15 лютого 2014 року.

З виданої довідки КНП від 30 січня 2023 року № 23 та пенсійного посвідчення № НОМЕР_8 , вбачається що ОСОБА_5 , 1990 року народження, перебуває у лікаря психолога на «Д» обліку, за станом здоров`я не може здійснювати сторонній догляд.

З копії паспорту ОСОБА_4 , вбачається що такий зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 , а копією пенсійного посвідчення № НОМЕР_9 від 17.10.2023 року підтверджується його інвалідність 3 групи загального захворювання, тобто він не може здійснювати постійний догляд за своєю хворою матір через віддаленість між місцем свого проживання та місцем проживання матері і станом свого здоров`я.

Отже, з аналізу вищенаведеного вбачається, що заявник є єдиною особою, хто може здійснювати постійний сторонній догляд за хворою ОСОБА_2 , яка потребує постійного стороннього догляду згідно з висновку із протоколу ЛКК.

Офіційний догляд (через територіальний орган соціального захисту населення) за особою, що потребує постійного стороннього догляду за станом здоров`я, заявник не оформляв.

Факт здійснення ОСОБА_1 постійного догляду за ОСОБА_2 , має для заявника юридичне значення, оскільки породжує виникнення прав та обов`язків заявника щодо отримання соціальних пільг та виплат та виникнення прав та обов`язків, визначених Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу».

Згідно п.5 ч.2 ст.293 та ч.2 ст.315 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо згідно закону вони породжують юридичні наслідки.

Перелік справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення визначено в ст.315 Цивільного процесуального кодексу України.

Статтею 315 ЦПК України наведено перелік фактів, що мають юридичне значення, справи про встановлення яких розглядаються судом. Частиною 2 вказаної статті передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно до ч.1 ст.293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного суду України за № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» роз`яснено, що суд вправі розглядати справи про встановлення факту, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки.

Тобто, від встановлення такого факту залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян та встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

У вказаній Постанові зазначено вичерпний перелік заяв, які не можуть розглядатися судами, серед яких не вказано про факт здійснення догляду за інвалідом або за престарілим, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досяг 80-річного віку.

При таких обставинах суд вважає, що встановлення факту здійснення догляду та перебування фізичної особи на утриманні, не суперечить Закону і не порушує права, свободи та інтереси осіб та має для заявника ОСОБА_1 юридичне значення, а тому підстав для відмови у задоволенні цієї заяви, судом не встановлено.

Відповідно до ст.89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

З врахуванням вищенаведеного суд приходить до висновку, що заявник звернувся до суду із цією заявою підставно, така є належно обґрунтованою та обставини викладені в заяві підтверджені достовірними доказами, а тому вимоги викладені в заяві ОСОБА_11 підлягають до задоволення в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 293, 294, 315, 319, 263-265, 268, 273 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , зацікавлена особа: Великоберезнянська селищна рада Ужгородського району Закарпатської області, про встановлення факту, що має юридичне значення - здійснення постійного догляду за особою, яка потребує постійного догляду - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , (паспорт серії НОМЕР_10 , РНОКПП НОМЕР_11 ), здійснює постійний догляд на безоплатній основі за своєю мамою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка за станом свого здоров`я відповідно до висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров`я потребує постійного догляду та відсутності інших осіб, окрім ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , які можуть здійснювати постійний догляд за своїєю матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка за станом свого здоров`я відповідно до висновків лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров`я потребує постійного догляду.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано в Закарпатський апеляційний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Великоберезнянський районний суд Закарпатської області.

Учасник справи, якому рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Головуючий Тарасевич П.П.

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117524266
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення - здійснення постійного догляду за особою, яка потребує постійного догляду

Судовий реєстр по справі —298/281/24

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Тарасевич П. П.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Тарасевич П. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні