Ухвала
від 08.03.2024 по справі 490/1606/24
ЦЕНТРАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

490/1606/24 08.03.2024

н\п 1-кс/490/974/2024

Центральний районний суд м. Миколаєва

Справа № 490/1606/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 березня 2024 року м. Миколаїв

Слідчий суддя Центрального районного суду м. Миколаєва ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу директора КП «Миколаївкомунтранс» ОСОБА_3 на бездіяльність уповноважених осіб ВП №1 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

ВСТАНОВИВ:

Директор КП «Миколаївкомунтранс» ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді Центрального районного суду м. Миколаєва зі скаргою на бездіяльність уповноважених осіб ВП №1 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

На обґрунтування скарги вказано, що незважаючи на подану ним заяву про вчинення невідомою особою кримінального правопорушення, а саме знищення шляхом підпалу пластикового контейнеру для збору ТПВ на самонаправляючих колесах, який на праві господарського відання належить КП «Миколаївкомунтранс», органом досудового розслідування відповідні відомості до ЄРДР не внесені. Крім того, заявник зазначив, що КП «Миколаївкомунтранс» було завдано збитків на суму 7572,50 грн., що підтверджується довідкою про балансову вартість контейнерів ТПВ станом на 27.02.2024 року.

Посилаючись на викладене, скаржник просить зобов`язати уповноважену особу ВП №1 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області внести відомості про кримінальне правопорушення до ЄРДР за заявою представника КП «Миколаївкомунтранс» від 26.02.2024 року та розпочати досудове розслідування.

У судове засідання представник КП «Миколаївкомунтранс» ОСОБА_5 не з`явилася, надала заяву про розгляд скарги без її участі, вимоги скарги просила задовольнити у повному обсязі.

Слідчий у судове засідання не з`явився, що згідно до вимог ч.3ст. 306 КПК Українине перешкоджає розгляду скарги.

Вивчивши доводи скарги, додані до неї матеріали, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

28.02.2024 року директор КП «Миколаївкомунтранс» ОСОБА_4 подав заяву про кримінальне правопорушення від 26.02.2024 року до ВП №1 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області, в якій зазначив, що 07.02.2024 року в період з 08:00 год. по 13:00 год. за адресою: вул.. 6 Слобідська, 3 внаслідок підпалу було знищено 1 пластиковий контейнер для збору ТПВ на самонаправляючих колесах, який не підлягає відновленню. Знищений пластиковий контейнер на праві господарського відання належить КП «Миколаївкомунтранс» на підставі Розпорядження управління комунальної власності ММР №23Р від 09.01.2023 року. В результаті вищевказаних дій КП «Миколаївкомунтранс» було завдано збитків на суму 7572,50 грн., що підтверджується довідкою про балансову вартість контейнерів ТПВ станом на 27.02.2024 року. На підставі вищевикладеного, заявник просив орган досудового розслідування внести відповідні відомості до ЄРДР.

01.03.2024 року заявнику було надано письмову відповідь за підписом начальника ВП №1 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_6 , згідно якої вказану заяву було розглянуто згідно ЗУ «Про звернення громадян», та під час перевірки встановлено, що формально в діях невідомих осіб, які пошкодили майно пластиковий контейнер для збору ТПВ містяться ознаки злочину, передбаченого ч.1 ст.194 КК України, однак згідно ч.2 ст.11 КК України не є злочином дія або бездіяльність, яка хоча формально і містить ознаки будь-якого діяння передбаченого Кк України, але через малозначність не становить суспільної небезпеки, тобто не заподіяла і не могла заподіяти істотної шкоди фізичній чи юридичній особі, суспільству або державі.

Відомості до ЄРДР внесені не були.

Відповідно до положень п. 1 ч. 1ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені, зокрема, бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Ч. 4 ст.214 КПК Українивизначено, що слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення.

За вимогамист. 214 КПК України, до Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості, зокрема, про короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела. Повноваженням щодо оцінки відомостей, наведених заявником, чи виявлених з іншого джерела, як таких, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наділені слідчий, прокурор.

При цьому, внесенню до ЄРДР підлягають відомості із заяв, в яких міститься виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, а не із заяв чи повідомлень про події, у яких немає достатньої інформації, що вказує на вчинення кримінального правопорушення.

Згідно до ч.1 ст.11КК України злочином (кримінальне правопорушення) є передбачене цим Кодексом суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб`єктом злочину.

Підставами вважати заяву чи повідомлення саме про злочин є наявність в таких заявах або повідомленнях об`єктивних даних, які дійсно свідчать про ознаки злочину. Такими даними є фактичне існування доказів, що підтверджують реальність конкретної події злочину (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення злочину). Якщо у заявах чи повідомленнях таких даних немає, то вони не можуть вважатися такими, які мають бути обов`язково внесені до ЄРДР. При цьому реальність конкретної події злочину має визначатись наявністю об`єктивних даних, що свідчать про ознаки об`єктивної сторони злочину, тобто даних про наявність суспільно небезпечного діяння для злочинів з формальним складом та, додатково, даних про наслідки для злочинів з матеріальним складом.

Реєстрації в Єдиному реєстрі досудових розслідувань підлягають не будь-які заяви чи повідомлення, а лише ті, які містять достатні відомості про кримінальне правопорушення та можуть об`єктивно свідчити про вчинення особою такого кримінального правопорушення. Якщо у заяві чи повідомленні таких даних немає, то вони не можуть вважатися такими, що повинні бути обов`язково внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Частина 1 ст.194 ККУкраїни передбачає кримінальну відповідальність за умисне знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах.

В свою чергу, згідно положень приміткист. 185 КК України, у статтях185 - 191,194цього Кодексу у великих розмірах визнається злочин, що вчинений однією особою чи групою осіб на суму, яка в двісті п`ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину.

Пунктом 5 підрозділу 1 Розділу ХХ «Перехідні положення»Податкового кодексу Українивизначено, що сума розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, яка використовується для кваліфікації кримінальних правопорушень, встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної підпунктом169.1.1 пункту 169.1 статті 169розділуIVцьогоКодексудля відповідного року. Водночас підпункт169.1.1 пункту 169.1 статті 169розділуIV Податкового кодексу Українипередбачено, що податкова соціальна пільга дорівнює 50 відсоткам розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року.

Внаслідок чого та з урахуваннямст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» на момент вчинення діяння, мова про яке йде у заяві від 26.02.2014 року, розмір суми неоподатковуваного мінімуму доходів громадян розрахований із рівня податкової соціальної пільги становив 1514 грн. Таким чином, для кваліфікації діяння як кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст. 194 КК України, розмір матеріальної шкоди мав становити не менше 378 500 грн.

Разом з тим, в заяві директора КП «Миколаївкомунтранс» ОСОБА_4 не зазначені обставини, які б свідчили про спричинення йому шкоди у великих розмірах, що є обов`язковою складовою об`єктивної сторони злочину, передбаченого ч. 1 ст. 194 КК України. А в своїй заяві, заявник вказує на шкоду, яку завдано КП «Миколаївкомунтранс», в сумі 7572, 50 грн.

Таким чином, заява заявника не містить обставини, які б свідчили про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.194 КК України, оскільки в ній відсутній обов`язковий елемент складу злочину - шкода у великому розмірі, яка має бути матеріальною та в двісті п`ятдесят і більше разів перевищувати неоподаткований мінімум доходів громадян.

Враховуючи викладене, скарга задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст.303,306,307,309 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні скарги директора КП «Миколаївкомунтранс» ОСОБА_3 на бездіяльність уповноважених осіб ВП №1 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117524738
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —490/1606/24

Ухвала від 08.03.2024

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Демінська О. І.

Ухвала від 05.03.2024

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Демінська О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні