Судовий наказ
від 06.03.2024 по справі 545/639/24
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Полтавський районний суд Полтавської області

С У Д О В И Й Н А К А З

06.03.2024 року Справа № 545/639/24

Суддя Полтавського районного суду Полтавської області Путря О.Г., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Управляюча компанія«Добробут-Полтава»про видачу судового наказу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг із ОСОБА_1 , -

ВСТАНОВИВ:

Товариства з обмеженою відповідальністю «Управляюча компанія«Добробут-Полтава»звернулось до Полтавського районного суду Полтавської області із заявою про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, що утворилась за боржником ОСОБА_1 , яка станом на 30.09.2023 року становить 7712, 59 гривень. Згідно поданої заяви представник також просить стягнути втрати від інфляці, 3% річних, витрати на правничу допомогу та судовий збір.

Пунктом 3 частини 1 статті 161 ЦПК України передбачено, що судовий наказ може бути видано, якщо заявлено вимогу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу інфляції та 3 відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості.

Відповідно до п.5.ч.2 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачено, що індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Згідно ст.525 ЦПК України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст.526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 161 ЦПК України судовий наказ може бути видано, у разі якщо заявлено вимогу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу інфляції та 3 відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості. За подання заяви про видачу судового наказу справляється судовий збір у розмірі, встановленому законом - ч.1 ст.164 ЦПК України.

Згідно ст.ст. 141, 168 ЦПК України, ст.4 Закону України «Про судовий збір», за подання до суду заяви про видачу судового наказу, судовий збір складає 0,1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 302, 80 грн. Таким чином, з боржника ОСОБА_1 на користь стягувача необхідно стягнути судовий збір у розмірі 302, 80 грн.

Щодо вимог про стягнення витрат на правничу допомогу.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 168 ЦПК України у судовому наказі зазначаються сума судових витрат, що сплачена заявником і підлягає стягненню на його користь з боржника.

Відповідно до ч. 1, п. 1 ч. 3 ст. 133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: на професійну правничу допомогу.

Згідно з положеннями частини першої-четвертої статті 137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Таким чином витрати на правничу допомогу є судовими витратами, в даному випадку заявника, та підлягають стягненню на його користь з боржника.

Витрати на правову допомогу у справах наказного провадження повинні стягуватись з боржника, у випадку їх включення в заяву про видачу судового наказу, за умови достатньої обґрунтованості їх розміру, на підставі загальних положень Цивільного процесуального законодавства.

На підтвердження понесених витрат на правову допомогу заявником надано Договір про надання правової допомоги від 01.12.2023 року та акт здачі-прийняття робіт (наданих послуг) від 07.12.2023 згідно з яким вартість наданих послуг сторонами погоджено в розмірі: 1000 гривень.

Враховуючи,що вимога про стягнення витрат на правничу допомогу була включена до заяви про видачу судового наказу про стягнення суми заборгованості за житлово-комунальні послуги, є зафіксованою сторонами договору про надання правничої допомоги від 01.12.2023 року, з подачею акту здачі-прийняття робіт (наданих послуг) від 07.12.2023, і такий розмір є співмірним зі складністю виконаних робіт, суддя не вбачає підстав для зменшення вказаної суми, чи відмови у задоволенні вимоги про стягнення понесених витрат на правничу допомогу.

Таким чином, з боржника підлягають до стягнення судові витрати сплачені на правову допомогу в розмірі 1000 гривень на користь стягувача.

Керуючись ст.ст. 160,161,168 ЦПК України, -

наказую:

1. Стягнути із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_1 на користь: Товариства зобмеженою відповідальністю«Управляюча компанія«Добробут-Полтава»,код ЄДРПОУ39580077на р/р НОМЕР_2 в АТКБ «Приватбанк»,МФО 305299заборгованість за оплату житлово-комунальних послуг:7712,59грн. - основного боргу; 61, 70 грн. - втрати від інфляції; 42, 47 грн. - 3 % річних; 1000 грн. - витрати на професійну правничу допомогу; 302, 80 грн. - судовий збір.

3. Судовий наказ після набрання ним законної сили видати стягувачу.

Суддя О.Г. Путря

Місце печатки суду

2.

Судовий наказ набрав законної сили


20___ року.

Суддя


Путря О. Г.

підпис

Місця печатки суду

Судовий наказ видано стягувачу для пред`явлення до виконання


20___ року.

Термін звернення до виконання з


20___р. протягом 3 років.

Відмітки про виконання судового наказу

Дата надходження судового наказуПовне найменування установи, підприємства, Організації, в якому знаходився судовий наказ на виконанні Загальна сума, відрахована за судовим наказом Дата повернення судового наказу до відділу державної виконавчої служби чи стягувачеві Підстава повернення судового наказуПідпис керівника установи, підприємства, організації (з прикладанням печатки) Примітки

Інші відмітки




Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117527144
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —545/639/24

Судовий наказ від 06.03.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні