Ухвала
від 27.10.2023 по справі 201/12663/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/12663/23

Провадження № 1-кс/201/4446/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 жовтня 2023 року

Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська у складі головуючого слідчого судді ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , захисника-адвоката ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська у м. Дніпрі клопотання слідчого в ОВС 3 відділення СВ 3 управління (з дислокацією у м. Сєвєродонецьк Луганської області) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях ОСОБА_3 , погодженого з прокурором Луганської обласної прокуратури ОСОБА_5 , про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування, заявленого в межах кримінального провадження, внесеного 24.11.2022 р. до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22022130000000706 відносно

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Антонівка Старобільського району Луганської області, який зареєстрований та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , громадянина України, за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченогоч. 4 ст. 111-1 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий, за погодженням з прокурором звернувся до суду із вищевказаним клопотанням.

Досудовим розслідуванням встановлено, що приблизно на початку березня 2022 року у ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виник злочинний умисел направлений на провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора.

З метою реалізації вищевказаного протиправного умислу, 18.03.2022 ОСОБА_6 , на основі приміщень, техніки та матеріальних цінностей СТОВ агрофірма «КАЛМИЧАНКА» (код ЄДРПОУ 30204757), знаходячись на тимчасово окупованій території Луганської області у м. Луганську, зареєстрував у т.зв. «державних органах лнр» «сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю агрофірма «Калмичанка» (мовою оригіналу): «сельскохозяйственное общество с ограниченной ответственностью агрофирма «Калмычанка», адрес: лнр, Старобельский район, село Калмыковка, код ЕГРЮЛ 61141003» (далі «СООО агрофирма «Калмычанка»), яке здійснює діяльність, пов`язану з вирощуванням та продажом зернових культур.

У подальшому, ОСОБА_6 , як керівником «СООО агрофирма «Калмычанка» організовано провадження господарської діяльності на тимчасово окупованій території в т.ч. у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора.

Так, вирощена та зібрана зернова продукція врожаю 2022 2023 років відповідно до укладених договорів реалізується на тимчасово окупованій території Луганської області іншим суб`єктам господарської діяльності, а також переміщується до рф через неконтрольовану ділянку державного кордону України, а саме тимчасово закриті, відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України № 188-р від 26.02.2022 «Про тимчасове закриття деяких пунктів пропуску через державний кордон та пунктів контролю» пункти пропуску Луганської митниці у Луганській області, де також реалізовується зареєстрованим в рф суб`єктам господарської діяльності.

Задля реалізації злочинного умислу направленого на провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора ОСОБА_6 вчиняв наступні дії.

Так, 12.08.2022 ОСОБА_6 , будучи керівником «СООО агрофирма «Калмычанка» з т.зв. «Державним унітарним підприємством «Аграрний фонд лнр» (далі - «ДУП «аграрний фонд лнр»), адреса: м. Луганськ, вул. Даргомижського, буд. 2д, уклав договір складського зберігання № 01-39/С-102 на предмет передачі до т.зв. «ДУП «аграрний фонд лнр» на зберігання пшениці, ячменю, жита, вівса, соняшника, кукурудзи врожаю 2021 2022 років.

У свою чергу т.зв. «ДУП «аграрний фонд лнр», створений 07.04.2015 на підставі т.зв. «розпорядження ради міністрів лнр» № 02-05/49/15 від 07.04.2015 та знаходиться у віданні т.зв. «міністерства сільського господарства та продовольства лнр» (далі «МСГтП лнр», тобто є незаконним органом влади, створеним на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора.

Так, відповідно до т.зв. «положення про міністерство сільського господарства та продовольства» (у новій редакції), яке затверджене т.зв. «постановою ради міністрів № 394/17 від 27.06.2017 т.зв. «МСГтП лнр» є виконавчим органом державної влади лнр, що наділений повноваженнями щодо надання державних послуг та реалізації державної політики у сфері сільськогосподарського виробництва, харчової та переробної промисловості; карантину та захисту рослин; контролю якості та безпеки сільськогосподарської продукції; насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин; забезпечення нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі, тобто є незаконним органом влади, створеним на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора.

ОСОБА_6 ,. будучи керівником «СООО агрофирма «Калмычанка» 29.06.2023 уклав з т.зв. «Державним унітарним підприємством лнр «Луганськнафтопродукт» (далі - «ДУП лнр «Луганськнафтопродукт»), адреса: м. Луганськ, вул. Лермонтова, буд. 1В, договір № 290622/471 на поставку бензину (А-92).

У свою чергу т.зв. «ДУП лнр «Луганськнафтопродукт», створений 16.11.2015 на підставі т.зв. «розпорядження ради міністрів лнр» від 16.11.2015 та знаходиться у віданні т.зв. «міністерства палива, енергетики та вугільної промисловості лнр», тобто є незаконним органом влади, створеним на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора.

Так, відповідно до т.зв. «положення про міністерство палива, енергетики та вугільної промисловості лнр», яке затверджене т.зв. «постановою ради міністрів № 02-04/22/15 від 29.09.2015» т.зв. «міністерство палива, енергетики та вугільної промисловості лнр» є виконавчим органом державної влади «лнр», що здійснює державну політику у сфері паливно-енергетичного комплексу, у тому числі з питань електроенергетики, нафтовидобувної, вугільної та газової промисловості, магістральних трубопроводів нафти, газу та продуктів їх переробки, поновлюваних джерел енергії та енергозбереження, тобто є незаконним органом влади, створеним на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора.

ОСОБА_6 , будучи керівником «СООО агрофирма «Калмычанка» 30.06.2022 уклав з т.зв. «Муніципальним унітарним підприємством лнр «Старобільський елеватор» міста Старобільська» (далі - «МУП «Старобільський елеватор» м. Старобільськ»), адреса: Луганська область, м. Старобільськ, вул. 1 травня, буд. 4, договір складського зберігання зернових культур № 116СТ/22.

У свою чергу т.зв. «МУП «Старобільський елеватор» м. Старобільськ», створений 16.05.2022 на підставі т.зв. «розпорядження «адміністрації Стробільського району лнр» № 189-к від 16.05.2022 та знаходиться у віданні так званої «адміністрації Старобільського району лнр», тобто є незаконним органом влади, створеним на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора.

Так, на окупованій території Старобільської міської територіальної громади Луганської області т.зв. «наказом «голови лнр» № УГ-125/22 від 03.03.2022, створено т.зв. «адміністрацію Старобільського району лнр», яка також є незаконним органом влади.

ОСОБА_6 , будучи керівником «СООО агрофирма «Калмычанка» 25.08.2022 звернувся до т.зв. «МСГтП лнр» із заявами про надання субсидії на розвиток рослинництва з метою відшкодування частини витрат на підтримку власного виробництва соняшнику (заява № 186), озимої пшениці (заява № 187) та кукурудзи (заява № 188).

У подальшому 21.09.2022 т.зв. «комісією при МСГтП лнр» схвалено вищевказані заяви.

Приблизно у жовтні 2022 року (більш точний час в ході досудового розслідування встановити не представилось за можливе) ОСОБА_6 , будучи керівником «СООО агрофирма «Калмычанка» уклав з т.зв. «ДУП лнр «Луганськнафтопродукт» договір на поставку дизельного палива та бензину.

Надалі, 25.11.2022 ОСОБА_6 , будучи керівником «СООО агрофирма «Калмычанка» з т.зв. «Державним унітарним підприємством «Регіональний аграрний холдинг лнр» (далі - «ДУП «РАХ лнр»), адреса: м. Луганськ, вул. Даргомижського, буд. 2д, уклав договір лізингу № 51.

У свою чергу т.зв. «ДУП «РАХ лнр» створений 25.08.2015 на підставі т.зв. «розпорядження ради міністрів лнр» № 02-05/300/15 від 25.08.2015 та знаходиться у віданні так званого «МСГтП лнр», тобто є незаконним органом влади, створеним на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора.

З метою подальшої реалізації вирощеної продукції, тобто провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора 20.03.2023 ОСОБА_6 , будучи керівником «СООО агрофирма «Калмычанка» подав до т.зв. «управління федеральної служби з ветеринарного та фітосанітарного нагляду по лнр» (далі «управління россільгоспнагляду по лнр»), адреса: м. Луганськ, вул. Краснодонська, буд. 9 а, заяву на відбір проб та (або) зразків та встановлення карантинного фітосанітарного стану підкарантинної продукції (для отримання висновку про карантинний фітосанітарний стан підкарантинної продукції з метою видачі карантинного сертифікату), а саме з ячменю, врожаю 2022 року з метою його подальшого вивезення до рф.

У свою чергу т.зв. «Управління россільгоспнагляду по лнр» є федеральним органом виконавчої влади, що здійснює державні функції з контролю та нагляду у сфері ветеринарії, карантину та захисту рослин, забезпечення родючості ґрунтів, насінництва сільськогосподарських рослин, селекційних досягнень, забезпечення якості та безпеки зерна, круп, комбікормів та компонентів для їх виробництва, а також побічних продуктів переробки зерна, функції захисту населення від хвороб, загальних для людини і тварин, а також здійснює реалізацію окремих встановлених законодавчими та іншими нормативними правовими актами рф завдань та функцій россільгоспнагляду, тобто є незаконним органом влади, створеним на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора.

Цього ж дня, ОСОБА_6 будучи керівником «СООО агрофирма «Калмычанка» подав до т.зв. «ростовського філіалу федеральної державної бюджетної установи «федеральний центр оцінки безпеки та якості зерна та продуктів його переробки» (далі «ростовський філіал ФДБУ «ЦОЯЗ»), адреса: рф, м. Ростов-на-Дону, вул. Шосейна, буд. 49г, заявку на проведення дослідження (випробувань) з метою встановлення карантинного фітосанітарного стану підкарантинної продукції/об`єкта, а саме ячменю, врожаю 2022 року з метою його подальшого вивезення до рф.

На підставі, поданої ОСОБА_6 заявки, 28.03.2023 т.зв. «ростовським філіалом ФДБУ «ЦОЯЗ» видано висновок про карантинний фітосанітарний стан підкарантинної продукції, а саме ячменю, врожаю 2022 року.

У свою чергу т.зв. «Ростовський філіал ФДБУ «ЦОЯЗ» є підвідомчою установою федеральної служби з ветеринарного та фітосанітарного нагляду, випробувальною лабораторією, органом із сертифікації в системі сертифікації харчових продуктів, продовольчої сировини та кормів, органом інспекції, провайдером у проведенні перевірок кваліфікації випробувальних лабораторій, тобто є органом влади рф (держави агресора).

З 18.03.2022 (більш точний час встановити не виявилось можливим), ОСОБА_6 , будучи громадянином України, усвідомлюючи здійснення відкритої російської агресії, яка розпочалась приблизно о 04 годині ранку 24.02.2022 повномасштабним російським військовим вторгненням на територію України, метою якого є повалення конституційного ладу, територіальної цілісності та захоплення території України, усвідомлюючи російську агресію проти України, з метою переслідування своїх особистих інтересів та бажання, організував провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресор, у тому числі здійснив збір зернової продукції врожаю 2022 - 2023 років з подальшим вивезенням автомобільним транспортом через тимчасово окуповані території Луганської області до території рф для реалізації.

29.08.2023 в рамках даного кримінального провадження громадянину України ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю с. Антонівка Старобільського району Луганської області, який зареєстрований та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимому, на підставі ст. ст. 111, 133, 135, 278 КПК України повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України, шляхом публікації відповідних повідомлень в засобах масової інформації загальнодержавного сфери розповсюдження газеті КМУ «Урядовий кур`єр» № 173 (7571) та на сайті Офісу Генерального прокурора України.

Правова кваліфікація кримінального правопорушення: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України, а саме у провадженні господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора, тобто у вчиненні кримінального правопорушення.

У зв`язку зі збройною агресією Російської Федерації, воєнним станом в Україні, захопленням м. Старобільськ Луганської області та проведенням бойових дій, беручи до уваги те, що існують достатні підстави вважати, що ОСОБА_6 перебуває на тимчасово окупованій території України та обґрунтовану неможливість вручити повістку про виклик особи, з дотриманням вимог ст. ст. 111, 135 КПК України, в газеті «Урядовий кур`єр» № 168 (7566) від 22.08.2023, яка є засобом масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження, та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора опубліковано повістку про виклик останнього на 26.08.2023, 27.08.2023 та 28.08.2023 за зазначеною в повістці адресою для проведення слідчих та процесуальних дій у кримінальному провадженні № 22022130000000706 від 24.11.2022, отримання письмового повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України, допиту в якості підозрюваного тощо.

Жодного разу у призначений час громадянин України ОСОБА_6 у визначене місце не з`явився, про неможливість та причини неприбуття не повідомив.

Враховуючи наведені вище обставини, слідчим за погодженням з прокурором 29.08.2023, з дотриманням вимог ст. ст. 111, 135, 278 КПК України, ОСОБА_6 повідомлено про підозру у відповідності та у спосіб, передбачений чинним кримінальним процесуальним законодавством України (опубліковано повідомлення про підозру на веб-сайті Офісу Генерального прокурора та в газеті «Урядовий кур`єр» № 173 (7571) від ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка є засобом масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження).

Таким чином 29.08.2023 у вказаному кримінальному провадженні ОСОБА_6 набув статусу підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України за фактом провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора.

Одночасно з повідомленням ОСОБА_6 про підозру в порядку, передбаченому ст. 135 КПК України, в офіційному виданні «Урядовий кур`єр» № 173 (7571) від 29.08.2023, яка є засобом масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження, опубліковано оголошення із повісткою про виклик ОСОБА_6 до слідчого відділу 3 управління ГУ СБУ у Донецькій та Луганській областях, за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпро, площа Шевченка, 7, на 02.09.2023, 03.09.2023 та 04.09.2023, для вручення йому письмового повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, допиту як підозрюваного, а також проведення інших слідчих та процесуальних дій. Крім того, вказана повістка розміщена на веб-сайті Офісу Генерального прокурора у рубриці «Повістки про виклик та відомості про здійснення спеціального досудового розслідування».

Жодного разу у призначений час підозрюваний ОСОБА_6 у визначене місце не з`явився, про неможливість та причини неприбуття не повідомив.

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав, на його задоволенні наполягав.

Захисник у судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання.

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» від 18.01.2018 тимчасово окупованими територіями у Донецькій та Луганській областях на день ухвалення цього Закону визнаються частини території України, в межах яких збройні формування Російської Федерації та окупаційна адміністрація Російської Федерації встановили та здійснюють загальний контроль. Так, м. Сніжне Донецької області, відповідно до меж та переліку районів, міст, селищ і сіл, частин їх територій, тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях, затверджених Указом Президента України від 7 лютого 2019 року № 32/2019, відноситься до тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях є тимчасово окупованою територією

Згідно із ч. 5 ст. 139 КПК України, ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним, обвинуваченим, який оголошений у міжнародний розшук, та/або який виїхав, та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.2014 № 1207-VII передбачено, що ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним, обвинуваченим, який перебуває на тимчасово окупованій території України, та оголошення його у розшук є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, з особливостями, встановленими цим Законом.

Згідно з ч. 2 ст. 297-1 КПК України, спеціальне досудове розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді у кримінальному провадженні щодо злочинів, передбачених статтями в тому числі ст. 111-1 Кримінального кодексу України, стосовно підозрюваного, крім неповнолітнього, який переховується від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення від кримінальної відповідальності та/або оголошений у міжнародний розшук.

Здійснення спеціального досудового розслідування щодо інших злочинів не допускається, крім випадків, коли злочини вчинені особами, які переховуються від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення від кримінальної відповідальності та/або оголошені у міжнародний розшук, та розслідуються в одному кримінальному провадженні із злочинами, зазначеними у цій частині, а виділення матеріалів щодо них може негативно вплинути на повноту досудового розслідування та судового розгляду.

Крім того, ч. 3 ст. 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.2014 року № 1207-VII встановлено, що порядок вручення повістки про виклик особи, стосовно якої існують достатні підстави вважати, що така особа виїхала та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, а також правові наслідки ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним, обвинуваченим, який виїхав та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, визначаються Кримінальним процесуальним кодексом України.

Таким чином, наявні достатні підстави для проведення у даному кримінальному провадженні № 22022130000000706, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24.11.2022р. за підозрою ОСОБА_6 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України, спеціального досудового розслідування.

Вислухавши думку учасників судового провадження, а також дослідивши матеріали клопотання, суд вважає клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, оскільки за сукупністю обставин та наявних в матеріалах кримінального провадження доказів, є всі підстави для здійснення спеціального досудового розслідування.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 297-1, 297-2,297-3, 297-4, 297-5 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвілна здійсненняспеціального досудовогорозслідування укримінальному провадженні №22022130000000706,відомості прояке 24.11.2022 р. внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Повний текст виготовлено 27 жовтня 2023 року.

Суддя ОСОБА_1

СудЖовтневий районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення27.10.2023
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117533446
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про здійснення спеціального досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —201/12663/23

Ухвала від 27.10.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Покопцева Д. О.

Ухвала від 27.10.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Покопцева Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні