Рішення
від 05.03.2024 по справі 686/4768/24
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/4768/24

Провадження № 2-о/686/162/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 березня 2024 року м. Хмельницький

Хмельницький міськрайонний суд в складі:

головуючого судді Палінчака О.М.

присяжних: Галко О.М., Ігнатенка О.А.,

при секретарі Цибульській Г.В.,

за участю заявників ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

представників заінтересованих осіб

Органу опіки та піклування виконавчого комітету

Хмельницької міської ради Сувілової Л.А.,

КНП «Хмельницький обласний спеціалізований

будинок дитини» Горин К.З.,

розглянувши у закритому судовому засіданні в місті Хмельницькому цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Хмельницької міської ради, Комунальне некомерційне підприємство «Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини» про усиновлення дитини,

встановив:

16 лютого 2024 року заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулись до суду із заявою про усиновлення малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , із зміною дитині прізвища на « ІНФОРМАЦІЯ_7 », по батькові на « ІНФОРМАЦІЯ_7 », місце народження просили вказати «Україна, Запорізька область, місто Енергодар». Окрім того, заявники просять виключити з актового запису про народження дитини відомості про попередніх батьків дитини, записавши їх батьками дитини.

Обґрунтовуючи свої вимоги, заявники вказали на те, що з 26.12.2023 року перебувають на обліку кандидатів в усиновлювачі в службі у справах дітей Нетішинської міської ради Хмельницької області.

Заявники виявили бажання скористатись своїм правом на усиновлення дитини, так як власних дітей у них немає, матеріально забезпечені та мають все необхідне для виховання дитини. Заявники розуміють всі аспекти, пов`язані з усиновленням, відчувають себе психологічно готовими до виховання усиновленої дитини та впевнені, що забезпечать дитині належні умови для фізичного і духовного розвитку, належне виховання та освіту. Тому, просять задовольнити подану заяву.

Ухвалою судді від 20 лютого 2024 року відкрито провадження по справі та призначено справу до розгляду в порядку окремого провадження.

В судовому засіданні заявники кожний окремо вимоги заяви підтримали, просили її задовольнити.

Представник органу опіки та піклування вважає дане усиновлення доцільним і таким, що відповідає інтересам дитини.

Представник КНП «Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини» заявлені вимоги підтримала та просить їх задовольнити.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню.

Судом об`єктивно встановлено, що згідно рішення виконавчого комітету Волочиської міської ради Хмельницької області № 85 від 10.03.2023 року малолітній ОСОБА_3 має статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

Згідно з Витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження № 00021917724 від 21.01.2019 року батьками малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вказано ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Заочним рішенням Волочиського районного суду Хмельницької області від 12 січня 2023 року (набрало законної сили 17.02.2023 року) ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , позбавлено батьківських прав відносно малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Як вбачається із висновку Служби у справах дітей виконавчого комітету Нетішинської міської ради Хмельницької області про можливість заявників бути усиновлювачами від 26.12.2023 року № 12/03-10-1722/23, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 можуть бути усиновлювачами однієї-двох усиновлених дітей будь-якої статті віком від 2 місяців до 6 років та поставлені на облік кандидатів в усиновлювачі за № 35/2023 від 26.12.2023 року.

Заявники є громадянами України, здоровими та дієздатними особами, не перебувають на обліку у психоневрологічному і наркологічному диспансерах, не мають медичних заперечень щодо усиновлення, позитивно характеризуються, не притягувались до кримінальної відповідальності, мають постійний дохід.

Ці обставини визнаються учасниками процесу, а доцільність усиновлення підтверджується: копією свідоцтва про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , серія НОМЕР_1 ; висновком про стан здоров`я, фізичний та розумовий розвиток ОСОБА_3 від 01.02.2024 року; актом про знайомство кандидатів в усиновлювачі з дитиною; згодою на усиновлення від 06.20.2024 року №140; висновком виконавчого комітету Хмельницької міської ради про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини від 09.02.2024 року № 24/01-31; актом обстеження житлово-побутових умов проживання заявників від 17.11.2023 року; висновком про стан здоров`я заявників; довідками про дохід заявників; довідками про не притягнення заявників до кримінальної відповідальності; копією свідоцтва про шлюб серія НОМЕР_2 ; витягами з реєстру територіальної громади із відомостями про заявників; копіями довідок про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи від 18.08.2022 року та 27.08.2022 року; довідкою про проходження курсу підготовки з питань виховання дітей, позбавлених батьківського піклування від 20.12.2023 року №979; копією повідомлення від 06.02.2024 року № 319/19/01-09/04в про згоду на роз`єднання братів при усиновленні малолітнього ОСОБА_3 .

Принцип 6 Конвенції «Про права дитини» від 20 листопада 1959 року, Генеральної Асамблеї ООН проголошує, що дитина для повного та гармонійного розвитку її особистості потребує любові та розуміння. Вона повинна, коли є можливість, рости під піклуванням та відповідальністю своїх батьків і у всякому випадку в атмосфері любові й моральної і матеріальної забезпеченості; малолітня дитина не повинна, крім тих випадків, коли мають місце виключні обставини, бути розлученою зі своєю матір`ю. На суспільство і на органи публічної влади повинен лежати обов`язок здійснювати особливе турбування про дітей, немаючих сім`ї та про дітей немаючих достатніх засобів до існування.

Статтею 20 Конвенції «Про права дитини» від 20.11.1959 року, Генеральної Асамблеї ООН відзначає, що одним з власних як найкращих інтересів дитини є її усиновлення.

Відповідно до ст. 20 Конвенції «Про права дитини», та дитина, яка тимчасово або постійно позбавлена сімейного оточення або яка в її власних найкращих інтересах не може залишатися в такому оточенні, має право на особливий захист і допомогу, що надається державою, а згідно зі ст. 21 зазначеної Конвенції при усиновленні мають враховуватись найкращі інтереси дитини.

Відповідно до ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 223 СК України особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення.

Відповідно до ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Відповідно до ст. 231 СК України якщо усиновлювачами є одночасно жінка та чоловік і якщо вони записуються батьками дитини, відповідно змінюються прізвище та по батькові дитини. За заявою усиновлювачів може бути змінено ім`я дитини. Якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини. Про зміни, передбачені у цій статті, суд зазначає у рішенні про усиновлення.

Відповідно до п. 6 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30.03.2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч. 1-3 ст. 218 СК України щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

Відповідно до Конвенції про права дитини, ратифікованої Постановою Верховної Ради України № 789-XII від 27.02.1991 року, діти мають право на особливе піклування і допомогу. Дитині для повного і гармонійного розвитку її особи необхідно зростати в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові і розумінні.

Відповідно до ст. 314 ЦПК України, у разі задоволення заяви суд зазначає у резолютивній частині рішення про усиновлення дитини або повнолітньої особи заявником (заявниками). За клопотанням заявника (заявників) суд вирішує питання про зміну імені, прізвища та по батькові, дати і місця народження усиновленої дитини, про зміну імені, прізвища, по батькові усиновленої повнолітньої особи, про запис усиновлювачів батьками.

Згідно з пунктом 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, що затверджені наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 року №96/5, підставою для внесення змін в актовий запис цивільного стану є рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Відповідно до ст. 224 СК України, при дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Статтею 225 СК України передбачено, що усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що усиновлення подружжям ОСОБА_1 малолітнього ОСОБА_3 є доцільним і не суперечить вимогам закону, а також, таким, що відповідає інтересам дитини.

Оскільки вимоги в частині усиновлення визнані судом такими, що підлягають задоволенню, вимоги про внесення змін до актового запису, також, підлягають задоволенню, як такі, що відповідають інтересам дитини.

Відповідно до статті 129-1 Конституції України судове рішення є обов`язковим до виконання; держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 82, 141,223, 259, 263-265, 293, 294, 312-314 ЦПК України, ст.ст. 207, 208 ч.1, 211, 212, 215, 218,219, 222-224, 229-231, 233 СК України, суд,

ухвалив:

Вимоги заяви ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Хмельницької міської ради, Комунальне некомерційне підприємство «Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини» про усиновлення дитини - задовольнити.

Провести усиновлення ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянин України, РНОКПП НОМЕР_3 ) та ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянка України, РНОКПП НОМЕР_4 ) малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Органу державної реєстрації актів цивільного стану внести відповідні зміни до актового запису про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , який зроблений 18 грудня 2018 року Волочиським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області за № 319, а саме: вказати прізвище дитини « ІНФОРМАЦІЯ_7 » замість « ОСОБА_3 », по батькові « ІНФОРМАЦІЯ_7 » замість « ОСОБА_3 », місце народження «Україна, Запорізька область, місто Енергодар» замість «Україна, Хмельницька область, Волочиський район, місто Волочиськ».

ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянин України, РНОКПП НОМЕР_3 ) та ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянка України, РНОКПП НОМЕР_4 ) записати батьком та матір`ю дитини, виключивши відомості з актового запису про народження дитини попередніх батьків: ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Видати нове свідоцтво про народження з урахуванням внесених змін.

Для внесення змін до актового запису про народження усиновленої дитини копію рішення суду після набрання ним законної сили надіслати до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення.

Судові витрати, пов`язані з розглядом справи про усиновлення, віднести на рахунок заявників.

Особи, яким у зв`язку з виконанням службових обов`язків доступна інформація щодо усиновлення (перебування осіб, які бажають усиновити дитину, на обліку, пошук ними дитини для усиновлення, подання заяви про усиновлення, розгляд справи про усиновлення, здійснення нагляду за дотриманням прав усиновленої дитини тощо), а також інші особи, яким став відомий факт усиновлення, зобов`язані не розголошувати її, зокрема і тоді, коли усиновлення для самої дитини не є таємним.

Усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом 30 днів до Хмельницького апеляційного суду.

Головуючий суддя О.М. Палінчак

Присяжні О.М. Галко

О.А. Ігнатенко

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117524999
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дитини

Судовий реєстр по справі —686/4768/24

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Палінчак О. М.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Палінчак О. М.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Палінчак О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні