Ухвала
від 08.03.2024 по справі 918/256/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"08" березня 2024 р. м. Рівне Справа № 918/256/24

Господарський суд Рівненської області у складі судді Бережнюк В.В. розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Управляюча компанія "Чистота і порядок" про зобов`язання здійснити нарахування плати за послуги з управління багатоквартирним будинком відповідно до фактичних нарахувань та обсягів наданих послуг, та скасування заборгованості за надання послуги з управління багатоквартирним будинком

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до Господарського суду Рівненської області з позовом до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Управляюча компанія "Чистота і порядок" про:

- зобов`язання Товариство з обмеженою відповідальністю "Управляюча компанія "Чистота і порядок" здійснити остаточне нарахування плати за послуги відповідно до фактичних нарахувань та обсягів наданих послуг за період з дати укладання договору № 134 про надання послуг з управління багатоквартирним будинком від 01.04.2020 року, укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю "Управляюча компанія "Чистота і порядок" та співвласниками, по 2 квітня 2023 року.

- скасування заборгованості, яку Товариство з обмеженою відповідальністю "Управляюча компанія "Чистота і порядок" нарахував за період з 02.04.2023 року по 30.11.2023 року співвласнику багатоквартирного будинку, що розташований за адресою: м. Рівне, вул. Василя Червонія, будинок 69, за Договором № 134 про надання послуг з управління багатоквартирним будинком від 01.04.2020 року.

В обґрунтування підстав заявленого позову позивач посилається на таке: Позивачем, від імені співвласників багатоквартирного будинку, було належним чином повідомлено Відповідача про припинення дії договору № 134 про надання послуг з управління багатоквартирним будинком від 01.04.2020 року відповідно до вимог ст. 13 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку". Співвласниками багатоквартирного будинку будинку АДРЕСА_1 ) відповідно до вимог закону та умов договору було реалізовано своє право на зміну управителя та дострокове розірвання договору. Факт волевиявлення співвласників багатоквартирного будинку підтверджується рішенням, оформленим протоколом зборів співвласників від 11 листопада 2022 р., про що було повідомлено Відповідача. Враховуючи положення абзацу 4 пункту 5 статті 13 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", співвласниками було реалізовано своє право на зміну управителя та дострокове розірвання договору, тому вимоги викладені у повідомленні Позивача від 02.02.2023 року на адресу Відповідача про розірвання договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком підлягає достроковому розірванню є законними. Відповідач ігнорує рішення співвласників будинку про зміну управителя, відмовлявся припинити надання послуг з управління багатоквартирним будинком та продовжував незаконно здійснювати нарахування за послуги з управління будинком в період з 01.04.2023 року до 30.11.2023 року, тобто в той період, коли укладений з ним Договір про надання послуги з управління багатоквартирним будинком від 01.04.2020 року фактично припинив свою дію. У зазначений період (з 01.04.2023 року до 30.11.2023 року) послуги з управління багатоквартирним будинком співвласникам надає ТОВ "Асоціація управителів Рівненщини", з яким на підставі Протоколу зборів співвласників від 11.11.2022 р. був укладений Договір № 01032023/01 про надання послуги з управління багатоквартирним будинком від 01.03.2023 року, відповідно до якого новий управитель розпочав надання послуг з управління будинком, а співвласники здійснюють оплату згідно цього договору. Відповідач не надавав співвласникам послуги з управління багатоквартирним будинком в період з 01.04.2023 30.11.2023, співвласники фактично не користувались наданими Відповідачем послугами. Таким чином, у співвласників багатоквартирного будинку відсутній обов`язок оплачувати послуги, які їм не надавалися Відповідачем.

Розглянувши матеріали позовної заяви фізичної особи ОСОБА_1 , суд дійшов висновку про таке.

Статтею 124 Конституції України закріплено, що правосуддя в Україні здійснюють виключно суди. Юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір та будь-яке кримінальне обвинувачення. У передбачених законом випадках суди розглядають також інші справи.

Згідно з ч. 1 ст. 2 ГПК України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Частиною 2 статті 4 ГПК України передбачено, що юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Частиною першою статті 20 ГПК України унормовано, що господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку зі здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів (п.3); справи у спорах, що виникають з правочинів щодо акцій, часток, паїв, інших корпоративних прав в юридичній особі, крім правочинів у сімейних та спадкових правовідносинах (п.4); справи у спорах щодо оскарження актів (рішень) суб`єктів господарювання та їх органів, посадових та службових осіб у сфері організації та здійснення господарської діяльності, крім актів (рішень) суб`єктів владних повноважень, прийнятих на виконання їхніх владних управлінських функцій, та спорів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем (п. 10); справи у спорах між юридичною особою та її посадовою особою (у тому числі посадовою особою, повноваження якої припинені) про відшкодування збитків, заподіяних юридичній особі діями (бездіяльністю) такої посадової особи, за позовом власника (власників), учасника (учасників), акціонера (акціонерів) такої юридичної особи, поданим в її інтересах (п. 12); інші справи у спорах між суб`єктами господарювання (п. 15).

Згідно з ч. 1 ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 ГК України під господарською діяльністю у цьому Кодексі розуміється діяльність суб`єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

Згідно з ч. 3, 5 ст. 65 ГК України для керівництва господарською діяльністю підприємства власник (власники) безпосередньо або через уповноважені органи чи наглядова рада такого підприємства (у разі її утворення) призначає (обирає) керівника підприємства, який є підзвітним власнику, його уповноваженому органу чи наглядовій раді. Керівник підприємства, головний бухгалтер, члени наглядової ради (у разі її утворення), виконавчого органу та інших органів управління підприємства відповідно до статуту є посадовими особами цього підприємства. Статутом підприємства посадовими особами можуть бути визнані й інші особи. Керівник підприємства без доручення діє від імені підприємства, представляє його інтереси в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з юридичними особами та громадянами, формує адміністрацію підприємства і вирішує питання діяльності підприємства в межах та порядку, визначених установчими документами.

Так, для віднесення справи до господарської юрисдикції суду необхідно визначити, чи правовідносини та спір є господарськими. Зокрема, господарський спір підвідомчий господарському суду за таких умов: участь у спорі суб`єкта господарювання; наявність між сторонами, по-перше, господарських відносин і, по-друге, спору про право, що виникає з відповідних відносин; наявність у законі норми, що прямо передбачала б вирішення спору господарським судом; відсутність у законі норми, що прямо передбачала б вирішення такого спору судом іншої юрисдикції.

Отже, господарські суди на загальних підставах вирішують спори між суб`єктами господарської діяльності, а також спори, якщо сторонами в судовому процесі виступають фізичні особи, що не є суб`єктами підприємницької діяльності, якщо це прямо передбачено процесуальним законом.

Водночас суд відзначає, що серед загальних критеріїв визначення судової юрисдикції виділяють предметний (характер спірних матеріальних правовідносин) і суб`єктний (суб`єктний склад цих правовідносин) критерії. Критерії розмежування видів судової юрисдикції - це передбачені законом підстави, з якими пов`язується можливість віднесення справи до того чи іншого виду судової юрисдикції.

Відповідно до ст.5 ЗУ "Про житлово-комунальні послуги" до житлово-комунальних послуг належать:

1) житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком. Послуга з управління багатоквартирним будинком включає: забезпечення утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, якщо прибудинкова територія, за даними Державного земельного кадастру, знаходиться у власності або користуванні співвласників багатоквартирного будинку відповідно до вимог законодавства, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку; інші додаткові послуги, які можуть бути замовлені співвласниками багатоквартирного будинку;

2) комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, управління побутовими відходами.

Як вбачається з позовної заяви фізичної особи ОСОБА_1 , позовні вимоги позивачем заявлені до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Управляюча компанія "Чистота і порядок" .

В цей же час, з аналізу позовних вимог та підстав позову фізичної особи ОСОБА_1 можна зробити висновки, що спірні правовідносини, які позивач вирішив передати на розгляд господарському суду, стосуються порушених прав позивача як споживача житлових послуг, оскільки саме до останніх відноситься послуга з управління багатоквартирним будинком.

Щодо предмету та підстав позову, які стосуються захисту прав позивача безпосередньо та виключно як споживача житлових послуг, суд роз`яснює, що з урахуванням суб`єктного складу спірних правовідносин (позивач є фізичною особою) та ст. 19 ЦПК України, справи, що виникають з житлових відносин, підлягають розгляду в порядку цивільного судочинства.

Отже, позовні вимоги позивача фізичної особи, які стосуються прав позивача як споживача житлових послуг, не підлягають розгляду за правилами господарського судочинства.

Згідно з ч. 1, 3-6 ст. 175 ГПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства. Про відмову у відкритті провадження у справі постановляється ухвала не пізніше п`яти днів з дня надходження заяви. Така ухвала надсилається заявникові не пізніше наступного дня після її постановлення в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу. До ухвали про відмову у відкритті провадження у справі, що надсилається заявникові, додаються позовні матеріали. Копія позовної заяви залишається в суді. Ухвалу про відмову у відкритті провадження у справі може бути оскаржено. У разі скасування цієї ухвали позовна заява вважається поданою в день первісного звернення до суду. Відмовляючи у відкритті провадження з підстави, встановленої пунктом 1 частини першої цієї статті, суд повинен роз`яснити заявнику, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи.

Враховуючи вищевикладене, позовна заява фізичної особи ОСОБА_1 не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства, що є підставою для відмови у відкритті провадження у справі згідно з п. 1 ч. 1 ст. 175 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись п. 1 ч.1 ст. 175, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті провадження у справі № 918/256/24 за позовною заявою фізичної особи ОСОБА_1 (вх. № 1234/24 від 07.03.2024) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Управляюча компанія "Чистота і порядок" про зобов`язання здійснити нарахування плати за послуги з управління багатоквартирним будинком відповідно до фактичних нарахувань та обсягів наданих послуг, та скасування заборгованості за надання послуги з управління багатоквартирним будинком.

Ухвала набирає законної сили 08.03.2024 та може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Північно-західного апеляційного господарського суду у строки, визначені ст. 256 ГПК України.

Суддя Бережнюк В.В.

Дата ухвалення рішення08.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117526621
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання здійснити нарахування плати за послуги з управління багатоквартирним будинком відповідно до фактичних нарахувань та обсягів наданих послуг, та скасування заборгованості за надання послуги з управління багатоквартирним будинком

Судовий реєстр по справі —918/256/24

Ухвала від 08.03.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні