Ухвала
від 08.03.2024 по справі 924/266/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

"08" березня 2024 р. Справа № 924/266/24

м. Хмельницький

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Субботіної Л.О., розглянувши матеріали

за позовом заступника керівника Окружної прокуратури міста Хмельницького в інтересах держави в собі органу, уповноваженого державою здійснювати функції у спірних правовідносинах Хмельницької обласної державної (військової) адміністрації м. Хмельницький

до Хмельницької міської ради м. Хмельницький

про скасування державної реєстрації права комунальної власності на земельну ділянку водного фонду та зобов`язання повернути її в державну власність

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Хмельницької області 05.03.2024 надійшла позовна заява заступника керівника Окружної прокуратури міста Хмельницького в інтересах держави в собі органу, уповноваженого державою здійснювати функції у спірних правовідносинах, Хмельницької обласної державної (військової) адміністрації до Хмельницької міської ради про скасування державної реєстрації права комунальної власності на земельну ділянку водного фонду кадастровий номер 6825083900:03:001:0002 площею 165,8312 га, цільове призначення - для рибогосподарських потреб, припинивши право комунальної власності Хмельницької міської ради на вказане нерухоме майно та зобов`язання Хмельницької міської ради повернути державі в особі Хмельницької обласної державної адміністрації вказану земельну ділянку. Обґрунтовуючи позовні вимоги, прокурор вказує, що Хмельницькою міською радою 27.07.2023 зареєстровано право комунальної власності на спірну земельну ділянку, яка до цього перебувала у власності держави в особі Хмельницької обласної державної адміністрації та в оренді ТОВ "СП Агропромтехніка" на підставі договору оренди від 29.03.2019 зі строком дії до 09.08.2056. Підставою державної реєстрації у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно зазначено Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин" від 28.04.2021. Прокурор звертає увагу, на спірній земельній ділянці розташоване державне майно - гідротехнічні споруди ставу Малашівці, що перебувають в управлінні Державного агентства меліорації та рибного господарства України та на праві господарського відання перебували до 10.10.2023 на балансі ДП "Укрриба", а з 10.10.2023 - на балансі ДП "Айфіш". Зазначає, що спірна земельна ділянка відповідно до підпункту "ґ" пункту 24 Перехідних положень Земельного кодексу України, який доповнений Законом України "Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин" та набрав законної сили 27.05.2021 належить до державної власності, оскільки на ній розташовані гідроспоруди державної форми власності. За таких обставин прокурор вважає, що дана ділянка вибула у комунальну власність незаконно. Оскільки позивач не вживав дій, спрямованих на захист інтересів держави, то заступник керівника Окружної прокуратури міста Хмельницького на підставі ст. 23 Закону України "Про прокуратуру" звернувся до суду із даним позовом.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу справи між суддями від 05.03.2024, вказану позовну заяву передано для розгляду судді Субботіній Л.О.

Частиною 1 ст. 176 ГПК України передбачено, що за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

За результатами аналізу поданої позовної заяви з доданими до неї документами суд не встановив підстав, передбачених ст. ст. 174, 175 ГПК України. В зв`язку із вказаним позовну заяву необхідно прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Розглянувши матеріали позову, зміст позовних вимог та правові підстави заявленого позову, суд дійшов висновку, що дана справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

У позовній заяві прокурор просить залучити до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Державне підприємство "Айфіш" (код ЄДРПОУ 44880645) та на стороні відповідача - ТОВ "СГП Агропромтехніка" (код ЄДРПОУ 34584276). В обґрунтування клопотання вказує, що рішення суду у даній справі може вплинути на права та обов`язки Державного підприємства "Айфіш" як балансоутримувача державного майна - гідротехнічних споруд ставу Малашівці та ТОВ "СГП Агропромтехніка" як орендаря спірної земельної ділянки та гідротехнічних споруд.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Суд приймає до уваги, що предметом розгляду у даній справі є позовні вимоги про скасування державної реєстрації права комунальної власності на земельну ділянку водного фонду кадастровий номер 6825083900:03:001:0002 площею 165,8312 га та зобов`язання Хмельницької міської ради повернути державі в особі Хмельницької обласної державної адміністрації вказану земельну ділянку.

З матеріалів справи, зокрема з інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №367570209 від 27.02.2024 вбачається, що земельна ділянка кадастровий номер 6825083900:03:001:0002 перебуває в оренді ТОВ "Сільськогосподарське підприємство Агропромтехніка" на підставі договору оренди водного об`єкта №61/17 від 29.03.2019, орендодавцем за яким визначено Хмельницьку міську раду.

Відповідно до наказу Державного агентства меліорації та рибного господарства України №338 від 13.09.2023 з додатком, наказу ДП "Айфіш" № 6-ОД від 27.09.2023, актів приймання-передачі державного майна, балансоутримувачем ставу, що розташований на спірній земельній ділянці, з гідротехнічними спорудами рибогосподарської технологічної водойми є Державне підприємство "АйФіш".

Зважаючи на зазначені обставини, суд вважає, що рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки Державного підприємства "АйФіш" та ТОВ "СГП Агропромтехніка", тому їх слід залучити до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, а саме: на стороні позивача - Державне підприємство "Айфіш", на стороні відповідача - ТОВ "СГП Агропромтехніка", а також встановити їм строк для подання письмових пояснень з приводу позовних вимог.

Керуючись ст. ст. 12, 20, 50, 176, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду.

2. Відкрити провадження у справі за позовом заступника керівника Окружної прокуратури міста Хмельницького в інтересах держави в собі органу, уповноваженого державою здійснювати функції у спірних правовідносинах Хмельницької обласної державної (військової) адміністрації м.Хмельницький до Хмельницької міської ради м. Хмельницький про скасування державної реєстрації права комунальної власності на земельну ділянку водного фонду та зобов`язання повернути її в державну власність, в порядку розгляду за правилами загального позовного провадження.

3. Призначити підготовче засідання на 11:00 год. 08 квітня 2024 року.

Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Хмельницької області за адресою: м.Хмельницький, майдан Незалежності, 1.

4. Залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Державне підприємство "АйФіш" (м. Київ, вул.Кониського Олександра, 82-А, код ЄДРПОУ 44880645).

5. Залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське підприємство "Агропромтехніка" (Хмельницька обл., Хмельницький р-н, с. Розсоша, код ЄДРПОУ 34584276).

6. Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позов із урахуванням вимог ст. 165 ГПК України до 26 березня 2024 року включно, копію такого відзиву та доданих документів надіслати прокурору, позивачу та третім особам відповідно до ст. 178 ГПК України.

7. Встановити позивачу та прокурору строк для подання відповіді на відзив з урахуванням вимог ст. 166 ГПК України до 08 квітня 2024 року включно, копії такої відповіді та доданих документів надіслати іншим учасникам справи.

8. Встановити третім особам строк для подання письмових пояснень з приводу позовних вимог до 26 березня 2024 року включно, копії таких пояснень надіслати іншим учасникам справи.

Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://km.arbitr.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею 08.03.2024 та оскарженню не підлягає.

СуддяЛ.О. Субботіна

Ухвала надсилається сторонам, третім особам та Окружній прокуратурі міста Хмельницького до електронних кабінетів, Хмельницькій обласній прокуратурі на ел. адресу: sekretariat@khmel.gp.gov.ua.

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення08.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117526727
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про припинення права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —924/266/24

Рішення від 05.06.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 29.05.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 08.03.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні