Рішення
від 07.03.2024 по справі 145/27/21
ТИВРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 145/27/21

Провадження №2/145/75/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07.03.2024 смт Тиврів

Тиврівський районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Ратушняка І. О.

при секретарі Цюпій О.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом управління Державного агентства рибного господарства у Вінницькій області до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди,

встановив:

Управління Державного агентства рибного господарства у Вінницькій області звернулося до суду із позовною заявою, в якій вказує, що ОСОБА_1 25.02.2020 о 15 год. 30 хв. здійснював вилов риби поплавковою вудкою в кількості 1 шт. з 1 гачком на р. Пд. Буг, в районі с. Могилівка Жмеринського району Вінницької області, на зимувальній ямі, де будь-який вилов водних біоресурсів заборонений.

Виловив ціні види риби: краснопірка - 27 екз., верховодка - 2 екз., чим наніс шкоди рибному господарству України на загальну суму 1870,00 грн.

Просить стягнути з ОСОБА_1 на користь держави в особі Гніванської об`єднаної територіальної громади Вінницької області заподіяну шкоду в розмірі 1870,00 гривень; стягнути з ОСОБА_1 на користь Управління Державного агентства рибного господарства у Вінницькій області судові витрати, пов`язані зі сплатою судового збору, в сумі 2102 гривень.

В судове засідання представник позивача не з`явився, подав заяву, в якій просить справу розглянути у його відсутності, позов підтримує.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, подав заяву, відповідно до якої просить справу розглянути у його відсутності, позовні вимоги визнає.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Гніванської міської ради Вінницької області в судове засідання не з`явився, подав заяву, в якій просить справу розглянути у його відсутності, позов задоволити.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає за необхідне позов задоволити з наступних підстав.

Відповідно до ст.66 Конституції України кожен зобов`язаний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки.

Відповідно до ст.1166 ЦК України шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями або бездіяльністю особистим майновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ч.ч.1, 3 ст.111 Водного кодексу України підприємства, установи, організації і громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, іноземні юридичні особи зобов`язані відшкодувати збитки, завдані ними внаслідок порушень водного законодавства, в розмірах і порядку, встановлених законодавством України. Притягнення винних у порушенні водного законодавства до відповідальності не звільняє їх від обов`язку відшкодування збитків, завданих ними внаслідок порушення водного законодавства.

У відповідності до ст. 10 Закону України "Про тваринний світ" громадяни відповідно до закону зобов`язані, серед іншого, відшкодовувати шкоду, заподіяну ними тваринному світу внаслідок порушення вимог законодавства про охорону, використання і відтворення тваринного світу.

Відповідно до ст.27 Закону України «Про тваринний світ» у порядку загального використання об`єктів тваринного світу громадянам, у випадках, передбачених законодавством, дозволяється безоплатне любительське і спортивне рибальство для особистого споживання (без права реалізації) у визначених відповідно до законодавства водних об`єктах загального користування у межах встановлених законодавством обсягів безоплатного вилову і за умови додержання встановлених правил рибальства і водокористування. В інших випадках любительське і спортивне рибальство здійснюються на праві спеціального використання об`єктів тваринного світу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України відповідно до цього та інших законів.

Відповідно до ч.4 ст. 63 Закону України "Про тваринний світ" підприємства, установи, організації та громадяни зобов`язані відшкодовувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу. Розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного світу, а також за знищення чи погіршення середовища їх існування встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Згідно ст. 38 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» використання природних ресурсів в Україні здійснюється в порядку загального і спеціального використання природних ресурсів. Законодавством України громадянам гарантується право загального використання природних ресурсів для задоволення життєво необхідних потреб (естетичних, оздоровчих, рекреаційних, матеріальних тощо) безоплатно, без закріплення цих ресурсів за окремими особами і надання відповідних дозволів, за винятком обмежень, передбачених законодавством України. В порядку спеціального використання природних ресурсів громадянам, підприємствам, установам і організаціям надаються у володіння, користування або оренду природні ресурси на підставі спеціальних дозволів, зареєстрованих у встановленому порядку, за плату для здійснення виробничої та іншої діяльності, а у випадках, передбачених законодавством України, - на пільгових умовах.

Згідно п.9 Порядку здійснення любительського і спортивного рибальства, затвердженого постановою КМУ № 1126 від 18.07.1998, вимоги щодо здійснення любительського і спортивного рибальства та застосування знарядь і способів лову (добування), норми, заборонені місця і його терміни, встановлюються правилами любительського і спортивного рибальства за басейно-територіальним принципом, які затверджуються Мінагрополітики за поданням Держрибагентства, погодженим з Мінприроди.

Відповідно до положень п. 3.15 Правил любительського і спортивного рибальства, затверджених наказом Державного комітету рибного господарства України № 19 від 15.02.1999 забороняється лов водних живих ресурсів на зимувальних ямах.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 25.02.2020 о 15 год. 30 хв. здійснював вилов риби поплавковою вудкою в кількості 1 шт. з 1 гачком на р. Південний Буг в районі с. Могилівка Вінницької області, де згідно наказу Управління Державного агентства рибного господарства у Вінницькій області №91-О від 18.10.19, розташована зимувальна яма і будь-який вилов водних біоресурсів заборонений. Виловив ціні види риби: краснопірка - 27 екз., верховодка - 2 екз., чим наніс шкоду рибному господарству України на суму 1870,00 грн.

Відповідач ОСОБА_1 порушив п. 3.15.12 Правил любительського і спортивного рибальства, затверджених наказом Державного комітету рибного господарства України №19 від 15.02.1999, наказ Управління Державного агентства рибного господарства у Вінницькій області № 91-0 від 18.10.19, чим скоїв адміністративне правопорушення, передбачене ч.3 ст.85 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За вказаним фактом головним державним інспектором відділу охорони водних біоресурсів «Рибоохоронний патруль» Управління Державного агентства рибного господарства у Вінницькій області Кушніром М.М. відносно ОСОБА_1 25.02.2020 складено протокол про адміністративне правопорушення № 000268 за ч.3 ст.85 КУпАП (а.с.9). У письмових поясненнях в протоколі ОСОБА_1 власноручно зазначив, що здійснював вилов риби на зимувальній ямі.

Постановою №144 по справі про адміністративне правопорушення від 02.03.2020, винесеною Управлінням Державного агентства рибного господарства у Вінницькій області, на ОСОБА_1 накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 170 грн. Постанова набрала законної сили 23.03.2020 (а.с.8).

Відповідно до розрахунку матеріальної шкоди (а.с.10), складеного головним державним інспектором Кушніром М.М. до протоколу про адміністративне правопорушення №000268, згідно постанови Кабінету Міністрів України № 1209 від 21.11.2011 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів», внаслідок здійснення ОСОБА_1 незаконного вилову на зимувальній ямі загальна сума заподіяної шкоди склала 1870 грн (а.с.10).

Відповідачем збитки добровільно не відшкодовано.

Суд вважає, що Управлінню Державного агентства рибного господарства у Вінницькій області завдано збитків, які підлягають відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її завдала, тобто відповідачем.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, а тому суму сплаченого при подачі заяви судового збору суд стягує з відповідача.

Керуючись ст.66 Конституції України, ст.ст.4, 7, 10, 12, 13, 18, 76, 81, 82, 141, 263-265, 268, 273 ЦПК України, ст.ст.22, 1166 ЦК України, ст.111 Водного кодексу України, ст.ст.10, 27, 63 Закону України «Про тваринний світ», ст.38 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», суд

ухвалив:

Позов задоволити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 ) на користь держави в особі Гніванської об`єднаної територіальної громади Вінницької області заподіяну шкоду в розмірі 1870 (одна тисяча вісімсот сімдесят) гривень.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Управління Державного агентства рибного господарства у Вінницькій області судові витрати, пов`язані зі сплатою судового збору, в сумі 2102 (дві тисячі сто дві) гривні 00 копійок.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Вінницького апеляційного суду протягом 30 днів з дня складання рішення в повному обсязі, тобто з 07 березня 2024 року.

Учасник справи, якому повне судове рішення не буде вручено в день його складання або проголошення, має право на поновлення строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційну скаргу на рішення буде подана протягом 30 днів з дня отримання повної копії судового рішення.

Суддя Ратушняк І. О.

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено12.03.2024
Номер документу117545994
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування матеріальної шкоди

Судовий реєстр по справі —145/27/21

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Ратушняк І. О.

Ухвала від 12.03.2021

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Ратушняк І. О.

Ухвала від 19.02.2021

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Мазурчак А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні