Рішення
від 06.03.2024 по справі 603/97/24
МОНАСТИРИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 603/97/24

Провадження №2-о/603/8/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" березня 2024 р. м. Монастириська

Монастириський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючого - судді Галіяна І.М.

секретаря судового засідання Б`єлі Д. С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу

заявник: ОСОБА_1

представник заявника: адвокат Андрусенко Ігор Ярославович

заінтересовані особи: Монастириський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Чортківському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, ОСОБА_2 , ОСОБА_3

предмет заяви: надання права на шлюб

ВСТАНОВИВ:

І. Короткий зміст заявлених вимог.

ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Андрусенко І. Я. звернулася до Монастириського районного суду Тернопільської області з заявою про надання їйправа на шлюб із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1

Вимоги заяви обґрунтовані тим, що заявниця по справі, народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Коржова Монастириського району Тернопільської області. На даний час вона ще не досягла повноліття, проживає по АДРЕСА_1 із своєю матір`ю ОСОБА_3 . У травні 2023 року вона познайомилася з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . З вересня 2023 року вони почали зустрічатись, між ними склалися дуже теплі і щирі стосунки, мають взаємні міцні почуття любові та поваги один до одного.

В зв`язку з наведеним заявник має намір зареєструвати шлюб з громадянином ОСОБА_2 . Проте, коли вони звернулися до Монастириського відділу ДРАЦСу, їм було роз`яснено, що заявник не досягла віку, з якого можна зареєструвати шлюб як це передбачено Сімейним законодавством України, а тому необхідно надати судове рішення про надання права на шлюб. На момент звернення їй виповнилося 16 років.

Також, заявник зазначає, що визнання права на укладення шлюбу для неї є необхідним і відповідає її інтересам, оскільки на даний час вона вже вагітна, а тому їй необхідно терміново зареєструвати шлюб до народження дитини. Крім того вказує, що її батьки та батьки нареченого не заперечують проти укладення шлюбу. Реєстрація шлюбу із ОСОБА_2 відповідає її інтересам, вони кохають один одного та зацікавлені в реєстрації шлюбу та народженні дитини.

ІІ. Процесуальні рішення в справі.

Ухвалою судді Монастириського районного суду Тернопільської області від 13.02.2024 року відкрито провадження у справі та призначено справу до судового розгляду.

ІІІ. Позиції сторін.

У зв`язку з виникненням труднощів для реалізації подальших прав заявника щодо реєстрації шлюбу представник заявника просить надати ОСОБА_1 право на шлюб.

Заявник та її представник ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилися, подали до суду заяву про розгляд справи без їхньої участі, заявлені вимоги підтримують в повному обсязі та просять їх задовольнити.

Заінтересовані особи: представник Монастириського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Чортківському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилися, подали до суду заяви про розгляд справи без їхньої участі, заяву вважають такою, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З огляду на зазначене суд не вбачає перешкод у судовому розгляді справи.

ІV. Фактичні обставини встановлені судом.

Судом встановлено, що заявник - ОСОБА_1 , народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 і на день розгляду заяви в суді є неповнолітньою, зокрема такою, яка не досягла шлюбного віку, що підтверджується паспортом № НОМЕР_1 виданим 23.04.2021 року.

У травні 2023 року заявник познайомилась з ОСОБА_2 , що випливає з поданої заяви і відсутністю заперечень щодо заявлених вимог.

Заявник завагітніла, що підтверджується довідкою від 11.01.2024 року №37, виданою КНП «Монастириська міська лікарня», згідно з якої ОСОБА_1 , 2007 року народження, перебуває на обліку в жіночій консультації з діагнозом: вагітність 3-4 тижні.

Судом також встановлено, що заявниця має намір зареєструвати шлюб з ОСОБА_2 .

Мати заявниці - ОСОБА_3 , не заперечує проти надання судом права на шлюб своїй дочці, що підтверджується заявою матері.

V. Джерела права й акти їх застосування.

Визначаючись із заявленою вимогою про надання права на шлюб суд враховує таке.

Право на шлюб чоловіка та жінки, які досягли шлюбного віку, закріплено у статті 12 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зі змінами внесеними Протоколом №11, зокрема, чоловік і жінка, що досягли шлюбного віку, мають право на шлюб і створення сім`ї згідно з національними законами, які регулюють здійснення цього права.

Відповідно до роз`яснень п. 2 Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 2007 року N 11 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя" заява про надання особі, яка досягла чотирнадцяти років, права на шлюб (ст. 23 СК України) повинна розглядатися судом в окремому провадженні (ч. 3 ст. 293 ЦПК України). При цьому до участі в справі залучаються один або обоє батьків (усиновлювачів) неповнолітньої дитини, піклувальник, особа, з якою передбачається реєстрація шлюбу, а також інші заінтересовані особи. Заперечення батьків (піклувальників) щодо надання права на шлюб не є підставою для відмови в задоволенні заяви, оскільки головним критерієм для задоволення заяви про надання права на шлюб є встановлення судом факту про відповідність такого права інтересам заявника. Резолютивна частина рішення повинна відповідати вимогам ч. 2 ст. 23 СК України, згідно з якою суд надає право на шлюб (а не знижує шлюбний вік), а також містити прізвище, ім`я та по батькові особи, право на шлюб з якою надається судом.

Згідно з ч. 2 п. 2 ст. 293 ЦПК України, у порядку окремого провадження розглядаються також справи про надання права на шлюб.

Відповідно до ст. 22 Сімейного Кодексу України (далі - СК України), шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.

Відповідно до ст. 23 СК України, право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

На підставі викладеного, оскільки заявниця досягла віку, з якого виникає право на звернення до суду із заявою про надання права на шлюб, враховуючи той факт, що вона має намір укласти шлюб для створення повноцінної сім`ї, готується стати матір`ю, заінтересовані особи не заперечують проти укладення шлюбу, суд вважає, що надання права на шлюб відповідає правам та законним інтересам заявниці.

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення по справі в порядку окремого провадження судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Керуючись статтею 124 Конституції України, ст. ст. 13, 81, ч. 2 ст. 247, 259, 263-265, ч. 4 ст. 268, ч. 5 ст. 272, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про надання права на шлюб - задовольнити.

Надати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право на шлюб з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а у разі ухвалення рішення за відсутності учасників справи протягом тридцяти днів з дати складення повного судового рішення.

У разі оголошення в судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини судового рішення чи ухвалення рішення за відсутності учасниківсправи або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст судового рішення складено 06.03.2024 року.

Учасники справи:

Заявник: ОСОБА_1 , (РНОКПП НОМЕР_2 ), адреса проживання: АДРЕСА_1 .

Представник заявника: адвокат Андрусенко Ігор Ярославович, (Свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю №701 від 27.04.2012 року, Ордер серії ВО №1070183 на надання правничої (правової) допомоги від 09.02.2024 року), адреса робочого місця: вул.С.Бандери №1 м.Монастириська Тернопільська область .

Заінтересовані особи:

Монастириський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Чортківському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, (Код ЄДРПОУ 21161575),адреса місцезнаходження: вул. Шевченка, 12А, м. Монастириська

Тернопільської області

ОСОБА_2 , адреса проживання: АДРЕСА_3

ОСОБА_3 ,адреса проживання: АДРЕСА_1 .

Суддя І. М. Галіян

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117524853
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —603/97/24

Рішення від 06.03.2024

Цивільне

Монастириський районний суд Тернопільської області

Галіян І. М.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Монастириський районний суд Тернопільської області

Галіян І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні