Ухвала
від 11.03.2024 по справі 643/2195/24
МОСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 643/2195/24

Провадження № 2/643/1876/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.03.2024

Суддя Московського районного суду м. Харкова Тимош О. М., розглянувши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Адміністративно-складський комплекс «Кудрявський» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором оренди,

в с т а н о в и в:

Позивач ТОВ «Адміністративно-складський комплекс «Кудрявський». в особі свого представника звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , в якій просив стягнути з відповідача ОСОБА_1 заборгованість за орендну плату у розмірі 33470,01 грн.

Згідно з ч. 1 ст. 30 ЦПК України позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду в постанові від 16 травня 2018 року у справі №640/16548/16-ц, указав на те, що до позовів, які виникають з приводу нерухомого майна, належать, зокрема, позови про: право власності на таке майно; право володіння і користування ним (стаття 358 Цивільного кодексу України, далі - ЦК України); поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності, та виділ частки із цього майна (статті 364, 367 цього Кодексу); поділ нерухомого майна, що є у спільній сумісній власності, та виділ частки із цього майна (статті 370, 372 цього Кодексу); право користування нерухомим майном (визначення порядку користування ним); право, яке виникло із договору найму жилого приміщення, оренди, тощо; визнання правочину з нерухомістю недійсним; звернення стягнення на нерухоме майно - предмет іпотеки чи застави; розірвання договору оренди землі; стягнення орендної плати, якщо спір виник з приводу нерухомого майна; усунення від права на спадкування та визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

У постанові №911/2390/18 від 16.02.2021 Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що виключна підсудність застосовується до тих спорів, вимоги за якими стосуються нерухомого майна як безпосередньо, так і опосередковано, а спір може стосуватися як правового режиму нерухомого майна, так і інших прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном.

Велика Палата Верховного Суду вважає, що словосполучення «з приводу нерухомого майна» необхідно розуміти таким чином, що правила виключної підсудності поширюються на будь-які спори, які стосуються прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном. У таких спорах нерухоме майно не обов`язково виступає як безпосередньо об`єкт спірного матеріального правовідношення.

З урахуванням викладеного, позовна заява про стягнення заборгованості за орендну плату має пред`являтися за місцем знаходження майна, за правилами виключної підсудності.

З матеріалів справи вбачається, що нежитлові приміщення, за які позивач просить стягнути заборгованість, розташовані в будинку АДРЕСА_1 , що знаходиться поза межами територіальної юрисдикції Московського районного суду м.Харкова.

Отже, місцезнаходження нерухомого майна,з приводуякого виникспір, знаходиться на території, на яку не поширюється юрисдикція Московського районного суду м. Харкова, що відповідно до вимог ч. 9 ст. 187 ЦПК України, є підставою для надіслання справи за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

З огляду на викладене, беручи до уваги предмет позову, відсутність підстав для розгляду справи у Московському районному суді м. Харкова, враховуючи місцезнаходження нерухомого майна, якого стосується позов, суд вважає за необхідне передати цивільну справу за підсудністю до Шевченківського районного суду м. Києва, до територіальної юрисдикції якого вона належить.

На підставі викладеного, керуючись ст. 27, 31, 260, 261, 353, 354 ЦПК України, -

у х в а л и в :

Справу за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Адміністративно-складський комплекс «Кудрявський» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором оренди передати за підсудністю на розгляд Шевченківському районному суду м. Києва.

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою ЦПК України підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої статті 31 ЦПК України, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складання судового рішення.

Суддя О. М. Тимош

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено12.03.2024
Номер документу117550780
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за договором оренди

Судовий реєстр по справі —643/2195/24

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Тимош О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні