Ухвала
від 11.03.2024 по справі 175/9316/23
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 175/9316/23

Провадження №2-о/175/186/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 березня 2024 року смт. Слобожанське

Суддя Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області Бойко О.М., розглянувши матеріали заяви Любимівської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, заінтересована особа: Приватний нотаріус Дніпропетровського обласного нотаріального округу Юрченко Лариса Леонідівна, про визнання спадщини відумерлою,

ВСТАНОВИВ:

05 грудня 2023 року заявник Любимівська сільськарада Дніпровськогорайону Дніпропетровськоїобласті,заінтересована особа:Приватний нотаріусДніпропетровського обласногонотаріального округуЮрченко ЛарисаЛеонідівна звернулися до Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області із заявою про визнання спадщини відумерлою.

Того ж дня поточного року згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, вищевказану заяву було розподілено до провадження судді Бойка О.М.

Ухвалою суду від 12 грудня 2023 року заяву було залишено без руху, оскільки він не відповідає вимогам ст.ст. 175-177 ЦПК України. Позивачу був наданий строк для усунення недоліків.

Відповідно до ч.1,2ст.2 ЦПК Українизавданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданнями цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів за нормою ст.4 ЦПК України.

Ст.175 ЦПК Українивизначені основні вимоги до позовної заяви (заяви), які мають бути дотримані особами, які звертаються до суду за захистом своїх прав та інтересів шляхом пред`явлення позову (заяв) до суду.

В порушення вимог п.5 ч.3 ст.175 ЦПК України, в якій зазначається, що позовна заява (заява) повинна містити виклад обставин, якими позивач (заявник) обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини, заявник зазначає на смерть ОСОБА_1 та що після її смерті залишилось майно у вигляді земельної ділянки, проте не вказує відомо йому про наявність інших спадкоємців, а також про останнє місце проживання померлої ОСОБА_1 .

В порушення вимог ст. 335 в якій зазначено, що у заяві про визнання спадщини відумерлою мають бути зазначені відомості про час і місце відкриття спадщини, про майно, що становить спадщину, а також докази, які свідчать про належність цього майна спадкодавцю, про відсутність спадкоємців за заповітом і за законом, або про усунення їх від права на спадкування, або про неприйняття ними спадщини, або про відмову від її прийняття.

Тобто, померла ОСОБА_1 може мати спадкоємців або інших заінтересованих осіб, які можливо можуть не знати про наявність спадщини за будь-яких поважних причин, інтереси яких може стосуватись рішення у справі.

У відповідності до п.2 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету, тобто заявнику слід визначити чи наявні в померлої рідні та залучити їх до розгляду справи.

Також, заявник не зазначає, чи є на земельній ділянці будь-яке інше нерухоме або рухоме майно та не додає доказі із цих обставин.

Тому, враховуючи особливість спадкового законодавства та правовідносин, а також особливий державний захист права власності, заявнику слід надати до суду уточнену заяву в якій зазначити адресу проживання станом на момент смерті особи, підтвердження, що вона не має спадкоємців, зазначення, що на земельній ділянці немає іншого рухомого чи нерухомого майна, зазначити на відповідні докази.

Вказані недоліки перешкоджали вирішенню питання про відкриття провадження у справі.

Частиною 1 ст. 185 ЦПК України визначено, що суддя, встановивши, що позовну заяву (заяву) подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви (заяви) постановляє ухвалу про залишення позовної заяви (заяви) без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви (заяви) без руху зазначаються недоліки позовної заяви (заяви), спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви (заяви) без руху.

Копія ухвали суду від 12 грудня 2023 року засобами електронної пошти була надіслана позивачу за вказаною у позовній заяві електронною адресою.

Згідно довідки про доставку електронного листа копія ухвали суду від 12 грудня 2023 року була доставлена до електронної скриньки позивачу 07 лютого 2024 року.

Суд використавши усі можливі заходи для зв`язку із заявником, який не виходить на зв`язок та не цікавиться станом розгляду справи, дійшов до висновку, про необхідність повернення заяви.

Відповідно до ч. 3 ст. 185 ЦПК України, якщо позивач (заявник) відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначеністаттями 175і177цього Кодексу, позовна заява (заява) вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач (заявник) не усунув недоліки позовної заяви (заяви) у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається заявникові.

Як вбачається з матеріалів справи, заявник всіх недоліків заяви у встановлений судом строк не усунув, тому суд вважає за необхідне вважати заяву неподаною і разом з доданими до неї документами повернути скаржнику.

Керуючись ст. 175, 186 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву Любимівської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, заінтересована особа: Приватний нотаріус Дніпропетровського обласного нотаріального округу Юрченко Лариса Леонідівна, про визнання спадщини відумерлою вважати не поданою та повернути позивачу.

Апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня одержання копії цієї ухвали шляхом подання апеляційної скарги до Дніпровського апеляційного суду.

Суддя О.М. Бойко

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено12.03.2024
Номер документу117542423
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання спадщини відумерлою

Судовий реєстр по справі —175/9316/23

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Бойко О. М.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Бойко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні