Ухвала
від 11.03.2024 по справі 912/557/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

11 березня 2024 рокуСправа № 912/557/24

Суддя Господарського суду Кіровоградської області Глушков М.С., розглянувши матеріали позовної заяви Комунального закладу "Світловодська спеціальна школа Кіровоградської обласної ради" (вул. Героїв України, 36, м. Світловодськ, Олександрійський район, Кіровоградська область, 27500)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська теплоенергетична компанія" (вул. Центральна, буд. 17, смт. Новгородка, Кропивницький район, Кіровоградська область, 28200)

про виселення з приміщення

УСТАНОВИВ:

Комунальний заклад "Світловодська спеціальна школа Кіровоградської обласної ради" звернувся до Господарського суду Кіровоградської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська теплоенергетична компанія" про виселення з приміщення з покладенням на відповідача судових витрат.

Розглянувши зазначену позовну заяву, суддя дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з таких підстав.

За вимогами п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити, зокрема, повне найменування для юридичних осіб сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження для юридичних осіб, поштовий індекс та відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Разом з тим, у порушення вимог п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України, Комунальним закладом "Світловодська спеціальна школа Кіровоградської обласної ради" у позовній заяві не зазначено відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету у відповідача.

За нормами ст. 172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Відповідно до норм ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Однак, до позову не додано доказів направлення позовної заяви та додатків до неї відповідачу (опису вкладення).

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Частиною 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до Закону України "Про державний бюджет України на 2024 рік" прожитковий мінімум для працездатних осіб встановлено на рівні 3 028,00 грн.

За подання до господарського суду встановлено наступний розмір та порядок сплати судового збору: за позовними заявами майнового характеру - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за позовними заявами немайнового характеру - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи немайновий характер позову, позивач мав сплати 3 028,00 грн (1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб) судового збору.

Однак, позивачем не надано доказів сплати судового збору.

Крім того, суд враховує положення ч. 6 ст. 6 ГПК України, відповідно до якої адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Комунальний заклад "Світловодська спеціальна школа Кіровоградської обласної ради" є юридичною особою, а тому повинен зареєструвати свій електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку.

Проте, як з`ясовано господарським судом у Комунального закладу "Світловодська спеціальна школа Кіровоградської обласної ради" відсутній зареєстрований електронний кабінет в ЄСІТС, що підтверджується даними підсистеми ЄСІТС "Електронний суд".

Тобто, всупереч вимог ч. 6 ст. 6 ГПК України позивач не зареєстрував свій електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі.

Отже, Комунальним закладом "Світловодська спеціальна школа Кіровоградської обласної ради" не додержано процесуальних вимог ст. 162, 164 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. 1- 2 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на вищенаведене, наявні підстави для залишення позовної заяви без руху, з наданням позивачу строку на усунення вказаних недоліків.

Керуючись ст. 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Комунального закладу "Світловодська спеціальна школа Кіровоградської обласної ради" - залишити без руху.

2. Комунальному закладу "Світловодська спеціальна школа Кіровоградської обласної ради" усунути, встановлені при поданні позовної заяви, недоліки у строк не більше п`яти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, а саме: надати письмові відомості із зазначенням щодо наявності або відсутність у позивача та відповідача електронного кабінету, надати докази направлення позовної заяви та додатків до неї відповідачу (опис вкладення), надати докази сплати судового збору в установленому розмірі та порядку та докази реєстрації свого електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі.

3. Роз`яснити Комунальному закладу "Світловодська спеціальна школа Кіровоградської обласної ради", що у відповідності до ч. 3-4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймає до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

4. Ухвала набирає законної сили в порядку ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та не підлягає оскарженню.

Суд звертає увагу учасників справи про обов`язок зареєструвати свій електронний кабінет та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами відповідно до ч. 6 ст. 6 ГПК України.

5. Копію ухвали надіслати позивачу Комунального закладу "Світловодська спеціальна школа Кіровоградської обласної ради" (вул. Героїв України, 36, м. Світловодськ, Олександрійський район, Кіровоградська область, 27500)

Суддя М.С. Глушков

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117553895
СудочинствоГосподарське
Сутьвиселення з приміщення

Судовий реєстр по справі —912/557/24

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні