Рішення
від 11.03.2024 по справі 950/470/24
ЛЕБЕДИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 950/470/24

Провадження № 2/950/283/24

ЛЕБЕДИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 березня 2024 року м. Лебедин

Лебединський районний суд Сумської області у складі:

головуючого судді - Косолапа В.М.,

розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження у приміщенні суду в м. Лебедин цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до управління освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради, Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 1 Лебединської міської ради Сумської області про визнання протиправним та скасування наказу, зобов`язання вчинити дії,

в с т а н о в и в:

Адвокат Логвіненко Євгенія Валентинівна, в інтересах ОСОБА_1 , звернулась до суду з позовною заявою до управління освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради, Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 1 Лебединської міської ради Сумської області, у якій просить: - визнати протиправним та скувати наказ від 19.07.2022 № 29-К, яким учителю фізичної культури та захисту України Лебединського закладу середньої освіти І-ІІІ ступенів № 1 Лебединської міської ради Балабану М.М. з 19.07.2022 припинено нарахування та виплату середнього заробітку на підставі Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 року № 2352-ІХ; - зобов`язати управління освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради нарахувати та виплатити ОСОБА_1 середній заробіток на час воєнного стану з 19.07.2022 по 23.12.2023 включно.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що з 01.09.2010 ОСОБА_1 працює в Лебединському закладі середньої освіти І-ІІІ ступенів № 1 Лебединської міської ради на посаді учителя фізичної культури та захисту України.

З 05.03.2022 позивача мобілізовано на службу до Збройних Сил України у зв`язку з уведенням на території України військового стану на підставі Указу Президента України від 24.02.2022 № 64/2022, він перебуває на військовій службі по цей день.

Представник указує на те, що спірним наказом від 19.07.2022 № 29-К ОСОБА_1 було припинено виплату середнього заробітку як учителю фізичної культури та захисту України на підставі Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 року № 2352-ІХ. Вважає такий наказ незаконним, оскільки Законом було внесено зміни до ст. 119 КЗпП України та виключено збереження заробітної плати працівникам на час військової служби за призовом під час мобілізації на особливий період. Однак, частина 2 ст. 57 Закону України «Про освіту» передбачала, що у разі проходження педагогічними працівниками військової служби за призовом під час мобілізації за таким працівником зберігається попередній середній заробіток.

Зазначає також про те, що норми Закону України «Про освіту» є спеціальними по відношенню до норми ст. 119 КЗпПП України, а тому за педагогічними працівниками зберігається середній заробіток до 24.12.2023, а саме до моменту внесення змін Законом України «Щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань», яким скасовано збереження такого заробітку для педагогічних працівників.

Ухвалою від 12.02.2024 судом відкрито провадження, розгляд справи призначено за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

21.02.2024 управління освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради подало відзив на позовну заяву у якому проти позовних вимог заперечує, просить відмовити в їх задоволенні.

Указує на те, що відповідно до положень ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з ч. 1-3 ст. 1 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов`язком громадян України. Військовий обов`язок установлюється з метою підготовки громадян України до захисту Вітчизни, забезпечення особовим складом Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення та Державної спеціальної служби транспорту, посади в яких комплектуються військовослужбовцями. Військовий обов`язок включає у тому числі проходження військової служби.

Статтею 2 Закону встановлено, що проходження військової служби здійснюється громадянами України у добровільному порядку (за контрактом) або за призовом.

Глава VII Закону врегульовує особливості призову під час мобілізації. Громадяни України, призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, користуються гарантіями, передбаченими частинами 3, 4 статті 119 Кодексу законів про працю України, а також частиною першою статті 53 і частиною другою статті 57 Закону України «Про освіту».

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» внесено зміни до частини третьої статті 119, а саме: слова «зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток» замінено словами «зберігаються місце роботи і посада».

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин», прийнятий Верховною Радою України 01.07.2022, набрав чинності 19.07.2022, отже, саме з 19.07.2022 частина 3 статті 119 Кодексу законів про працю України діє в наступній редакції: «За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи і посада на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Отже, компенсація з бюджету середнього заробітку на підприємстві (в установі/організації), де працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності, здійснювалася по 18.07.2022 включно, тобто до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин». Таким чином, директором Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 1 Лебединської міської ради Сумської області, на думку відповідача, був виданий наказ від 19.07.2022 № 29-К «Про припинення збереження середнього заробітку ОСОБА_1 ».

На цей час Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-ІХ є чинним та обов`язковим до виконання.

Крім того, 24 грудня 2023 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань» відповідно до якого у частині другій статті 57 Закону України «Про освіту» слова «чи проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період» виключено.

Аналогічний за змістом відзив подано Лебединським закладом загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 1 Лебединської міської ради Сумської області, який проти позовних вимог також заперечував.

Дослідивши матеріали справи, встановивши фактичні обставини та оцінивши надані докази в їх сукупності, суд зазначає наступне.

Так, з 01.09.2010 ОСОБА_1 призначено учителем фізичного виховання. 11.06.2014 позивача звільнено з посади учителя фізичного виховання у зв`язку з призовом на військову службу під час мобілізації.

12.03.2015 ОСОБА_1 увільнений від роботи й виконання обов`язків за займаною посадою у зв`язку з укладенням короткострокового контракту на проходження військової служби у Збройних Силах України з 27.02.2015 до закінчення особливого періоду або про оголошення демобілізації.

04.07.2017 вирішено вважати ОСОБА_1 таким, що приступив до виконання обов`язків учителя фізичного виховання у зв`язку зі звільненням у запас.

Зазначені вище обставини підтверджуються відомостями трудової книжки ОСОБА_1 серії НОМЕР_1 , виданої 25.02.2008 (а.с. 10-11).

Як свідчить запис у військовому квитку серії НОМЕР_2 , виданому на ім`я позивача, 05.03.2022 на підставі Указу Президента України від 24.02.2022 № 69/2022 ОСОБА_1 призвано у Збройні Сили України на військову службу по мобілізації (а.с. 13).

Вказане також підтверджується копією довідки від 01.02.2024 № 2/486 другого відділу ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 14).

Наказом керівника закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 1 Лебединської міської ради Сумської області від 19.07.2022 № 29-К відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-ІХ; ч. 3 ст. 119 Кодексу законів про працю України припинено нарахування та виплату середнього заробітку учителю фізичної культури та захисту України ОСОБА_1 з 19.07.2022.

У наказі «Про увільнення від роботи (звільнення від виконання посадових обов`язків) ОСОБА_1 » від 14.04.2022 № 16-К слова «із збереженням середньої заробітної плати» виключити (а.с. 15).

09.01.2024 позивач звернувся до управління освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради із заявою від 09.01.2024 у якій, серед іншого, просив здійснити нарахування та виплату середнього заробітку із дати припинення по 24.12.2023 (а.с. 16).

У відповідь, листом від 24.01.2024 № 01-24/94 управління освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради відмовило позивачу у здійсненні таких виплат, посилаючись на те, що норму про збереження за педагогічним чи науково-педагогічним працівником на час проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період за таким працівником збереження попереднього середнього заробітку скасовано (а.с. 17-18).

Надаючи правову оцінку обставинам справи, суд зазначає наступне.

Відповідно до ст. 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Згідно зі ст. 94 КЗпП України заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу. Аналогічне визначення містить Закон України «Про оплату праці».

У даному випадку судом встановлено, що позивача призвано на військову службу під час мобілізації. При цьому позивач є педагогічним працівником.

Указом Президента України від 24.02.2022 № 69/2022 «Про загальну мобілізацію», який затверджено Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про загальну мобілізацію» від 03.03.2022, у зв`язку із введенням воєнного стану на території України, відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» оголошено та проводиться загальна мобілізація.

Частина 2 ст. 39 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» передбачає, що громадяни України, призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, користуються гарантіями, передбаченими частиною третьою статті 119 Кодексу законів про працю України, а також частиною першою статті 53 і частиною другою статті 57 Закону України «Про освіту», частиною другою статті 44, частиною першою статті 54 і частиною третьою статті 63 Закону України «Про фахову передвищу освіту», частиною другою статті 46 Закону України «Про вищу освіту».

До 19.07.2022 діяла наступна редакція ч. 3 ст. 119 КЗпП України: «За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»».

Законом України від 01.07.2022 № 2352-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» (далі - Закон № 2352-IX) у частині третій статті 119 слова «зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток» замінено словами «зберігаються місце роботи і посада».

Указаний закон набрав чинності 19.07.2022.

При цьому станом на 19.07.2022 діяла редакція ч. 2 ст. 57 Закону України «Про освіту», яка передбачала, що у разі захворювання педагогічного чи науково-педагогічного працівника, яке тимчасово унеможливлює виконання ним посадових обов`язків і обмежує можливість перебування у колективі осіб, які навчаються, або тимчасового переведення за цих чи інших обставин на іншу роботу чи проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період за таким працівником зберігається попередній середній заробіток. У разі хвороби або каліцтва попередній середній заробіток виплачується до відновлення працездатності або встановлення інвалідності.

У подальшому, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань» від 22.11.2023 № 3494-IX у частині другій статті 57 Закону України «Про освіту» слова «чи проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період» виключено.

Закон № 3494-IX набрав чинності 24.12.2023.

Таким чином, у період з 19.07.2022 по 24.12.2023 за педагогічними працівниками зберігалася трудова гарантія у вигляді збереження середнього заробітку за основним місцем роботи, в тому числі у разі призову на військову службу під час мобілізації.

Тобто ОСОБА_1 , як педагогічний працівник, мав право на збереження середнього заробітку за місцем роботи у зв`язку з проходженням військової служби за призовом під час мобілізації у період з 19.07.2022 по 24.12.2023.

Верховний Суд у постанові від 16.10.2023 у справі № 718/209/23 вказав на те, що у частині другій ст. 39 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» передбачені гарантії для громадян України призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, зокрема, шляхом відсилання як до частини третьої статті 119 КЗпП України, так і до норм інших законів (зокрема, частина друга статті 57 Закону України «Про освіту»).

В частині другій ст. 57 Закону України «Про освіту» міститься спеціальна норма щодо положень частини третьої статті 119 КЗпП України, оскільки поширюється на педагогічних чи науково-педагогічних працівників; спеціальна норма (частина друга статті 57 Закону України «Про освіту») має перевагу над загальною (частина третя статті 199 КЗпП) нормою (lex specialis derogat generali). Прийнята пізніше в часі загальна норма (частина третя статті 199 КЗпП) не скасовує спеціальної норми (lex posterior generalis non derogat priori speciali). Тому за педагогічними чи науково-педагогічними працівниками призваними на військову службу за призовом під час мобілізації зберігається попередній середній заробіток.

За таких обставин, суд доходить висновку про протиправність спірного наказу від 19.07.2022 № 29-К, яким на підставі Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-ІХ та ч. 3 ст. 119 Кодексу законів про працю України ОСОБА_1 припинено нарахування та виплату середнього заробітку з 19.07.2022.

Також суд вважає за необхідне зобов`язати управління освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради нарахувати та виплатити ОСОБА_1 середній заробіток з 19.07.2022 по 23.12.2023 у зв`язку із чим позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Враховуючи те, що позивач звільнений від сплати судового збору на підставі п. 13 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», відповідно до вимог ч. 2 ст. 141 ЦПК України з відповідачів на користь Державного бюджету України підлягають стягненню судові витрати у вигляді судового збору в сумі 2422,40 грн.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 89, 263-265 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 до управління освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради, Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 1 Лебединської міської ради Сумської області про визнання протиправним та скасування наказу, зобов`язання вчинити дії - задовольнити.

Визнати протиправним та скувати наказ Лебединського закладу середньої освіти І-ІІІ ступенів № 1 Лебединської міської ради від 19.07.2022 № 29-К, яким ОСОБА_1 припинено нарахування та виплату середнього заробітку з 19.07.2022.

Зобов`язати управління освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради (42200, Сумська область, м. Лебедин, вул. Соборна, 1/1; код ЄДРПОУ 22594129) нарахувати та виплатити ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_3 ) середній заробіток за період з 19.07.2022 по 23.12.2023 включно.

Стягнути з Лебединського закладу середньої освіти І-ІІІ ступенів № 1 Лебединської міської ради (42200, Сумська область, м. Лебедин, вул. Героїв Майдану, 18; код ЄДРПОУ 22594121) та управління освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради (42200, Сумська область, м. Лебедин, вул. Соборна, 1/1; код ЄДРПОУ 22594129) на користь Державного бюджету України судовий збір в розмірі 1211,20 грн. з кожного.

Рішення може бути оскаржено безпосередньо до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 11.03.2024.

Суддя Вадим КОСОЛАП

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено12.03.2024
Номер документу117536850
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання протиправним та скасування наказу, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —950/470/24

Рішення від 11.03.2024

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Косолап В. М.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Косолап В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні