Рішення
від 11.03.2024 по справі 707/276/24
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №707/276/24

Провадження №2/707/343/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 березня 2024 року м. Черкаси

Черкаський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Бароніна Д.Б.,

за участю секретаряКостроміної Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» про розірвання договорів оренди земельної ділянки, -

ВСТАНОВИВ:

1.Позиції сторін, процесуальні дії

1.1. ОСОБА_1 звернувся через свого представника до Черкаського районного суду Черкаської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» про розірвання договору оренди землі, посилаючись на наступне.

Між позивачем та Товариством з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» було укладено договор оренди землі. Предметом вказаного договору є земельна ділянка сільськогосподарського призначення (пай), яка розташована в адміністративних межах Червонослобідської сільської ради та яка належить позивачу. Позивач зазначає, що відповідачем умови укладеного договору в частині виплати орендної плати не виконуються, а саме не відбувається вчасної та в повному обсязі виплати орендної плати за 2021 та 2022 роки. Позивач вважає, що систематичне невиконання договору оренди землі в частині виплати орендної плати є підставою для дострокового розірвання договору оренди землі, у зв`язку з чим просив суд розірвати договор оренди землі, а також стягнути з відповідача судові витрати по справі.

1.2. У судовому засіданні позивач присутній не був, його представник надав заяву про розгляд справи без його участі.

Представник відповідача в судовому засіданні присутній не був, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причин неявки не повідомив, надав письмовий відзив. У відзиві представник відповідача просив повністю відмовити позивачу у задоволенні заявлених вимог. Зазначив, що орендну плату було сплачено на користь позивача за 2021-2022 роки із незначним затриманням виплати коштів, але в строки, передбачені договором оренди для іншого строку виплати орендної плати річного терміну. Це пов`язано виключно з обстановкою, що склалась в країні в 2022 році, зокрема через повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України, у зв`язку з чим навесні 2022 року посівні роботи були проведені із запізненням. Окрім того, затримка з виплати орендної плати за 2022 рік обумовлена й тим, що восени 2022 року мали місце рясні дощі, і погодні умови не дозволяли вчасно завершити збір урожаю, у зв`язку з чим ТОВ «Грін Ленд Індастрі» завершувало збір урожаю вже при настанні перших морозів в кінці грудня 2022 року, коли почали дозволяти погодні умови. Разом з тим, через блокування російською федерацією зернового коридору та ракетних обстрілів портів та зернових терміналів, відсутність ціни на зернові, в цьому році було важко здійснити реалізацію зерна, з метою отримання прибутку та виплати орендної плати за паї власникам земельних ділянок. Відтак, позивачі не були позбавлені того, на що вони розраховували при укладені договорів оренди землі - отримання за спірними договорами оренди грошових коштів (орендних платежів), адже метою позивачів при укладені договорів оренди землі було отримання оплати за те, що орендар користується відповідними земельними ділянками.

2.Обставини справи, зміст спірних правовідносин

2.1.Відповідно докопії державногоакту направо власностіна земельнуділянку серіїЯЛ №267483та інформаційної довідкиз Державногореєстру речовихправ нанерухоме майнота Реєстру праввласності нанерухоме майно,Державного реєстру Іпотек,Єдиного реєструзаборон відчуженняоб`єктів нерухомогомайна щодооб`єкта нерухомогомайна, власником земельної ділянки з кадастровим номером: 7124989000:03:002:0023 загальною площею 1,1041 га є ОСОБА_1 .

Згідно з копією договору оренди землі № 1109, укладеного 18 грудня 2020 року між орендодавцем ОСОБА_1 та орендарем ТОВ «Грін Ленд Індастрі», орендодавець надав, а орендар прийняв у строкове платне користування належну позивачу вищевказану земельну ділянку сільськогосподарського призначення (пай), яка розташована в адміністративних межах Червонослобідської сільської ради.

Відповідно до п. 8 вищевказаного Договору він укладений строком на 15 років.

Згідно з п. 9, 10 вищевказаного Договору щорічна орендна плата виплачується Орендарем у грошовій формі в розмірі 4,5% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, або на аналогічну суму натуральній шляхом надання сільськогосподарської продукції (в тому числі шляхом надання послуг та виконанням робіт). Форма орендної плати визначається за взаємною згодою сторін. Орендодавець не менш ніж в тижневий строк, шляхом подачі письмової заяви або в інший доступний спосіб попереджає Орендаря про бажану дату, форму і розмір проведення розрахунків по орендній платі та надає Орендодавцю необхідну вихідну інформацію (номер банківського рахунку тощо).

Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням індексів інфляції.

Згідно з п. 11, 12 вищевказаного Договору орендна плата виплачується щорічно з 01 серпня по 31 грудня, або за погодженням сторін в будь-який інший строк протягом року. Орендна плата за письмовою заявою орендодавця та за згодою орендаря може бути виплачена орендодавцю у вигляді попередньої оплати наперед, у тому числі за весь строк оренди.

Передача коштів, продукції та надання послуг в рахунок орендної плати оформляється відповідними актами та відображається у відомостях.

Згідно з п. 14 вищевказаного Договору Орендар не несе відповідальності за прострочення виплати орендної плати у випадку, якщо таке прострочення виникло з вини Орендодавця.

Відповідно до п. 38 вищевказаного Договору дія договору припиняється шляхом його розірвання за взаємною згодою сторін; рішенням суду на вимогу однієї із сторін внаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

2.2. Згідно з відомостями з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків станом на 11.01.2024 будь-яких виплат від відповідача позивач з січня 2021 року не отримав.

Відповідно до копії відомості від 03.02.2023 позивач ОСОБА_1 отримав 7000 грн. в якості орендної плати від ТОВ «Грін Ленд Індастрі».

3.Релевантні джерела права

3.1.Відповідно до ч. 2 ст. 409 Цивільного кодексу України (далі ЦК України) власник земельної ділянки має право на одержання плати за користування нею. Розмір плати, її форма, умови, порядок та строки її виплати встановлюються договором.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

3.2. Відповідно достатті 13 Закону України «Про оренду землі»договір оренди землі це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до частини першоїстатті 15 Закону України «Про оренду землі»істотними умовами договору оренди землі є, зокрема, орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Положеннями статей21,22 Закону України «Про оренду землі»визначено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі.

Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Орендна плата справляється у грошовій формі.

За згодою сторін розрахунки щодо орендної плати за землю можуть здійснюватися у натуральній формі. Розрахунок у натуральній формі має відповідати грошовому еквіваленту вартості товарів за ринковими цінами на дату внесення орендної плати.

Відповідно до статті 25 вищевказаного Закону, орендар земельної ділянки зобов`язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати орендну плату за земельну ділянку.

Згідно з частинами третьою, четвертоюстатті 31 Закону України «Про оренду землі»договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Частиною першоюстатті 32 Закону України «Про оренду землі»передбачено, що на вимогу однієї із сторін договір може бути достроково розірваний за рішенням суду у разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями24і25цьогоЗаконута умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначенихЗемельним кодексом Українита іншими законами України.

Відповідно до пункту «д» частини першої статті 141ЗК України підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

3.3. У постанові Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 6 березня 2019 року у справі № 183/262/17 зроблено висновок, що підставою для розірвання договору оренди землі є саме систематична несплата орендної плати (два та більше випадки).

Згідно зпостановою ВерховногоСуду від02травня 2018року у справі № 925/549/17 той факт, що відповідач сплатив усю суму заборгованості з орендної плати за землю, не має правового значення для вирішення спору, оскільки встановлений факт її систематичної несплати протягом періоду дії договору оренди землі, що відповідно до ч. 1 ст. 32 Закону України «Про оренду землі», ст. 141 Земельного кодексу України, ст. 651 Цивільного кодексу України та умов договору є достатньою правовою підставою для розірвання цього договору.

4.Оцінка доказів та аргументів сторін

4.1.Суд зазначає, що згідно з умовами спірного договору орендна плата мала сплачуватися до 31 грудня поточного року (наприклад, за 2021 рік до 31 грудня 2021 року).

Факт несвоєчасної сплати відповідачем на користь позивача орендної плати за використання земельної ділянки протягом двох років поспіль підтверджується як письмовими доказами, так і позицією представника відповідача директора Товариства у відзиві. Зокрема, згідно з наданою представником відповідача копією відомості на видачу орендної плати ТОВ «Грін Ленд Індастрі» сплатило на користь позивача орендну плату з урахуванням індексації за користування спірною земельною ділянкою за 2021-2022 роки в лютому 2023 року.

Посилання у відзиві на те, що згідно з договором за погодженням сторін орендна плата могла платитися пізніше 31 грудня відповідного року є необґрунтованими, оскільки сторони не погоджували зміну строків виплати орендної плати.

Факт відсутності заборгованості зі сплати орендної плати станом на час розгляду цієї справи не має правового значення, оскільки судом встановлений факт систематичної несплати орендної плати протягом періоду дії договору оренди землі, що відповідно до ч. 1 ст. 32 Закону України «Про оренду землі», ст. 141 Земельного кодексу України, ст. 651 Цивільного кодексу України та умов договорів є достатньою правовою підставою для розірвання цих договорів.

Посилання у відзиві на рясні дощі, проведення посівних робіт із запізненням, блокування російською федерацією зернового коридору не підтверджуються будь-якими доказами того, що ці обставини перебувають у причинно-наслідковому зв`язку з можливістю вчасної виплати орендної плати відповідачем на користь позивачів в 2021 та 2022 роках.

4.2. Підводячи підсумок суд вважає, що позов є обґрунтованим, а тому підлягає задоволенню шляхом розірвання спірного договору оренди землі.

5. Розподіл судових витрат

5.1.Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Понесення позивачем судових витрат підтверджується квитанцією від 05.02.2024 про сплату судового збору в сумі 1211 грн. 20 коп. Враховуючи те, що позовні вимоги задоволені у повному обсязі, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача суму понесених судових витрат в розмірі 1211 грн. 20 коп.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.10,12,13,76,141,247,258,259,263-265,268,273,289,354 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» про розірвання договору оренди земельної ділянки задовольнити.

Розірвати договір оренди землі від 18 грудня 2020 року № 1109, який укладений між ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» (код в ЄДРПОУ 43593710, місцезнаходження: м. Полтава, вул. Пушкіна, 42, офіс 106).

Стягнути зТовариства зобмеженою відповідальністю«Грін ЛендІндастрі» накористь ОСОБА_1 судовий збір в сумі 1211 грн. 20 коп.

Рішення може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановленихЦПК України, не подана апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя Д. Б. Баронін

СудЧеркаський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено12.03.2024
Номер документу117541184
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —707/276/24

Рішення від 11.03.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Баронін Д. Б.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Баронін Д. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні