Ухвала
від 07.03.2024 по справі 911/3611/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"07" березня 2024 р. м. Київ Справа №911/3611/23

За позовом Керівника Білоцерківської окружної прокуратури (09100, Київська обл., м. Біла Церква, вул. Шолом-Алейхема, 38а)

в інтересах держави в особі

1. Білоцерківської районної державної адміністрації (09117, Київська обл., м. Біла Церква, вул. Ярослава Мудрого, 2) та

2. Київської обласної державної адміністрації (01196, м. Київ, площа Лесі Українки, 1)

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Спеціальне товарне рибне господарство «Косівське» (09342, Київська обл., Білоцерківський р-н, с. Руде Село, вул. Кар`єрна, 3а)

про усунення перешкод у користуванні та розпорядженні майном шляхом припинення використання для цілей спеціального використання водних біоресурсів в режимі рибогосподарської експлуатації земельної ділянки в комплексі з розташованим на ній водним об`єктом, зобов`язання повернути земельну ділянку з розташованим на ній водним об`єктом

Суддя Третьякова О.О.

Секретар судового засідання Капля Є.В.

Представники:

прокурор: Набок Ю.В.

від позивача-1: не з`явився

від позивача-2: не з`явився

від відповідача: Неживок І.В.

Обставини справи:

Господарським судом Київської області здійснюється в підготовчому провадженні розгляд справи №911/3611/23 за позовом Керівника Білоцерківської окружної прокуратури (далі прокурор) в інтересах держави в особі Білоцерківської районної державної адміністрації (далі позивач-1) та Київської обласної державної адміністрації (далі позивач-2) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Спеціальне товарне рибне господарство «Косівське» (далі відповідач) про усунення перешкод у користуванні та розпорядженні майном шляхом припинення використання для цілей спеціального використання водних біоресурсів в режимі рибогосподарської експлуатації земельної ділянки в комплексі з розташованим на ній водним об`єктом, зобов`язання повернути земельну ділянку з розташованим на ній водним об`єктом.

22.02.2024 та повторно 26.02.2024 від відповідача до Господарського суду Київської надійшла заява про залучення в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, Державного агентства меліорації та рибного господарства України (04053 м.Київ, вул.Січових Стрільців, 45-а, код ЄДРПОУ 37472282). Вказана заява відповідача мотивована тим, що Державним агентством меліорації та рибного господарства України 04.11.2015 був погоджений режим рибогосподарської експлуатації Косівського водосховища річки Рось, що надає відповідачу право на використання об`єктів тваринного світу в Косівському водосховищі, а у разі задоволення позовних вимог у справі №911/3611/23 відповідач буде позбавлений можливості здійснювати діяльність згідно із встановленим режимом, що також може вплинути на права та обов`язки Державного агентства меліорації та рибного господарства України щодо сторін спору.

07.03.2024 до Господарського суду Київської області від прокурора надійшло заперечення на клопотання відповідача про залучення в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, Державного агентства меліорації та рибного господарства України. Прокурор при цьому послався на те, що правомірність надання відповідачу Державним агентством меліорації та рибного господарства України (у запереченнях прокурора містилась описка - «Державним агентством водних ресурсів України») режиму рибогосподарської експлуатації Косівського водосховища річки Рось не є предметом розгляду справи №911/3611/23, але до участі у справі необхідно залучити в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача Регіональний офіс водних ресурсів річки Рось, який є бюджетною організацією та до завдань якого належить забезпечення реалізації державної політики у сфері водного господарства та гідротехнічної меліорації земель в басейні річки Рось у межах Київської області.

Також 07.03.2024 до Господарського суду Київської області від прокурора надійшло клопотання про залучення в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача Регіонального офісу водних ресурсів річки Рось (09114 Київська область, м.Біла Церква, вул.Глиняна, 51-в, код ЄДРПОУ 03562263). Вказане клопотання мотивоване тим, що спірні земельні ділянки, вимоги щодо яких розглядаються у справі №911/3611/23, перебувають у постійному користуванні Регіонального офісу водних ресурсів річки Рось.

В підготовче засідання 07.03.2024 з`явився прокурор та відповідач, які підтримали свої правові позиції з питання залучення третіх осіб, позивачі не з`явились. Відповідач не заперечив проти задоволення клопотання прокурора про залучення в якості третьої особи Регіонального офісу водних ресурсів річки Рось, прокурор при цьому уточнив своє клопотання щодо залучення вказаної юридичної особи як третьої особи на стороні обох позивачів.

Дослідивши заяви (клопотання) прокурора та відповідача про залучення третіх осіб та з`ясувавши думку учасників справи, які з`явились в підготовче засідання, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч.1 та 2 ст.50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У справі №911/3611/23 розглядається спір з приводу використання Косівського водосховища річки Рось та земельних ділянок водного фонду, вирішення якого вплинути на права та обов`язки Регіонального офісу водних ресурсів річки Рось як користувача спірних земельних ділянок та Державного агентства меліорації та рибного господарства України, яке погоджувало режим рибогосподарської експлуатації Косівського водосховища річки Рось, та є органом влади, до завдань якого відноситься реалізація державної політики у сфері рибного господарства та рибної промисловості, охорони, використання та відтворення водних біоресурсів, регулювання рибальства, продовольчого забезпечення, меліорації земель та експлуатації державних водогосподарських об`єктів комплексного призначення.

Відповідно до ч.4, 5 та 6 ст.50 Господарського процесуального кодексу України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

Відповідно до ч.1 та 2 ст.2 Господарського процесуального кодексу України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Таким чином, суд дійшов висновку про необхідність залучення до участі у справі №911/3611/23 в якості третіх осіб: 1) Регіонального офісу водних ресурсів річки Рось в якості третьої особи без самостійних вимог на стороні позивачів та 2) Державного агентства меліорації та рибного господарства України в якості третьої особи без самостійних вимог на стороні відповідача.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 2, 13, 42, 50, 74, 182-185, 234-236 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1.Залучити до участі у справі №911/3611/23 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивачів Регіональний офіс водних ресурсів річки Рось (09114 Київська область, м.Біла Церква, вул.Глиняна, 51-в, код ЄДРПОУ 03562263), надалі третя особа-1.

2.Залучити до участі у справі №911/3611/23 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Державне агентство меліорації та рибного господарства України (04053 м.Київ, вул.Січових Стрільців, 45-а, код ЄДРПОУ 37472282), надалі третя особа-2;

3. Відкласти підготовче засідання на 28.03.2024 о 14:20.

4. Запропонувати третім особам надати письмові пояснення по суті справи №911/3611/23. Встановити кожній третій особі строк для подання письмових пояснень по суті позовних вимог з викладенням своїх аргументів та міркувань з додержанням вимог ст.168 Господарського процесуального кодексу України десять днів з дня отримання цієї ухвали такою третьою особою.

5. Зобов`язати прокурора, позивачів та відповідача направити третім особам всі заяви та документи, подані ними до суду у даній справі, та надати до суду докази надіслання таких заяв та документів третім особам;

6. Встановити учасникам справи строк для подання відповіді на пояснення третіх осіб з додержанням ст.168 Господарського процесуального кодексу України, у разі реалізації ними такого права, сім днів з дня отримання пояснень третьої особи.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та окремо від рішення суду не підлягає оскарженню.

Повний текст ухвали складено та підписано 08.03.2024.

Суддя О.О. Третьякова

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117526401
СудочинствоГосподарське
Сутьусунення перешкод у користуванні та розпорядженні майном шляхом припинення використання для цілей спеціального використання водних біоресурсів в режимі рибогосподарської експлуатації земельної ділянки в комплексі з розташованим на ній водним об`єктом, зобов`язання повернути земельну ділянку з розташованим на ній водним об`єктом

Судовий реєстр по справі —911/3611/23

Ухвала від 03.05.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Третьякова О.О.

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Третьякова О.О.

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Третьякова О.О.

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Третьякова О.О.

Ухвала від 07.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Третьякова О.О.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Третьякова О.О.

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Третьякова О.О.

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Третьякова О.О.

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Третьякова О.О.

Ухвала від 14.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Третьякова О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні