Ухвала
від 08.03.2024 по справі 497/551/24
БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

08.03.2024

Справа № 497/551/24

Провадження № 2-о/497/55/24

УХвала

про залишення позовної заяви без руху

08.03.24 року м.Болград

Суддя Болградського районного суду Одеської області Кодінцева Світлана Володимирівна, розглянувши матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 заінтересована особа Орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Василівської сільської ради Болградського району Одеської області про усиновлення малолітньої дитини та внесення змін до актового запису,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернулася до суду з зазначеною заявою та просить постановити рішення, яким оголосити його ОСОБА_1 усиновлювачем малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та внести зміни в актовий запис про її народження, видавши нове свідоцтво про народження дитини ОСОБА_2 .

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

За п. 4 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема, про усиновлення.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Дослідивши заяву та додані до неї документи, суд приходить до висновку, що заява не відповідає вимогам ст. 177 ЦПК України.

Заява про усиновлення дитини за змістом повинна відповідати вимогам ст. 311 ЦПК України. До заяви про усиновлення дитини за наявності мають бути додані такі документи: 1) копія свідоцтва про шлюб, а також письмова згода на це другого з подружжя, засвідчена нотаріально, - при усиновленні дитини одним із подружжя; 2) медичний висновок про стан здоров`я заявника; 3) довідка з місця роботи із зазначенням заробітної плати або копія декларації про доходи; 4) документ, що підтверджує право власності або користування жилим приміщенням; 5) інші документи, визначені законом.

Перед тим, як звернутись до суду, особи, які бажають усиновити дитину, повинні дотриматись процедури, яка визначена постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2008 № 905 «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей» далі - Порядок.

Для усиновлення дитини те з подружжя, хто бажає її усиновити, звертається з відповідною заявою до служби у справах дітей за місцем проживання дитини. До заяви додаються документи згідно переліку, наведеного у Порядку.

Служба у справах дітей протягом 10 робочих днів після надходження заяви та документів складає акт обстеження житлово-побутових умов дитини, з`ясовує чи згодна дитина на усиновлення відповідно до пункту 72 Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей, розглядає питання про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини і готує проект відповідного висновку.

Висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини оформляється на бланку районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі утворення) ради, підписується головою (заступником голови), скріплюється печаткою та видається заявнику під розписку.

Разом з висновком заявнику повертаються пронумеровані, прошнуровані, скріплені печаткою та завірені підписом керівника (заступника керівника) служби у справах дітей документи, подані кандидатом в усиновлювачі.

Лише після цього заявник вправі звернутися до суду з заявою про усиновлення дитини.

З доданих до позовної заяви додатків не вбачається наявність висновку органу опіки та піклування.

Згідно ч. ч. 1, 2, 3 ст. 312 ЦПК України суддя під час підготовки справи про усиновлення дитини до розгляду вирішує питання про участь у ній як заінтересованих осіб відповідного органу опіки та піклування, а у справах, провадження в яких відкрито за заявами іноземних громадян, - уповноваженого органу виконавчої влади. Орган опіки та піклування повинен подати суду висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини. До висновку органу опіки та піклування мають бути додані: 1) акт обстеження умов життя заявника, складений за місцем його проживання; 2) свідоцтво про народження дитини; 3) медичний висновок про стан здоров`я дитини, про її фізичний і розумовий розвиток; 4) у випадках, встановлених законом, згода батьків, опікуна, піклувальника дитини, закладу охорони здоров`я або навчального закладу, а також самої дитини на усиновлення. Суд у разі необхідності може вимагати подання інших документів.

Крім цього, заявником ОСОБА_1 і його представником заявлена вимога про визнання заявника усиновлювачем, а не про усиновлення заявником ОСОБА_1 дитини. Проте означені вимоги по своїй суті є різними юридичними фактами і порядок їх розгляду визначений різними Главами Цивільного процесуального кодексу України: про визнання усиновлювачем - Глава 6, про усиновлення - Глава 5.

Згідно ст.185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху та встановлює строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За викладених обставин, подана заява підлягає залишенню без руху для усунення недоліків, визначених в ній.

Керуючись ст.ст.95, 174-177, 185, 260, 310-312, 315, 318 ЦПК України, суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Василівської сільської ради Болградського району Одеської області про усиновлення малолітньої дитини та внесення змін до актового запису - залишити без руху.

Запропонувати заявнику усунути недоліки у строк не пізніше п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

У разі невиконання вказаних вимог позовна заява буде вважатися неподаною та повернута заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя С.В.Кодінцева

Дата ухвалення рішення08.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117525619
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення малолітньої дитини та внесення змін до актового запису

Судовий реєстр по справі —497/551/24

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні