Ухвала
від 05.03.2024 по справі 925/31/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

05 березня 2024 року м. Черкаси справа № 925/31/24

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Чевгуза О.В., з секретарем судового засідання Брус Л.П., за участю представників сторін:

позивача: Федоренко Р.В. адвокат,

відповідача: Ялов О.О. адвокат (приймає участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції),

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Господарського суду Черкаської області у місті Черкаси справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРО-ФОРВАРД ЛТД»

до Товариства з обмеженою відповідальністю «КИЇВ-АТЛАНТИК Україна»

про стягнення 1 042 598,22 грн,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «АГРО-ФОРВАРД ЛТД» (пр. Свободи, 43, кім. 309/1, м. Кам`янське, Дніпропетровська обл., 51931, ЄДРПОУ 36855478) звернулося до Господарського суду Черкаської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «КИЇВ-АТЛАНТИК Україна» (вул. Заводська, 17, село Лебедин, Звенигородський район, Черкаська обл., 20635, ЄДРПОУ 22929481), яке є правонаступником Приватного акціонерного товариства «КИЇВ-АТЛАНТИК УКРАЇНА», про стягнення 1 042 598,22 грн, з яких: 867 097,76 грн основної заборгованості, 156 410,18 грн пені, 11973,08 грн трьох відсотків річних, у зв`язку з неналежним виконанням відповідачем умов договору № 03/Ю/22-ТЕО про надання комплексу послуг з транспортно-експедиційного обслуговування від 03 жовтня 2022 року.

Ухвалою від 09.01.2024 Господарський суд Черкаської області прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі, справу вирішив розглядати за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначив на 13.02.2024; задовольнив клопотання позивача про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

26 січня 2024 року від відповідача надійшов відзив на позовну заяву.

05 лютого 2024 року від позивача надійшла відповідь на відзив.

Ухвалою від 07.02.2024 Господарський суд Черкаської області задовольнив клопотання відповідача про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

12 лютого 2024 року від відповідача надійшли клопотання про витребування доказів.

13 лютого 2024 року від позивача надійшла заява про доручення доказів: податкових накладних та на підтвердження здійснення платежів за користування вагонами УЗ та сплати інших послуг роздруківки з переліком про відправлення та плату за користування вагонами, оформлення документів, тощо, роздрукованих з Електронного кабінету AT «Укрзалізниця».

Подані докази долучені до матеріалів справи.

У судовому засіданні, що відбулося 13.02.2024 за участю представників сторін, суд оголошував перерву до 05.03.2024.

04 березня 2024 року від відповідача надійшли додаткові пояснення.

У судове засіданні, що відбулося 05.03.2024, представник позивача не з`явився. Причини неявки не відомі. Представник відповідача зазначив, що не отримав від позивача відповідь на відзив і не зміг підготувати заперечення на відповідь на відзив; щодо додаткових доказів, що просить долучити позивач, - заперечує, оскільки вони не мають значення для даної справи; просив задовольнити клопотання про витребування доказів; щодо клопотання про витребування оригіналів документів просив те не розглядати, оскільки воно вже втратило актуальність, зауважив на можливу необхідність призначити експертизу.

Розглянувши клопотання відповідача про витребування доказів суд зазначає таке.

Відповідно до п. 1, 2, 3 ч. 1 ст. 177 Господарського процесуального кодексу України (ГПК України) завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів.

Суд зазначає, що у підготовчому засіданні суд, зокрема, вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання (ст. 182 ГПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст. 81 ГПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів); 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання. У клопотанні про витребування судом групи однотипних документів як доказів додатково зазначаються ознаки, що дозволяють ідентифікувати відповідну групу документів.

Відповідно до положень статті 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи.

Відповідач в обґрунтування поданого клопотання зазначає, що позивач не долучив до позову жодних доказів, які б підтверджували реальне виконання позивачем своїх зобов`язань за договором та належне надання послуг з транспортно-експедиційного обслуговування. Так, не надано жодної письмової заявки відповідача про надання послуг, яка є обов`язковою передумовою надання послуг згідно п. 1.2. договору, не надано жодного доказу на підтвердження замовлення та подачі вагонів під завантаження, не надано жодного платіжного документа на підтвердження сплати станційних зборів так само, як і не надано жодного перевізного документа з усіма штампами залізниць про відправку, прибуття, перетин кордону, а також штампами митних органів на прикордонному переході та станції призначення, як того вимагають приписи пункту 2.3. договору.

Відсутність зазначених документів не дає можливість підтвердити факт надання позивачем послуг з транспортно-експедиційного обслуговування, та свідчить про те, що послуги позивачем не надавались.

Відповідач, з метою отримання доказів належного надання позивачем послуг з транспортно-експедиційного обслуговування та перевірки достовірності таких доказів, звертався до позивача з адвокатським запитом № 14/23-01 від 26.01.2024, яким просив надати відповідні докази. Направлений адвокатський запит отримано позивачем 02.02.2024, що підтверджується роздруківкою з сайту https://track.ukrposhta.ua/tracking_UA.html. На дату подання клопотання відповідь на запит, а також запитувані документи позивачем надані не були.

За наведених обставин у відповідача відсутня можливість надати суду докази, які б підтверджували факт ненадання/неналежного надання позивачем послуг з транспортно-експедиційного обслуговування.

При цьому, відповідач зазначає, що не міг подати клопотання в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 Господарського процесуального кодексу України, оскільки строк на надання відповіді на адвокатський запит закінчився вже після спливу зазначених вище строків.

Враховуючи необхідність встановлення обставин справи, необхідних для правильного та всебічного вирішення спору, беручи до уваги той факт, що докази, про витребування яких просить відповідач, не можуть бути отримані ним самостійно, забезпечуючи належне виконання завдання господарського судочинства, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання відповідача та витребувати докази.

Відповідно до ч. 7, 8 ст. 81 ГПК України будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 183 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає підготовче судове засідання в межах визначеного цим кодексом строку підготовчого провадження у випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

З урахуванням наведеного, беручи до уваги необхідність вирішення питань, визначених частиною другою статті 182 ГПК України, для забезпечення принципу змагальності та реалізації прав сторін на повне та об`єктивне встановлення всіх обставин справи, у зв`язку з неявкою позивача та необхідністю витребувати докази, суд вважає за необхідне відкласти підготовче засідання.

Керуючись ст. 81, 177, 181-183, 233-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «КИЇВ-АТЛАНТИК Україна» від 12.02.2024 про витребування доказів задовольнити.

Витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРО-ФОРВАРД ЛТД»:

1) копії письмових заявок ТОВ «Київ-Атлантик Україна» про надання комплексу послуг з транспортно-експедиційного обслуговування для здійснення перевезень вантажів за період з 03.10.2022 по 31.12.2023, включно;

2) копії довіреностей від ТОВ «Київ-Атлантик Україна», виданих на виконання договору про надання комплексу послуг з транспортно-експедиційного обслуговування № 03/10/22-ТЕО від 03.10.2022;

3) копії документів, які підтверджують направлення ТОВ «АГРО-ФОРВАРД ЛТД» на адресу ТОВ «Київ-Атлантик Україна» інформації про час прибуття та номери вагонів, замовлених ТОВ «АГРО ФОРВАРД ЛТД» в рамках виконання договору про надання комплексу послуг з транспортно-експедиційного обслуговування № 03/10/22-ТЕО від 03.10.2022;

4) копії листів ТОВ «Київ-Атлантик Україна» з транспортною інструкцією для оформлення дорожніх накладних;

5) копії документів, які підтверджують замовлення і подачу вагонів під завантаження за період з 03.10.2022 по 31.12.2023, включно, з метою виконання договору про надання комплексу послуг з транспортно-експедиційного обслуговування №03/10/22-ТЕО від 03.10.2022;

6) копії документів, які підтверджують здійснення оплати станційних зборів та залізничних тарифів по залізницях України на виконання договору про надання комплексу послуг з транспортно-експедиційного обслуговування № 03/10/22-ТЕО від 03.10.2022;

7) копії перевізних документів, складених в рамках виконання договору про надання комплексу послуг з транспортно-експедиційного обслуговування № 03/10/22-ТЕО від 03.10.2022;

8) копії підтверджуючих документів стосовно сплати грошових коштів на користь третіх осіб в рамках виконання договору про надання комплексу послуг з транспортно-експедиційного обслуговування № 03/10/22-ТЕО від 03.10.2022;

9) копії документів, які підтверджують передачу вагонів вантажоодержувачу в пункті призначення в рамках виконання договору про надання комплексу послуг з транспортно-експедиційного обслуговування № 03/10/22-ТЕО від 03.10.2022;

10) докази направлення на адресу ТОВ «Київ-Атлантик Україна» актів прийому передачі робіт (наданих послуг) за період з 03.10.2022 по 31.12.2023, включно, в рамках виконання договору про надання комплексу послуг з транспортно-експедиційного обслуговування № 03/10/22-ТЕО від 03.10.2022.

Встановити строк для подання витребуваних доказів до 19 березня 2024 року.

У разі неможливості подання витребуваних доказів у встановлений судом строк, повідомити про це письмово протягом 5-ти днів з дня отримання ухвали суду.

Підготовче засідання відкласти на 10 годин 00 хвилин 20 березня 2024 року.

Засідання провести в приміщенні Господарського суду Черкаської області м. Черкаси, бул. Шевченка, 307, зал судових засідань 219, тел. канцелярії 31-21-49.

Викликати у підготовче засідання представників учасників справи, яким мати при собі документи, які підтверджують їх повноваження на представництво сторін та особу (довіреність, паспорт).

Роз`яснити сторонам про їх обов`язок повідомляти суд про причини неявки у підготовче засідання і, що у разі їх неявки наступають наслідки передбачені статтями 183, 202 Господарського процесуального кодексу України.

Повідомити учасникам справи веб-адресу сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою вони можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, - сourt.gov.ua/fair/.

Ухвала набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 235 Господарського процесуального кодексу України, і не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Суддя О.В. Чевгуз

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117554640
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1 042 598,22 грн

Судовий реєстр по справі —925/31/24

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 12.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 09.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні