Ухвала
від 08.03.2024 по справі 335/2079/24
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/2079/24 2/335/1440/2024

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у цивільній справі

08 березня 2024 року м. Запоріжжя

Суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя Гашук К.В., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Кам`янської селищної військової адміністрації Пологівського району Запорізької області, третя особа: приватний нотаріус Запорізького міського нотаріального округу Войтов Володимир Вікторович, про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,-

В С Т А Н ОВ И В:

У провадження Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Кам`янської селищної військової адміністрації Пологівського району Запорізької області, третя особа: приватний нотаріус Запорізького міського нотаріального округу Войтов Володимир Вікторович, про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Ухвалою судді від 26.02.2024 позовну заяву ОСОБА_1 залишено без руху, у зв`язку із необхідністю подання оновленої позовної заяви із зазначенням відомостей про наявність або відсутність інших спадкоємців першої черги після померлого та переліку нерухомого майна на яке відкрилась спадщина, а також сплати судового збору.

06.03.2024, на виконання вимог ухвали судді від 26.02.2024, на адресу суду надійшла заява ОСОБА_1 , у якій зазначено про відсутність інших спадкоємців першої черги після померлого та відсутність нерухомого майна, що входить до складу спадщину.

Також, ОСОБА_1 подано клопотання про звільнення її від сплати судового збору, у зв`язку із тим, що на її утриманні перебувають двоє малолітніх дітей, які навчаються онлайн через що вона позбавлена можливості влаштуватись на роботу, вона разом із дітьми є внутрішньо-переміщеними особами, наразі вони проживають у м. Запоріжжя, орендують квартиру, у зв`язку із чим її фінансовий стан не дозволяє їй сплатити судовий збір за подання вказаного позову.

За приписами ч.ч. 1, 3 ст. 136 ЦПК України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 8 Закону України «Про судовий збір», враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній участині першійцієї статті.

Враховуючи обставини на які посилається позивач, як на підстави звільнення її від сплати судового збору, зокрема ту обставину, що ОСОБА_1 наразі не працює, у зв`язку із перебуванням на її утриманні двох малолітніх дітей, є внутрішньо-переміщеною особою, суддя доходить до переконання, що в даному випадку наявні підстави для звільнення ОСОБА_1 від сплати судового збору, а відтак клопотання підлягає задоволенню.

Строк усунення недоліків, зазначених в ухвалі судді від 26.02.2024, позивачем дотримано.

З урахуванням заяви ОСОБА_1 від 06.03.2024, якою усунуто недоліки вказані в ухвалі судді від 26.02.2024, тієї обставини, що суддя дійшла до висновку про звільнення ОСОБА_1 від сплати судового збору, доходжу до висновку, що позовна заява подана з додержанням вимог статей 175, 177 ЦПК України, за загальними правилами підсудності, з урахуванням зміни територіальної підсудності справ Куйбишевського районного суду Запорізької області, дана справа підсудна Орджонікідзевському районному суду м. Запоріжжя, підстав для її повернення та відмови у відкритті провадження у справі не встановлено, тому з урахуванням обраного позивачем способу захисту, обсягу та характеру доказів у справі її необхідно прийняти до розгляду за правилами загального позовного провадження, відкрити провадження та призначити проведення підготовчого судового засідання з повідомленням (викликом) учасників справи.

Також, з метою повного та всебічного розгляду справи по суті, беручи до уваги зміст заявлених позовних вимог визначення додаткового строку для прийняття спадщини, на підставі ст. ст. 12, 13, 81 ЦПК України, сприяючи сторонам у здійсненні їх процесуальних прав та обов`язків, суддя з власної ініціативи вважає за необхідне витребувати від приватного нотаріуса Запорізького міського нотаріального округу Войтова В.В. інформацію зі спадкового реєстру щодо відкриття спадкової справи після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 187, 196, 259-261 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В:

Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору за подання до суду позовної заяви до Кам`янської селищної військової адміністрації Пологівського району Запорізької області, третя особа: приватний нотаріус Запорізького міського нотаріального округу Войтов Володимир Вікторович, про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Прийняти до розгляду за правилами загального позовного провадження позовну заяву ОСОБА_1 до Кам`янської селищної військової адміністрації Пологівського району Запорізької області, третя особа: приватний нотаріус Запорізького міського нотаріального округу Войтов Володимир Вікторович, про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини, та відкрити провадження.

Призначити підготовче засідання на 02.04.2024о 10год.00хв. у приміщенні Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя за адресою: м. Запоріжжя, вул. Перемоги, 107-б.

Запропонувати відповідачупротягом п`ятнадцятиднів іздня врученняухвали провідкриття провадженняу справі надати суду - відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову, надати позивачу копію відзиву та доданих до нього документів.

Треті особи мають право подати до суду письмові пояснення щодо предмету спору з викладенням своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову, які мають відповідати вимогам частин 3-6 ст. 178 ЦПК України, протягом п`яти днів з дня отримання ухвали суду.

Роз`яснити сторонаму справі,що відповіднодо ст.83ЦПК Українипозивачповиненподати доказиразом зподанням позовноїзаяви,а відповідач -разом зподанням відзиву. Докази,не поданіу встановленийзаконом абосудом строк,до розглядусудом неприймаються,крім випадку,коли особа,яка їхподає,обґрунтувала неможливістьїх поданняу вказанийстрок зпричин,що незалежали віднеї. Копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Витребувати у приватного нотаріуса Запорізького міського нотаріального округу Войтова В.В. інформацію зі спадкового реєстру щодо відкриття спадкової справи після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Копію ухвали(длявідповідача та третьої особи - разом з копією позовної заяви та копіями доданих до неї документів) надіслати учасникам процесу, яких повідомити про проведення підготовчого засідання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя К.В. Гашук

Дата ухвалення рішення08.03.2024
Оприлюднено12.03.2024
Номер документу117536368
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —335/2079/24

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні