Рішення
від 05.03.2024 по справі 626/24/24
КРАСНОГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 626/24/24

Провадження № 2/626/158/2024

РІШЕННЯ

Іменем України

05.03.2024 року м. Красноград Красноградський районний суд Харківської області

у складі: головуючого судді Рибальченко І.Г.

за участю секретаря Скачко Т.А.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Красноград, в порядку загального позовного провадження, у відсутності сторін, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Красноградський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Красноградському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання батьківства,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою до ОСОБА_2 про визнання його батьком дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , також просила внести відповідні зміни до актового запису про народження дитини.

На обґрунтування позову позивачка зазначила, що з відповідачем ОСОБА_2 вони познайомились в 2013 році, спочатку зустрічались, збиралися одружитися. Через деякий час вона завагітніла і ІНФОРМАЦІЯ_2 народила донку ОСОБА_4 . На момент народження дитини, вони з відповідачем вже не зутрічалися, оскільки за кілька місяців до цього посварилися і ніяких стосунків не підтримували. Оскільки на час народження дитини вони з відповідачем у зареєстрованому шлюбі не перебували, відповідно актовий запис про народження дитини був вчинений у відповідності до ч. 1 ст. 135 СК України. Через кілька років відповідач почав відвідувати доньку, потім сторони знову стали зустрічатися, а через деякий час і проживати разом. 03.10.2020 року офіційно зареєстрували шлюб. Вони звернулися до органів ДРАЦС щодо встановлення та офіційної реєстрації батьківства відповідача, але отримали відмову і рекомендацію звернутися до суду. За наведених обставин вона змушена звернутися до суду з даним позовом.

Позивач в судове засідання не з`явилася, направила до суду заяву в якій позовні вимоги підтримує на задоволенні позову наполягає, а також просить ухвалити рішення при підготовчому розгляді справи так, як відповідач позов визнав. Відповідач ОСОБА_2 позовні вимоги ОСОБА_1 визнав, про що повідомив суд відповідною заявою. Слухання справи просив проводи без нього .

Від третьої особи Красноградського ВДРАЦС у Красноградському районі Харківської області СМУМЮ надійшла письмова заява в якій просять справу розглядати за відсутності їх представника, вирішення питання по суті залишають на розсуд суду.

Згідно ч. 4 ст. 200 ЦПК України ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу. Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Враховуючи, що сторони по справі в судове засідання не з`явились, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Вивчивши матеріали справи, дослідивши надані докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Судовим розглядом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 народилась ОСОБА_3 батьками якої записані: батько - ОСОБА_5 , мати - ОСОБА_6 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 26.06.2014 року.

Відповідно до Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про реєстрацію народження № 00042169944 вд 07.11.2023 року відомості про батька дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , записані за вказівкою матері згідно з частиною першою статті 135 СК України.

Відповідач ОСОБА_2 не заперечує свого батьківства по відношенню до народженої ОСОБА_3 , і бажає бути записаний батьком дитини в документах про її народження та виконувати покладені на нього законом обов`язки батька.

Згідно ч. 1 ст. 128 СК України за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 128 СК України, позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

Частиною 4 ст. 128 СК України передбачено, що позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

Згідно з п. 5 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 15.05.2006 року "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів" (надалі Постанова) спір про походження дитини від осіб, які не перебувають у шлюбі між собою і не подали в державні органи реєстрації актів цивільного стану спільної заяви про реєстрацію їх як батьків, суд може вирішувати за заявою про визнання батьківства, поданою: одним із батьків; особою котра вважає себе батьком; опікуном (піклувальником) дитини; іншою особою, на утриманні якої вона перебуває; самою дитиною, яка досягла повноліття. У тих випадках, коли батьком дитини записано конкретну особу, вимоги про визнання батьківства мають розглядатись одночасно з вимогами про виключення відомостей про цю особу як батька з актового запису про народження дитини (п. 6 Постанови).

Відповідно до роз`яснень п. 9 Постанови, рішення щодо визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них, а його резолютивна частина - містити всі відомості, необхідні для реєстрації батьківства (материнства) в органах РАЦС (прізвище, ім`я та по батькові матері й батька, число, місяць і рік їх народження, громадянство, а також номер актового запису про народження дитини, коли та яким органом його вчинено).

При розгляді спору щодо визнання батьківства суд має виходити зі змісту ч. 2 ст. 128 СК України, відповідно до якої підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

Отже, сімейне законодавство України не визначає будь-яких особливостей щодо предмета доказування у даній категорії справ. Доказами у такій справі можуть бути будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, а також інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, показань свідків, письмових або речових доказів, висновків експертів. Тобто при вирішенні спору про визнання батьківства мають враховуватись усі передбачені законом докази в їх сукупності. Керуючись цим загальним правилом, встановлення батьківства на підставі ст. 128 СК України можливо за наявності належних і обґрунтованих доказів (відомостей), які засвідчують походження дитини від певної особи.

Відповідно до ст. 82 ЦПК України, обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. За таких обставин суд вважає, що оскільки відповідач позовні вимоги визнає і це не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, заявлений позов слід задовольнити та визнати ОСОБА_2 батьком ОСОБА_3 та внести відповідні зміни до актового запису про народження дитини.

Відповідно до ст. 134 СК України, на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

На основі викладеного, керуючись ст.ст. 76-81, 141 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 про визнання батьківства - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьком дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , народженої ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Внести зміни до актового запису №15 від 21 травня 2014 року, складеного виконавчим комітетом Петрівської сільської ради Красноградського району Харківської області, про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в якому у розділі відомості про батька записати батьком дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина України, прізвище дитини змінити з " ОСОБА_3 " на " ІНФОРМАЦІЯ_5 ", а по батькові з " ОСОБА_3 " на " ІНФОРМАЦІЯ_6 ".

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення в Харківський апеляційний суд.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено12.03.2024
Номер документу117543833
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання батьківства

Судовий реєстр по справі —626/24/24

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Рибальченко І. Г.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Рибальченко І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні