Рішення
від 11.03.2024 по справі 715/586/24
ГЛИБОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 715/586/24

Провадження № 2-о/715/90/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 березня 2024 року смт. Глибока

Глибоцький районний суд Чернівецької області в складі:

Головуючого судді Цуркана В.В.

секретаря судового засідання Майщук С.В.

за участю заявника ОСОБА_1

заінтересованої особи ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засiданнi в залі Глибоцького районного суду Чернівецької області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 та Глибоцька селищна рада Чернівецького району Чернівецької області, про встановлення факту проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, вказавши в заяві, що вона являється рідною сестрою ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . На час смерті брата, вона постійно проживала з ним у будинку, здійснювала ремонт у будинку, перекривала дах будинку, фактично утримувала та лікувала брата, а також здійснила поховання брата та розпорядилася речами померлого, таким чином фактично прийнявши спадщину після смерті брата. На час смерті брата спадкоємців першої черги не було, оскільки він не перебував у шлюбі, дітей не мав, а їхні батьки померли. Вказує, що спадкоємцями другої черги є вона та їхні брати ОСОБА_2 , тобто заінтересована особа по справі та ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , однак брати відмовилися від спадщини на її користь. Вказує, що нотаріусом їй відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки на день смерті спадкодавця вона була зареєстрована за іншою адресою та було рекомендовано звернутися до суду. Зазначає, що з братом вона постійно проживала у його будинку в АДРЕСА_1 , безперервно з осені 2007 року по 10 грудня 2012 року, вона доглядала за братом, піклувалася, забезпечувала його усім необхідним, у тому числі ліками та харчуванням, а також брала на себе усі витрати, пов`язані з побутом, з оплатою житлово - комунальних послуг. На підставі викладеного, просить суд встановити факт її постійного проживання із ОСОБА_3 на час відкриття спадщини, а саме ІНФОРМАЦІЯ_3 у будинку АДРЕСА_1 .

Заявник ОСОБА_1 в судовому засіданні заявлені вимоги підтримала повністю, підтвердила обставини, викладені в заяві та просила суд заяву задовільнити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судовому засіданні підтвердив обставини, викладені в заяві, вказав, що його сестра ОСОБА_1 на день смерті їхнього брата ОСОБА_3 , проживала з ним в одному будинку, однак була зареєстрована за іншою адресою. Не заперечував проти задоволення заяви.

Представник Глибоцької селищної ради Чернівецького району Чернівецької області в судове засідання не з`явився, проте від селищної ради до суду надійшла заява, відповідно до якої заявлені вимоги селищна рада визнає у повному обсязі, проти задоволення заяви не заперечує, а справу просить розглянути у відсутності їхнього представника.

Суд, заслухавши пояснення заявника, заінтересованої особи, покази свідків та дослідивши письмові матеріали справи, дійшов до висновку, що вимоги заяви обґрунтовані i підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_4 народилася ОСОБА_5 та ІНФОРМАЦІЯ_5 народився ОСОБА_3 , їх батьками значаться ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , що підтверджується свідоцтвами про народження серії НОМЕР_1 та серії НОМЕР_2 .

Згідно витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу щодо підтвердження дошлюбного прізвища № 00043569587 від 13 лютого 2024 року, 22 травня 1993 року у виконавчому комітеті Михайлівської сільської ради Глибоцького району Чернівецької області, був зареєстрований шлюб між ОСОБА_8 та ОСОБА_5 , актовий запис № 01. Прізвище дружини після укладення шлюбу - ОСОБА_9 .

Відповідно до заповіту від 21 грудня 1998 року, зареєстрованого в реєстрі за № 143, посвідченого секретарем виконкому Михайлівської сільської ради Глибоцького району Чернівецької області, ОСОБА_10 все своє майно заповіла ОСОБА_3 .

ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Михайлівка Глибоцького району Чернівецької області помер ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 .

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 в с. Білогорівка Бахмутського району Донецької області помер ОСОБА_4 .

Як вбачається з акту № 63 від 13.02.2024 року, складеного в.о. старости с. Михайлівка - ОСОБА_11 та сусідів: ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , ОСОБА_1 протягом 5 - ти років проживала без реєстрації з братом ОСОБА_3 по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 в АДРЕСА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 та здійснила поховання.

Свідки ОСОБА_12 та ОСОБА_13 в судовому засіданні підтвердили обставини, викладені в заяві та вказали, що ОСОБА_1 проживала без реєстрації в АДРЕСА_1 , разом з братом ОСОБА_3 , по день смерті останнього та здійснила поховання брата.

Згідно ч.1 ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизначених або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Встановлення вказаного факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини безпосередньо породжує юридичні наслідки і необхідне заявниці для оформлення права на спадщину.

При таких обставинах суд дійшов висновку, що вимоги заяви ОСОБА_14 знайшли своє підтвердження.

Керуючись ст.ст. 4-13, 19, 76-81, 259, 264-265, 273, 293-294, 315-316 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , яка зареєстрована в АДРЕСА_2 та проживає в АДРЕСА_1 , із спадкодавцем ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Михайлівка Глибоцького району Чернівецької області, на час відкриття спадщини в АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається через суд першої інстанції.

СУДДЯ:

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено12.03.2024
Номер документу117544268
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —715/586/24

Рішення від 11.03.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуркан В. В.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуркан В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні