Ухвала
від 29.02.2024 по справі 758/1450/24
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/1450/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 лютого 2024 року м. Київ

Подільський районний суд міста Києва

у складі слідчого судді ОСОБА_1 ,

з участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

заявника ОСОБА_3 ,

представника заявника ОСОБА_4 ,

прокурора ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання директора Товариства з обмеженою відповідальністю «ВКП ЕНЕРГІЯ-ІНВЕСТ» ОСОБА_3 про скасування арешту майна, -

В С Т А Н О В И В :

Директор ТОВ «ВКП ЕНЕРГІЯ-ІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 44992118) ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням, в якому просить скасувати арешт, накладений ухвалою Подільського районного суду міста Києва від 07.07.2023 у справі №758/7799/23 в рамках кримінального провадження №42023102070000035, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23.02.2023 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст.191, ч. 4 ст. 191 КК України, на грошові кошти товариства, які знаходяться в АТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК» (код ЄДРПОУ 14305909) на рахунках: НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_2 .

В обґрунтування клопотання зазначено, що арешт на майно накладено безпідставно та необґрунтовано, оскільки в ухвалі суду не зазначено, за якими критеріями арештоване майно відповідає вимогам ст. 98 КПК України, а саме не наведено обґрунтування того, яким чином грошові кошти на рахунку в банківській установі є матеріальними об`єктами, що були знаряддям вчинення злочину або містять відомості, що можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні. Крім того, слідчим суддею при розгляді клопотання про арешт майна не враховано співрозмірність та достатність такого заходу забезпечення кримінального провадження, оскільки «ВКП ЕНЕРГІЯ-ІНВЕСТ» не має жодного статусу у кримінальному провадженні, а тому накладення арешту з метою забезпечення конфіскації майна як виду покарання є безпідставним.

У судовому засіданні представник заявника клопотання підтримала із викладених у ньому підстав.

Прокурор у судовому засіданні щодо задоволення клопотання заперечив, вказуючи на те, що арешт на грошові кошти був накладений з метою конфіскації майна та збереження речових доказів, а також задля забезпечення дієвості та об`єктивності розслідування у вказаному кримінальному провадженні. Крім того, зазначив, що на даний час такий застосований захід забезпечення кримінального провадження забезпечує потреби досудового розслідування.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, а також враховуючи доводи учасників процесу, надані ними в ході розгляду даного клопотання, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 ЦПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Відповідно до ч. 2 ст. 174 КПК України, арешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування за клопотанням власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Як встановлено слідчим суддею, Подільською окружною прокуратурою міста Києва здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №42023102070000035, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23.02.2023 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст.191, ч. 4 ст. 191 КК України.

Ухвалою Подільського районного суду міста Києва від 07.07.2023 в рамках вказаного кримінального провадження накладено арешт, зокрема, на грошові кошти ТОВ «ВКП ЕНЕРГІЯ-ІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 44992118), які знаходяться в АТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК» (код ЄДРПОУ 14305909) на рахунках:

НОМЕР_1 ;

НОМЕР_2 ;

НОМЕР_3 ;

НОМЕР_4 ;

НОМЕР_2 .

При цьому, як вбачається зі змісту ухвали слідчого судді, арешт на майно був накладений на підставі ч.5 ст. 170 КПК України з метою забезпечення конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи.

Із пояснень прокурора в судовому засіданні слідчим суддею встановлено, що на даний час органом досудового розслідування встановлюються обставини вчинення кримінального правопорушення, зокрема, перевіряються банківські рахунки ТОВ «ВКП ЕНЕРГІЯ-ІНВЕСТ», на які було накладено арешт, з метою встановлення джерел надходження грошових коштів та їх використання. Крім того, прокурором зазначено, що метою накладення арешту на даний час є забезпечення збереження такого майна як речових доказів.

Водночас, із пояснень представника ТОВ «ВКП ЕНЕРГІЯ-ІНВЕСТ» у судовому засіданні встановлено, що господарська діяльність товариства за своїм змістом вимагає щоденного здійснення великої кількості розрахункових та інших банківських безготівкових операцій, у тому числі пов`язаних зі справлянням законодавчо встановлених податків, зборів та здійсненням інших обов`язкових платежів. При цьому невиконання таких обов`язків створює для товариства реальну загрозу притягнення до відповідальності, у тому числі за порушення вимог податкового законодавства.

Враховуючи встановлені у судовому засіданні обставини, слідчий суддя, виходячи із загальних засад кримінального провадження, визнає за необхідне скасувати арешт, накладений ухвалою Подільського районного суду міста Києва від 07.07.2023 в рамках кримінального провадження №42023102070000035 від 23.02.2023 на грошові кошти ТОВ «ВКП ЕНЕРГІЯ-ІНВЕСТ», які знаходяться на вказаних вище банківських рахунках в АТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК», в частині встановлення заборони здійснення видатків, пов`язаних з виплатою заробітної плати, та видатків, пов`язаних з перерахуванням грошових коштів по сплаті податків, зборів до бюджету та державних цільових фондів, по сплаті єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на державне пенсійне страхування, вважаючи, що підстави для подальшого застосування вказаного заходу забезпечення кримінального провадження у цій частині відсутні.

Водночас, у решті арешт майна, накладений вищевказаною ухвалою суду, слідчий суддя вважає за необхідне залишити в силі з огляду на те, що на даний час такий застосований захід забезпечення кримінального провадження забезпечує потреби досудового розслідування.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 170, 174 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання директора Товариства з обмеженою відповідальністю «ВКП ЕНЕРГІЯ-ІНВЕСТ» ОСОБА_3 про скасування арешту майна задовольнити частково.

Арешт, накладений ухвалою Подільського районного суду міста Києва від 07.07.2023 у справі №758/7799/23 в рамках кримінального провадження №42023102070000035, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23.02.2023 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст.191, ч. 4 ст. 191 КК України, на грошові кошти Товариства з обмеженою відповідальністю «ВКП ЕНЕРГІЯ-ІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 44992118), які знаходяться в АТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК» (код ЄДРПОУ 14305909) на рахунках:

НОМЕР_1 ;

НОМЕР_2 ;

НОМЕР_3 ;

НОМЕР_4 ;

НОМЕР_2 ,

скасувати в частині встановлення заборони здійснення видатків, пов`язаних з виплатою заробітної плати, та видатків, пов`язаних з перерахуванням грошових коштів по сплаті податків, зборів до бюджету та державних цільових фондів, по сплаті єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на державне пенсійне страхування.

У решті арешт майна, накладений вищевказаною ухвалою суду, залишити в силі.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Cлідчий суддя Подільського районного суду м. Києва ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено12.03.2024
Номер документу117541753
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —758/1450/24

Ухвала від 29.02.2024

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

Ухвала від 29.02.2024

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні