Ухвала
від 07.03.2024 по справі 820/947/13-а
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

07 березня 2024 року №820/947/13-а

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Мороко А.С., розглянувши заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області про заміну сторони виконавчого провадження, видачу дубліката виконавчого документа та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання по справі за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова до Державного підприємства "Харківвибухпром" про стягнення заборгованості -

В С Т А Н О В И В:

Постановою Харківського окружного адміністративного суду від 06.03.2013 по справі №820/947/13-а стягнуто з державного підприємства "Харківвибухпром" (61001, м. Харків, вул. Кірова, 18) на користь управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова (61140, м. Харків, вул. 1-ї Кінної Армії, 15) суму боргу по відшкодуванню пільгових пенсій за списком №2 в розмірі 13752 (тринадцять тисяч сімсот п`ятдесят дві) грн. 82 коп.

01.03.2024 до Харківського окружного адміністративного суду до суду надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області про заміну сторони виконавчого провадження, видачу дубліката виконавчого документа та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання, в якій заявник просить суд:

- замінити сторону виконавчого провадження, а саме стягувача, Управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова, на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області (61022, м. Харків, майдан Свободи, Держпром, буд. 5, під. 3, пов. 2, ЄДРПОУ 14099344, рахунок НОМЕР_1 , філія ХОУ АТ «Ощадбанк», МФО 351823) за виконавчим листом по справі № 820/947/13-а, виданим Харківським окружним адміністративним судом, щодо стягнення з Державного підприємства «Харківвибухпром» заборгованості у сумі 13752,82 грн.

- видати дублікат виконавчого листа по адміністративній справі № 820/947/13-а;

- визнати поважними причини пропуску строку пред`явлення виконавчого документа до виконання та поновити строк пред`явлення до виконання виконавчого листа по адміністративній справі № 820/947/13-а.

Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області, звертаючись до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження, видачу дубліката виконавчого документа та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання, просило одночасно застосувати заходи, передбачені статтями 376, 379, п.п. 18.4 п. 1 Перехідних положень КАС України.

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 376 КАС України стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено. Заява про поновлення пропущеного строку подається до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Згідно з ч. 1 ст. 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Відповідно до п.п. 18.4 п. 1 Перехідних положень КАС України у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви. За видачу стягувачу дубліката виконавчого документа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Ухвала про видачу чи відмову у видачі дубліката виконавчого документа може бути оскаржена в апеляційному та касаційному порядку.

Суд зазначає, що аналіз наведених вище норм дає підстави для висновку про виокремлення у окремі статті таких процесуальних дій, як заміну сторони виконавчого провадження (ст. 379 КАС України), поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання (ст. 376 КАС України) та видача дублікату виконавчого листа (п.п. 18.4 п. 1 Перехідних положень КАС України).

Законодавець, розмежовуючи види процесуальних дій щодо заміни сторони виконавчого провадження, поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання та видачі дублікату виконавчого листа тим самим розділив і види заяв, з якими звертається позивач до суду та, відповідно, - наявність чи відсутність вимог до оформлення кожної з них.

Верховним Судом в постанові від 16.10.2018 по справі №556/2081/17 розглядалось питання недопустимості розгляду в одному провадженні заяв сторони, порядок подання та розгляду яких передбачено різними нормами КАС України.

Відповідно до ч. 5 ст. 242 КАС України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Крім того, приписами ст. 379, ст. 376 КАС України та п.п. 18.4 п. 1 Перехідних положень КАС України передбачено і різні результати розгляду заяв, поданих відповідно до цих норм.

Відповідно до ч. 6 ст. 7 КАС України у разі відсутності закону, що регулює відповідні правовідносини, суд застосовує закон, що регулює подібні правовідносини (аналогія закону), а за відсутності такого закону суд виходить із конституційних принципів і загальних засад права (аналогія права). Аналогія закону та аналогія права не застосовується для визначення підстав, меж повноважень та способу дій органів державної влади та місцевого самоврядування.

Отже у разі, якщо спірні правовідносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права).

Відповідно до п. 6 ч. 4 ст. 169 КАС України позовна заява повертається позивачеві, якщо порушено правила об`єднання позовних вимог (крім випадків, в яких є підстави для застосування положень статті 172 цього Кодексу).

З огляду на викладене, враховуючи неможливість розгляду в одному провадженні заяви, що подана одночасно в межах ст. ст. 376, 379 КАС України та п.п. 18.4 п. 1 Перехідних положень КАС України, суд дійшов висновку про повернення заяви заявнику.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 248, 256, 293, 295, 297, 376, 379, п.п. 18.4 п. 1 Перехідних положень КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області про заміну сторони виконавчого провадження, видачу дубліката виконавчого документа та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання по справі за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова до Державного підприємства "Харківвибухпром" про стягнення заборгованості повернути заявнику.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду повністю або частково у випадках, визначених статтею 294 цього Кодексу. Оскарження ухвали суду, яка не передбачена статтею 294 цього Кодексу, окремо від рішення суду не допускається.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя А.С.Мороко

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117531202
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо збору та обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та інших зборів

Судовий реєстр по справі —820/947/13-а

Ухвала від 21.05.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мороко А.С.

Ухвала від 27.03.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мороко А.С.

Ухвала від 19.03.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мороко А.С.

Ухвала від 07.03.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мороко А.С.

Постанова від 06.03.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мороко А.С.

Ухвала від 11.02.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мороко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні