Рішення
від 11.03.2024 по справі 185/14513/23
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 185/14513/23

Провадження № 2/185/958/24

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

11 березня 2024 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Болдирєвої У.М.,

з участю секретаря судового засідання Бублик А.В.

розглянувши в порядку загального позовного провадження в місті Павлограді Дніпропетровської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Межиріцької сільської ради, третя особа - приватний нотаріус Павлоградського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Іщик Микола Васильович про встановлення факту, що має юридичне значення, визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В:

15 листопада 2023 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 через свого представника адвоката Скирду Віталія Івановича звернулись з позовом до Межиріцької сільської ради про встановлення факту, що має юридичне значення, визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом.

Позивачі посилаються на те, що є спадкоємцями за законом першої черги до майна померлого ОСОБА_3 . Постановою приватного нотаріуса від 03 липня 2023 року їм було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну частку (пай), оскільки сертифікат на право на земельну частку (пай) видано ОСОБА_4 . Тобто прізвище спадкодавця у свідоцтві про смерть не збігається з прізвищем у правовстановлюючому документі на земельну частку (пай). Також прізвище ОСОБА_1 у паспорті відрізняється від прізвища в актовому записі про шлюб з ОСОБА_3 .

Позивачі просять:

-встановити факт родинних відносин між фізичними особами, а саме, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , є чоловіком ОСОБА_1 ,

-визнати за ОСОБА_1 як спадкоємцем першої черги право на 1/2 частку земельної частки (паю) розміром 4,32 умовних кадастрових гектар із земель колишнього КСП «Україна» на території Межиріцкої сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

-визнати за ОСОБА_2 як спадкоємцем першої черги право на 1/2 частку земельної частки (паю) розміром 4,32 умовних кадастрових гектар із земель колишнього КСП «Україна» на території Межиріцкої сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Учасники справи у судове засідання не з`явились, про дату, час та місце судового розгляду повідомлені належним чином.

Від представника позивачів надійшла заява про розгляд справи без його участі. За змістом цієї заяви представник позивачів підтримує позовні вимоги, просить їх задовольнити, при цьому судові витрати на сплату судового збору залишити за позивачами.

Відповідачем Межиріцькою сільською радою відзив не подано. Від третьої особи приватного нотаріуса Іщика М.В. надійшла заява про розгляд справи без його участі.

З матеріалів справи видно, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 . (а.с.19-20)

30 червня 2023 року приватним нотаріусом Павлоградського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Іщиком Миколою Васильовичем почата спадкова справа № 67/2023 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 . (а.с.43-57)

Спадкова справа містить спільну заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на майнове право на земельну частку (пай). Відомості про інших спадкоємців відсутні.

Постановою приватного нотаріуса від 03 липня 2023 року відмовлено ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у вчиненні нотаріальної дії видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_3 на право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності ААП «Україна» розміром 4,32 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості). (а.с.56-57)

Підставами для відмови у вчиненні нотаріальної дії зазначено невідповідність прізвища ОСОБА_1 у паспорті і у свідоцтві про шлюб з ОСОБА_3 . Також поданий спадкоємцями сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ДП № 0072984, виданий 12 березня 1997 року Павлоградською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області на ім`я ОСОБА_4 , а прізвище померлого спадкодавця ОСОБА_5 .

Згідно свідоцтва про одруження серії НОМЕР_1 ОСОБА_3 , 1936 року народження та ОСОБА_6 , 1936 року народження зареєстрували шлюб 06 березня 1971 року. Місце реєстрації шлюбу Межиріцька сільська рада Павлоградського району Дніпропетровської області. (а.с.10)

Свідоцтво про одруження складено російською мовою, спільне прізвище подружжя зазначено « ОСОБА_5 ».

У паспорті ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на сторінці 10 «сімейний стан» є відмітка про реєстрацію шлюбу 06 березня 1971 року з ОСОБА_4 , 1936 року народження. (а.с.6)

Згідно з довідкою № 112, виданою 13 квітня 2023 року виконкомом Межиріцької сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , до дня своєї смерті був зареєстрований та проживав за адресою АДРЕСА_1 . На момент смерті ОСОБА_3 разом з ним були зареєстровані зокрема дружина ОСОБА_1 , син ОСОБА_2 , 1971 року народження. (а.с.21)

Зазначеними документами підтверджується факт родинних відносин між померлим ОСОБА_3 та його дружиною ОСОБА_1 . Різниця у написанні їх спільного прізвища ( ОСОБА_5 , ОСОБА_7 ) могла виникнути внаслідок помилки при оформленні паспортів.

Зокрема при видачі свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 07 березня 2000 прізвище померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 було спочатку зазначене « ОСОБА_7 », а потім виправлене на « ОСОБА_5 » із застереженням «виправленому вірити». (а.с 19)

Отже при реєстрації смерті ОСОБА_3 у Булахівській сільській раді Павлоградського району Дніпропетровської області прізвище померлого було спочатку зазначено як « ОСОБА_7 ». Ця помилка свідчить про різне написання прізвища померлого у документах, що видавалися на його ім`я, про невідповідність написання прізвища у документах його паспортним даним.

Відтак у сертифікаті на право на земельну частку (пай) серії ДП № 0072984, виданому 12 березня 1997 року Павлоградською районною державною адміністрацією, зазначено особу, якій видається сертифікат ОСОБА_4 , який проживає в селі Булахівка Павлоградського району Дніпропетровської області. (а.с.18)

Видача цього сертифіката померлому ОСОБА_3 підтверджується самим фактом знаходження у спадкоємців померлого оригіналу зазначеного документу, який виготовлявся в одному примірнику та видавався власнику під особистий підпис.

Факт належності померлому ОСОБА_3 правовстановлюючого документу - сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ДП № 0072984, виданого 12 березня 1997 року Павлоградською районною державною адміністрацією, нічим не спростовується.

Відповідно до положень статті 1218 Цивільного кодексу України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Право на земельну частку (пай), яке спадкодавець отримав за життя, і яке було посвідчено відповідним сертифікатом, входить до складу спадщини і перейшло до спадкоємців першої черги за законом: дружини ОСОБА_8 та сина ОСОБА_2 . Однак через помилкове написання прізвища спадкодавця у документі, що посвідчував право спадкодавця на земельну частку (пай), неможливе нотаріальне оформлення успадкованого права.

Тому слід встановити факт родинних відносин між померлим ОСОБА_3 та його дружиною ОСОБА_1 .

Згідно з частиною 1 статті 1267 Цивільного кодексу України, частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними, тому слід визнати за кожним з позивачів право на 1/2 частку земельної частки (паю) розміром 4,32 умовних кадастрових гектар із земель колишнього КСП «Україна» на території Межиріцкої сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно дочастини 1статті 141ЦПК України,судовий збірпокладається насторони пропорційнорозміру задоволенихпозовних вимог.

Позивачами при зверненні до суду сплачений судовий збір. (а.с.1-3)

При розгляді справи судом не встановлено, що відповідачем Межиріцькою сільською вчинялися дії, які порушували б права позивачів, предметом позову є спадкове право позивачів на земельну частку (пай), яке позивачі не можуть оформити нотаріально через помилки у документах.

Тому суд вважає за можливе не покладати судовий збір на відповідача.

Керуючись статтями 264-265 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Задовольнити повністю позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 .

Встановити факт, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , є чоловіком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визнати за ОСОБА_1 право на 1/2 частку земельної частки (паю) розміром 4,32 умовних кадастрових гектар із земель колишнього КСП «Україна» на території Межиріцкої сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_2 право на 1/2 частку земельної частки (паю) розміром 4,32 умовних кадастрових гектар із земель колишнього КСП «Україна» на території Межиріцкої сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судові витрати по справі покласти на позивачів.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається у Дніпровський апеляційний суд протягом тридцяти днів з дня його складення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне судове рішення складено 11 березня 2024 року.

Учасники справи:

- ОСОБА_1 , АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 ,

- ОСОБА_2 , АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 ,

-Межиріцька сільська рада, 51473 Дніпропетровська область, Павлоградський район, село Межиріч, провулок Виконкомівський, будинок 1, ЄДРПОУ 04338948,

-Приватний нотаріус Павлоградського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Іщик Микола Васильович, 51400 Дніпропетровська область, місто Павлоград, вулиця Соборна, будинок 103, приміщення 14-15.

Суддя У.М. Болдирєва

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено12.03.2024
Номер документу117549508
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення, визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —185/14513/23

Рішення від 11.03.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Болдирєва У. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні