Рішення
від 07.03.2024 по справі 404/1728/24
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/1728/24

Номер провадження 2-о/404/75/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 березня 2024 року м. Кропивницький

Кіровський районний суд м. Кіровограда в складі:

головуючої судді - Варакіної Н.Б.

присяжних - Постики А.А., Романова О.П.

за участі секретаря - Щербини А.І.,

розглянувши у закритому судовому засіданні в м. Кропивницькому цивільну справу за заявою ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 ), заінтересовані особи: орган опіки та піклування Кропивницької міської ради (ЄДРПОУ 04055251, вул. В. Перспективна, 41, м. Кропивницький, 25006), КНП «Кіровоградський обласний спеціалізований будинок дитини нового типу Кіровоградської обласної ради» (ЄДРПОУ 23227427, вул. Глинки, 46, м. Кропивницький, 25009) про усиновлення,-

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2024 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулись до суду з заявою про усиновлення.

В обґрунтування вимог зазначили, що перебувають у шлюбі, але не мають головного - дитини, якій би могли подарувати свою любов та турботу. Вказали, що протягом тривалого часу бажають збільшити сім`ю, тому прийняли рішення щодо усиновлення дитини. Мають постійне місце проживання, сталі прибутки, стан здоров`я дозволяє бути усиновлювачами, перебувають на обліку кандидатів в усиновлювачі в Службі у справах дітей Кропивницької районної державної адміністрації за № 8/2023 від 12.04.2023 року та отримали направлення для знайомства та встановлення контакту з дитиною, яка підлягає усиновленню - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою судді Кіровського районного суду м. Кіровограда від 05.03.2024 року прийнято справу до розгляду та відкрито провадження.

В судовому засіданні ОСОБА_1 та ОСОБА_2 заяву підтримали. Суду пояснили, що бажають усиновити дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, з метою забезпечення стабільних та гармонійних умов життя та виховання дитини в родині, надання їй своєї любові та турботи. Проживають у власному житлі, яке відповідає вимогам чинного законодавства України. Житло складається з 3-х кімнат, санвузла, кухні, котельні та коридору. Умови проживання добрі, в будинку зроблено ремонт, в кімнатах є необхідні меблі та побутова техніка, є окрема дитяча кімната з усім необхідним. Зазначили, що мають сталі доходи, їх стан здоров`я дозволяє їм бути усиновлювачами, до кримінальної відповідальності вони не притягувалися.

Представник органу опіки та піклування Кропивницької міської ради проти задоволення заяви не заперечував, суду пояснив, що дитина має правові підстави бути усиновленою. Вважає, що усиновлення відповідає інтересам дитини, адже контакт між заявниками та дитиною встановлений. Підтримала висновок про доцільність усиновлення, оскільки це відповідає інтересам дитини.

Представник КНП «Кіровоградський обласний спеціалізований будинок дитини нового типу Кіровоградської обласної ради» підтримала надану адміністрацією закладу згоду на усиновлення.

Заслухавши пояснення сторін та учасників справи, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що з 14.02.2017 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебувають у шлюбі.

Заявники перебувають на обліку кандидатів в усиновлювачі в Службі у справах дітей Кропивницької районної державної адміністрації за № 8/2023 від 12.04.2023 року та отримали направлення для знайомства та встановлення контакту з дитиною, яка підлягає усиновленню - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно висновків про стан здоров`я особи, стан здоров`я заявників дозволяє їм бути усиновлювачами.

До кримінальної відповідальності заявники не притягувалися, що підтверджується витягами з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості.

Згідно акту обстеження житлово-побутових умов житло заявників складається з 3-х кімнат, санвузла, кухні, котельні та коридору. Умови проживання добрі, в будинку зроблено ремонт, в кімнатах є необхідні меблі та побутова техніка, є окрема дитяча кімната з усім необхідним.

Згідно довідки про проходження курсу підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, № 14-23 від 07.04.2023 року, заявники можуть бути усиновлювачами 1 дитини віком до 7 років.

Заявник є військовослужбовцем, його дохід є вищим за мінімально визначений законодавцем для кандидатів в усиновлювачі, що підтверджується доданою до заяви довідкою про доходи. № 1101-23-00569 від 16.03.2023 року.

Дитина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 має всі правові підстави для усиновлення, адже перебуває на первинному обліку дітей які можуть бути усиновлені.

3 акту закладу охорони здоров`я та органу внутрішніх справ України про дитину, яку батьки (матір або батько), інші родичі або законний представник відмовилися забрати з пологового будинку, іншого закладу охорони здоров`я від 18.12.2023 року вбачається, що 11.12.2023 року мати залишила дитину у КНП «Міський пологовий будинок з функціями перинатального центру ІІ рівня» КМР.

12.02.2024 року ОСОБА_4 (мати дитини) надала заяву про згоду на усиновлення її доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підпис на якій посвідчено приватним нотаріусом Кропивницького міського нотаріального округу Кіровоградської області, реєстровий номер № 105.

Згідно витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до статей 126, 133, 135 Сімейного кодексу України № 00043363005 від 31.01.2024р. відомості про батька дитини записані відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України.

Згідно рішення Виконавчого комітету Первозванівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області від 08.02.2024 року № 12 « Про надання статусу дитини, позбавленої батьківського піклування та влаштування до Комунального некомерційного підприємства «Кіровоградський обласний спеціалізований будинок дитини нового типу Кіровоградської обласної ради» ОСОБА_3 було надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування, а також влаштовано в заклад охорони здоров`я.

Комунальне некомерційне підприємство «Кіровоградський обласний спеціалізований будинок дитини нового типу Кіровоградської обласної ради», надало свою згоду від 26.02.2024 року № 69 на усиновлення нами ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Орган опіки та піклування Кропивницької міської ради вважає усиновлення заявниками дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , доцільним та таким, що відповідає її інтересам, що підтверджується висновком № 1632/19 від 04.03.2024 року.

Зі станом здоров`я та соціальним походженням ОСОБА_3 заявники ознайомлені. Дитина здорова, що підтверджується висновком про стан здоров`я, фізичний і розумовий розвиток дитини від 08.02.2024 року. Заявники були ознайомлені з правом проведення додаткових лабораторних та медичних обстежень дитини, від якого відмовилися.

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 встановили добрий контакт з дитиною та виявили бажання усиновити дівчинку. З правовими наслідками усиновлення заявники ознайомлені.

Для забезпечення таємниці усиновлення заявники бажають змінити прізвище, ім`я та по батькові дитини.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення.

Відповідно до ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина.

Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно зі ст. 211 СК України усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років. У разі усиновлення повнолітньої особи різниця у віці не може бути меншою, ніж вісімнадцять років

Статтею 224 СК України визначено що суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема:стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

З аналізу статтей 229-233 СК України вбачається, що при усиновленні, особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини, а також змінити відомості про місце народження та дату народження дитини, зміни прізвища та по батькові дитини. Дані зміни вносяться до актового запису про народження дитини, яка усиновлена. З моменту здійснення усиновлення припиняються особисті та майнові права і обов`язки між батьками та особою, яка усиновлена, а також між нею та іншими її родичами за походженнями.

Постановою Кабінету Міністрів України від 08 жовтня 2008 року №905 „Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей" (п.п. 1, 3) передбачено, що усиновлення дітей є пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Відповідно до вимог ст. 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені у судовому засіданні.

Відповідно до ст.225 СК України усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Аналізуючи встановлені у справі обставини в їх сукупності, суд дійшов висновку, що будь-яких перепон для усиновлення дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , заявниками ОСОБА_1 та ОСОБА_2 не має, усиновлення відповідає інтересам дитини, а тому заява підлягає задоволенню.

На підставі ЗУ «Про охорону дитинства» ст. 208-235 СК України, керуючись ст. 314 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 ), заінтересовані особи: орган опіки та піклування Кропивницької міської ради (ЄДРПОУ 04055251, вул. В. Перспективна, 41, м. Кропивницький, 25006), КНП «Кіровоградський обласний спеціалізований будинок дитини нового типу Кіровоградської обласної ради» (ЄДРПОУ 23227427, вул. Глинки, 46, м. Кропивницький, 25009) про усиновлення - задовольнити.

Оголосити громадян України, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 усиновлювачами малолітньої дитини, громадянки України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Змінити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , прізвище дитини з « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ім`я « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_4 », по батькові « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_4 ». Дату та місце народження дитини, дату реєстрації народження дитини залишити без змін.

Відомості про батьків дитини - ОСОБА_5 та ОСОБА_4 - виключити з актового запису про народження дитини № 63 від 13.01.2024 року складеного Подільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кропивницькому Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), та записати батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянина України, матір`ю - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянку України.

Внести зазначені вище зміни щодо прізвища, імені та по батькові, відомостей про батьків дитини до актового запису про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , № 63 від 13.01.2024 року складеного Подільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кропивницькому Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

Допустити рішення суду до негайного виконання.

Рішення суду може бути оскаржено протягом 30 днів з дня його складення, шляхом подачі апеляційної скарги до Кропивницького апеляційного суду.

Рішення складено 07.03.2024.

Суддя Кіровського Н. Б. Варакіна

районного суду

м.Кіровограда

Присяжні А.А. Постика

О.П. Романов

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено12.03.2024
Номер документу117535081
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення

Судовий реєстр по справі —404/1728/24

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Варакіна Н. Б.

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Варакіна Н. Б.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Варакіна Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні