Ухвала
від 07.03.2024 по справі №
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залучення співвідповідача

07 березня 2024 року м.Київ № 320/16673/23

Суддя Київського окружного адміністративного суду Лисенко В.І., розглянувши клопотання про заміну співвідповідача у межах адміністративної справи за позовом ОСОБА_1 до Вищого господарського суду України , Пенсійного фонду України про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и в:

До Київського окружного адміністративного суду звернулась ОСОБА_1 з позовом до Вищого господарського суду України , Пенсійного фонду України, у якому просить суд:

- визнати протиправними дії Вищого господарського суду України, який відмовив ОСОБА_1 у видачі довідки про суддівську винагороду працюючого судді за відповідною посадою за період з грудня 2018 року по лютий 2020 року; з лютого 2020 року по лютий 2023 року з урахуванням усіх доплат, які були визначені ОСОБА_1 на момент звільнення, з метою подальшого перерахунку органами Пенсійного фонду України щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці;

- зобов`язати Вищий господарський суд України видати ОСОБА_1 довідку про суддівську винагороду працюючого судді за відповідною посадою за період з грудня 2018 року по лютий 2020 року (виходячи з встановленого посадового окладу судді місцевого суду - 15 мінімальних заробітних плат та з урахуванням усіх доплат, які були визначені ОСОБА_1 на момент звільнення); довідку за період з лютого 2020 року по лютий 2023 року (виходячи з розміру базового посадового окладу судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду в розмірі 75 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (з 2018 по 2020 рік) та 75 прожиткових мінімумів працездатних осіб, який застосовується для визначення базового розміру посадового окладу судді (з 2021 по 2023 рік), розмір яких встановлений на 01 січня календарного року, відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 14 листопада 2019 року № 294-ІХ, Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» від 15 грудня 2020 року № 1082-ІХ, Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» від 2 грудня 2021 року № 1928-ІХ , Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» від 3 листопада 2022 року № 2710-ІХ) та з урахуванням усіх доплат, які були визначені ОСОБА_1 на момент звільнення;

- зобов`язати Пенсійний фонд України автоматично щорічно здійснювати ОСОБА_1 перерахунок щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці, виходячи з суддівської винагороди працюючого судді.

Ухвалою суду від 15.07.2023 відкрито спрощене позовне провадження у справі без проведення судового засідання.

З матеріалів справи вбачається, що 01.06.2023 до суду надійшов відзив Пенсійного фонду України, у якому він просить замінити неналежного відповідача - ПФУ на належного відповідача ГУ ПФУ в м.Києві. Вказане клопотання обґрунтовано тим, що позивачка, як отримувач виплат, перебуває на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в м. Києві. Її звернення до ПФУ про перерахунок довічного грошового утримання судді у відставці передано до розгляду до ГУ ПФУ в м.Києві, оскільки такий перерахунок є дискреційними повноваженнями територіального органу ПФУ.

Розглянувши вказане клопотання та матеріали справи, суд зазначає наступне.

Спірні правовідносини у даній справі виникли з приводу відмови ОСОБА_1 у здійсненні перерахунку довічного грошового утримання судді у відставці.

При цьому, судом встановлено, що ОСОБА_1 перебуває на обліку ГУ ПФУ в м.Києві та отримує довічне грошове утримання як суддя у відставці.

Відповідні до пункту 1 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого постановою КМУ від 23.07.2014 №280, Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується КМУ через Міністра соціальної політики, що реалізує державну політику з питань пенсійного забезпечення та ведення обліку осіб, які підлягають загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню.

Головні управління Пенсійного фонду України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі (далі - головне управління Фонду) є територіальними органами Пенсійного фонду України (далі - Фонд). Головні управління Фонду підпорядковуються Фонду та разом з управліннями Фонду в районах, містах, районах у містах, а також об`єднаними управліннями (далі - управління Фонду) утворюють систему територіальних органів Фонду.

Головне управління Фонду відповідно до покладених на нього завдань, зокрема, організовує роботу управлінь Фонду щодо призначення (перерахунку) і виплати пенсій, щомісячного довічного грошового утримання суддям у відставці.

Головне управління, утворене шляхом злиття головного управління Фонду та управління Фонду, головне управління Фонду, до якого приєднані управління Фонду, також забезпечують виконання завдань, передбачених пунктом 4 Положення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах, районах у містах, а також про об`єднані управління, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 22 грудня 2014 року № 28-2, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 січня 2015 року за № 41/26486 (у редакції постанови правління Пенсійного фонду України від 21 грудня 2022 року № 28-2) (далі - Положення).

Відповідно до частини третьої статті 48 КАС України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Відтак, оскільки позивачка перебуває на обліку в ГУ ПФУ в м.Києві, повноваженням якого є здійснення призначення (перерахунку) і виплати щомісячного довічного грошового утримання суддям у відставці, суд вважає за необхідне залучити його до участі у справі як співвідповідача.

Керуючись статтями 48, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

у х в а л и в :

Відмовити у задоволенні клопотання Пенсійного фонду України про заміну відповідача.

Залучити до участі у справі як співвідповідача - Головне управління Пенсійного фонду України в м.Києві (код ЄДРПОУ 42098368, вул.Бульварно-Кудрявська, 16, м.Київ).

У зв`язку із залученням співвідповідачів судовий розгляд справи проводити спочатку та за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін у межах строку розгляду справи, передбаченого частиною першою статті 258 Кодексу адміністративного судочинства України.

Надати відповідачу - Головному управлінню Пенсійного фонду України в м.Києві (код ЄДРПОУ 42098368, вул.Бульварно-Кудрявська, 16, м.Київ) строк для подання відзиву на позов п`ятнадцять днів з дня вручення копії ухвали про залучення співвідповідача у справі, який повинен відповідати вимогам частини другої статті 162 Кодексу адміністративного судочинства України.

Роз`яснити відповідачу - Головному управлінню Пенсійного фонду України в м.Києві, що відповідно до частин 3, 4 статті 162 Кодексу адміністративного судочинства України до відзиву мають бути додані документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

У разі ненадання відповідачем Головним управлінням Пенсійного фонду України в м.Києві відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, справа буде вирішена за наявними матеріалами справи.

Запропонувати позивачу протягом п`яти днів з дня отримання відзиву на позовну заяву подати до суду відповідь на відзив та/або клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін.

Запропонувати відповідачу - Головному управлінню Пенсійного фонду України в м.Києві подати до суду заперечення щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань та аргументів протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив.

Роз`яснити учасникам справи про можливість отримання інформації по справі, що розглядається, на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://adm.ko.court.gov.ua/sud1070/.

Копію ухвали суду надіслати (вручити, надати) учасникам справи (їх представникам), зокрема, шляхом направлення тексту ухвали електронною поштою, факсимільним повідомленням (факсом, телефаксом), телефонограмою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Лисенко В.І.

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117529868
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —

Ухвала від 22.04.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

Рішення від 19.04.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Білоусова О. М.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Васюченко О. Г.

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Люшня А. І.

Рішення від 10.04.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

Рішення від 10.04.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

Рішення від 09.04.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

Рішення від 09.04.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

Рішення від 09.04.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні